ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να συνδέεται με επιθετικές συμπεριφορές

0

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι παθήσεις όπως ΔΕΠΥ, διπολική διαταραχή, ακόμα και επιθετικές συμπεριφορές, μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με πρόσληψη σακχάρων και που ενδεχομένως έχει εξελικτικά βάση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Evolution and Human Behavior, και παρουσιάζει μια υπόθεση δίνοντας ρόλο στη φρουκτόζη όσον αφορά την αύξηση του κινδύνου για τις παραπάνω διαταραχές συμπεριφοράς.

Ο Richard Johnson, του University of Colorado School of Medicine, παρουσιάζει ενδείξεις ότι η φρουκτόζη μειώνοντας την ενέργεια στα κύτταρα προκαλεί αντίδραση συλλογής τροφών παρόμοια με αυτή που συμβαίνει όταν κάποιος πεινά.

Ο Johnson αναφέρει  έρευνες που δείχνουν ότι η αντίδραση συλλογής τροφών ενεργοποεί την ανάληψη ρίσκου, την παρορμητικότητα, την αναζήτηση καινοτομίας, τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και την επιθετικότητα για να βοηθηθεί η εξασφάλιση τροφής ως αντίδραση επιβίωσης.

Η υπερενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας από υπερβάλλουσα πρόσληψη σακχάρων μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει παρορμητική συμπεριφορά, που θα μπορούσε να εκτείνεται από τη ΔΕΠΥ έως τη διπολική διαταραχή ή ακόμα και την επιθετικότητα.

Αν και η οδός της φρουκτόζης προοριζόταν να βοηθά την επιβίωση, η πρόσληψή της εκτοξεύτηκε τον τελευταίο αιώνα και μπορεί να είναι αυξημένη λόγω των υψηλών ποσοτήτων σακχάρων που περιέχονται στη δυτικού τύπου διατροφή.

Η μελέτη εστιάζει στο πώς υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης- στα εξευγενισμένα σάκχαρα και στο σιρόπι καλαμποκιού -μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην παθογένεση διαταραχών συμπεριφοράς που συνδέονται με την παχυσαρκία  και τη δυτικού τύπου διατροφή.

Ο Johnson σημειώνει ότι δεν αποδίδει την επιθετική συμπεριφορά στα σάκχαρα αλλά ότι μπορεί να αποτελούν ένα  παράγοντα που συμβάλλει.

Ο Johnson συνιστά νέες έρευνες για τη διερεύνηση του ρόλου των σακχάρων και του ουρικού οξέος.

Ο εντοπισμός της φρουκτόζης  ως παράγοντα κινδύνου δεν αναιρεί τη σημασία γενετικών, οικογενειακών, σωματικών, συναισθηματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που διαμορφώνουν την ψυχική υγεία.

iatronet.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ