ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ταξίδια: Πόσο κλέβει από την ευτυχία μας η πανδημία

0

Άνθρωποι που ονειρεύονται ταξίδια μετά την πανδημία, έχουν τώρα επιστημονικά στοιχεία να στηρίζουν την αγάπη τους για αυτά.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Tourism Analysis, δείχνει ότι όσοι ταξιδεύουν συχνά είναι πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με ανθρώπους που δεν το κάνουν.

Ο Chun-Chu (Bamboo) Chen, του Washington State University, πραγματοποίησε έρευνα για να διαπιστώσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι ταξιδεύουν πιο συχνά από άλλους και αν το ταξίδι και ο τουρισμός έχουν παρατεταμένη επίδραση στην ευτυχία και την ευεξία.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, δείχνουν ότι άνθρωποι που προσέχουν  πληροφορίες σχετικές με τον τουρισμό και συχνά συζητούν τα σχέδια που κάνουν για τα ταξίδια με τους φίλους τους, είναι πιο πιθανό να πηγαίνουν τακτικά διακοπές σε σχέση με όσους δεν σκέφτονται συστηματικά το επόμενό τους ταξίδι.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που ανέφεραν τακτικά ταξίδια τουλάχιστον 120 χιλιόμετρα μακρυά από το σπίτι, ανέφεραν ότι ήταν 7% πιο ευτυχισμένοι  όταν ρωτήθηκαν για τη γενική τους ευεξία σε σχέση με όσους ανέφεραν ότι ταξίδευαν πολύ σπάνια ή καθόλου.

Ενώ πράγματα όπως η εργασία, η οικογενειακή ζωή και οι φίλοι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στις αναφορές ευεξίας, η συσσώρευση ταξιδιωτικών εμπειριών φαίνεται να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην ικανοποίηση από τη ζωή. Δείχνει τη σημασία του να μπορεί κάποιος να βγαίνει από τη ρουτίνα του και να δοκιμάζει νέες εμπειρίες.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη σημασία του ταξιδιού στη ζωή τους, πόσο χρόνο περνούσαν εστιάζοντας και σχεδιάζοντας μελλοντικές διακοπές και πόσα ταξίδια έκαναν το χρόνο. Ρωτήθηκαν επίσης για την ικανοποίησή τους από τη ζωή. Aπό τους 500 συμμετέχοντες, λίγο παραπάνω από τους μισούς ανέφεραν ότι έκαναν περισσότερα από 4 ταξίδια το χρόνο. Το 7% ανέφερε ότι δεν πηγαίνει διακοπές.

Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω COVID-19 θα αρχίσουν μελλοντικά να χαλαρώνουν, η έρευνα θα μπορούσε να έχει σημαντική εφαρμογή για τουρίστες και την τουριστική βιομηχανία.

Ο ερευνητής δήλωσε, ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερο μπορούν και σχεδιάζουν οι άνθρωποι διακοπές τόσο πιθανότερο είναι να πάνε. Αν ενδιαφέρονται να δουν νέα μέρη, η νέα έρευνα πιθανό να αποτελέσει επιπρόσθετη κινητοποίηση για να αρχίσουν να σχεδιάζουν το επόμενο ταξίδι.

iatronet.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ