ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζονται τα πόδια από την ηλικία;

0

Τα χρόνια που περνούν επηρεάζουν το σώμα μας και τα πόδια δεν αποτελούν εξαίρεση. Άλλωστε, η πίεση που τους ασκείται καθημερινά είναι τεράστια. Πέρα από την κούραση, που αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εμφανής, υπάρχουν και αλλαγές που συμβαίνουν στις αρθρώσεις, στα οστά και στους τένοντες. Όσο η ανανέωση των κυττάρων και η παραγωγή κολλαγόνου μειώνονται, και όσο το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό, τότε οι κραδασμοί απορροφούνται πιο δύσκολα.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στα πόδια όσο μεγαλώνουμε;

Ξηροδερμία

Εμφανίζεται ειδικά στα πέλματα, και απαιτεί καθημερινή προσοχή αυτό το πρόβλημα: ενυδάτωση, ενυδάτωση και ακόμα περισσότερη ενυδάτωση. Αν δεν φροντίζετε τα πόδια σας καθημερινά με μια καλή ενυδατική κρέμα, μπορεί να εμφανιστούν κάλοι και "σκασίματα" του δέρματος. Αν αυτά τα σκασίματα είναι αρκετά βαθιά, εκτός από τον πόνο που θα προκαλούν, μπορεί να μολυνθούν - και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη.

Πλατυποδία

Η πλατυποδία είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται όταν οι σύνδεσμοι των ποδιών απλώνονται περισσότερο και η "αψίδα" του πέλματος ισιώνει. Όσο περισσότερο κουράζετε τα πόδια σας, τόσο πιο έντονος θα γίνεται ο πόνος της πλατυποδίας, αλλά θα επηρεάζεται και η αίσθηση της ισορροπίας σας.
Προβλήματα στον αχίλλειο τένοντα

Οι τένοντες συνδέουν τους μυς με τα οστά, και όσο μεγαλώνουμε μικραίνουν, καθώς χάνουν νερό. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη ευλυγισία στους αστραγάλους, τα δάχτυλα και το πέλμα, προκαλώντας προβλήματα στο περπάτημα ή και κάποιο κάταγμα.

Σφυροδακτυλία

Αυτό συμβαίνει όταν φοράτε για πολλά χρόνια στενά παπούτσια ή ψηλά τακούνια, με αποτέλεσμα τα δάχτυλα των ποδιών να μαζεύονται και να αλλάζει το σχήμα τους. Είναι πολύ εύκολο να αποκτήσουν κάλους και εμφανίζουν πόνο και πρήξιμο. Αν εμφανιστεί σφυροδακτυλία, δεν μπορεί να φύγει, εκτός και αν το πρόβλημα λυθεί χειρουργικά.

Αλλαγές στα νύχια των ποδιών

Τα νύχια των ποδιών γίνονται πιο παχιά αλλά και πιο αδύναμα όσο μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να τα κόβουμε και να τα προσέχουμε. Καθώς τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη πέφτουν με το πέρασμα του χρόνου, μειώνεται και η παραγωγή κερατίνης, που φροντίζει για την καλή υγεία των νυχιών μας.

Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει περίπου 10% των ανδρών και 13% των γυναικών άνω των 60. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες οστρεοαρθρίτιδας στα πόδια είναι η παχυσαρκία και η σφυροδακτυλία.

Προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος

Το πρήξιμο των ποδιών προκαλείται από κακή κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρού στα άκρα, ειδικά στους αστραγάλους και στο πέλμα. Πρέπει να αναγνωριστεί ο λόγος για τον οποία έχετε κακή κυκλοφορία αίματος και να αντιμετωπιστεί για να σταματήσει το πρήξιμο.

Προβλήματα στο συκώτι

Η κίρρωση του ήπατος και άλλα προβλήματα στο συκώτι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα πόδια.

Διαβήτης

Ο διαβήτης, ειδικά με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζει και την κυκλοφορία του αίματος, και τα πόδι. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η αίσθηση ότι έχετε βελόνες στα πόδια αν πάσχετε από διαβήτη.

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ