ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερα βότανα που νικούν την αϋπνία

0

Εάν τις νύχτες παλεύετε με το μαξιλάρι σας, και αναζητάτε φυσικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε την αϋπνία τα δημοφιλή βότανα που ακολουθούν μπορεί να σας φανούν χρήσιμα

Εάν επιθυμείτε μια λύση για την αϋπνία από την οικογένεια των βοτάνων μπορείτε να δοκιμάσετε τη βαλεριάνα, την πασιφλόρα, το μελισσόχορτο και το χαμομήλι ή το τίλιο. Πρόκειται για βότανα που παραδοσιακά θεωρούνται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, ενώ τα ερευνητικά δεδομένα, αν και όχι πολλά, υποστηρίζουν αυτή τους τη δράση.

Η βαλεριάνα θεωρείται αγχολυτικό και χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις έντονων προβλημάτων και νευρώσεων. Σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνών του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine «λίγες καλής ποιότητας μελέτες αναφέρουν ήπια ευεργετική δράση της βαλεριάνας σε άτομα με αϋπνία». Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ωστόσο, ιδιαίτερα αν παίρνετε και άλλα φάρμακα. Πάντως ένα καλό κριτήριο της δραστικότητας και αποτελεσματικότητας ενός βοτάνου είναι πως νιώθετε όταν ξυπνάτε το πρωί. Εάν το κεφάλι σας είναι βαρύ και έχετε θολούρα, τότε μάλλον το σκεύασμα που επιλέξατε δεν είναι κατάλληλο για σας.

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια για την χαλάρωση του οργανισμού και την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Μαζί με το τίλιο θεωρούνται ήπια και ασφαλή βότανα. Μάλιστα σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στο Journal of Advanced Nursing διαπιστώθηκε ότι οι νέες μαμάδες που έπιναν χαμομήλι επί δυο εβδομάδες ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα ανεπαρκούς ύπνου και διαταραχών διάθεσης.

Η πασιφλόρα θεωρείται θησαυρός για την υγεία χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα των φύλλων και των φρούτων της σε φλαβονοειδή. Παραδοσιακά θεωρείται ότι καταπολεμά τη νευρική ανησυχία και το άγχος, ενώ έχει ήπια ηρεμιστική και υπναγωγό δράση. Ωστόσο εάν λαμβάνετε ήδη αντικαταθλιπτική, αντιπηκτική ή άλλη φαρμακευτική αγωγή  συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη χρήση του βοτάνου.

Το μελισσόχορτο γνωστό και ως μέλισσα ή βάλσαμο λεμονιού, ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Έχει πλήθος ευεργετικών χαρακτηριστικών μεταξύ των οποίων η δράση του κατά του άγχους και της αϋπνίας, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Συχνά συνδυάζεται με τη βαλεριάνα για καλύτερα αποτελέσματα. Θεωρείται ασφαλές φυτό, ωστόσο συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη λήψη του, ιδιαίτερα αν έχετε προβλήματα στο θυρεοειδή.

ygeiamou.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ