ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το κόστος ενός παίκτη: πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουμε για να φτιάξουμε ένα gaming PC;

0

Οι αναλυτές της Picodi.com έλεγξαν τις τιμές των εξαρτημάτων και των περιφερειακών υπολογιστών για παίκτες PC σε 50 χώρες παγκοσμίως και υπολόγισαν το ποσοστό του μέσου μισθού που πρέπει να ξοδέψουν οι πολίτες σε αυτές τις χώρες για ένα gaming PC.

Το τέλειο gaming PC

Προκειμένου να φτιάξουμε το τέλειο υπολογιστή παιχνιδιών, αναζητήσαμε στατιστικά στοιχεία του Steam για τα πιο δημοφιλή μοντέλα εξαρτημάτων το 2022. Στα Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, οι τιμές των μεμονωμένων εξαρτημάτων υπολογιστή για τη συσκευή αναπαραγωγής είναι οι εξής:

 • Μητρική –133 ευρώ

 • Επεξεργαστής εξαπύρηνος – 179 ευρώ

 • Kάρτα γραφικών RTX 3060 – 421 ευρώ

 • Μνήμη RAM 16 GB – 60 ευρώ

 • Τροφοδοτικό – 82 ευρώ

 • Δίσκος HDD/SSD 1 TB – 66 ευρώ

 • Κουτί με υψηλή ροή αέρα – 107 ευρώ

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη δαπάνη για την οποία θα πρέπει να προετοιμαστούν οι παίκτες – η αγορά άδειας λειτουργίας λειτουργικού συστήματος είναι το επόμενο βήμα. Για το σύστημα της Microsoft, οι μελλοντικοί παίκτες θα πρέπει να πληρώσουν 145 €.

Εκτός από τον υπολογιστή και το λειτουργικό σύστημα, είναι επίσης απαραίτητο για τους παίκτες να αγοράσουν ένα σετ περιφερειακών (ποντίκι, πληκτρολόγιο, ακουστικά και οθόνη). Οι τιμές τους έίναι οι εξής:

 • Εργονομικό ποντίκι gaming – 42 εύρω

 • Πληκτρολόγιο RGB με στήριγμα καρπού – 74 ευρώ

 • Ακουστικά με μικρόφωνο – 53 ευρώ

 • Οθόνη 24″ με υψηλό ρυθμό ανανέωσης – 182 ευρώ

Συνολικά, ένας κάτοικος της Ελλάδας που θέλει να γίνει gamer θα πρέπει να ξοδέψει 1.544 ευρώ σε σετ υπολογιστή.

Εκτός από τις δαπάνες για το εξοπλισμό, οι παίκτες αγοράζουν τακτικά διάφορα παιχνίδια. Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος παίκτης αγοράζει ένα παιχνίδι το μήνα, το ετήσιο κόστος είναι 684 ευρώ.

Πόσο κοστίζει να γίνεις παίκτης σε διάφορες χώρες

Μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, που μετατρέπονται σε ευρώ, την υψηλότερη τιμή για έναν υπολογιστή και ένα σετ περιφερειακών πρέπει να πληρώσουν οι κάτοικοι της Αργεντινής – έως και 4.150 ευρώ. Η δεύτερη πιο ακριβή χώρα είναι η Ινδία (2.897 ευρώ) και ακολουθεί η Βραζιλία (2.858 ευρώ). Τη χαμηλότερη τιμή μπορούν να απολαύσουν παίκτες από την Πολωνία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Σε αυτές τις χώρες, ένας υπολογιστής και ένα σετ περιφερειακών κοστίζουν 1.516 €, 1.521 € και 1.531 € αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η τιμή ενός υπολογιστή για έναν παίκτη βασίζεται σε 1.544 €, δηλαδή 1,6 φορές του μέσου μισθού (958 € καθαρά) που τοποθετεί τη χώρα μας στην 26η θέση της κατάταξηςμας ως προς την αναλογία της τιμής του έναν υπολογιστή με το μέσο μισθό.

Κατά τη σύγκριση των τιμών με το μέσο καθαρό μισθό, η καλύτερη αναλογία τιμής μπορεί να βρεθεί στην Ελβετία (0,3 μισθός), στις ΗΠΑ (0,4 μισθός) και στην Αυστραλία (0,4 μισθός). Με τη σειρά τους, οι κάτοικοι της Ινδονησίας, του Πακιστάν και της Αργεντινής αντιμετωπίζουν τη λιγότερο ευνοϊκή αναλογία τιμών: οι παίκτες από αυτές τις χώρες πρέπει να ξοδέψουν 8,7, 10,4 και 12,4 από τους μισθούς τους, αντίστοιχα, σε έναν υπολογιστή και ένα σύνολο περιφερειακών.

Μεθοδολογία και πηγές δεδομένων

Η λίστα περιλαμβάνει τις μέσες τιμές των εξαρτημάτων που συνθέτουν έναν υπολογιστή και τις μέσες τιμές των περιφερειακών για τους παίκτες (ποντίκι, πληκτρολόγιο, ακουστικά και οθόνη). Τα δεδομένα για τα πιο δημοφιλή και κοινά εξαρτήματα προέρχονται από το Steam Hardware Survey. Οι μέσες τιμές των δημοφιλών προϊόντων των πιο δημοφιλών παραγωγών αξεσουάρ για παίκτες χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των τιμών των περιφερειακών για τον παίκτη. Οι τιμές των παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται στην αναφορά προέρχονται από την πλατφόρμα Steam. Τα μέσα ποσοστά μισθού λαμβάνονται από τους ιστότοπους των στατιστικών υπηρεσιών ή άλλων ιδρυμάτων και τα καθαρά ποσά υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας τοπικούς υπολογιστές μισθών.

Κατά τη μετατροπή, χρησιμοποιήσαμε δεδομένα για τις μέσες συναλλαγματικές ισοτιμίες από το Google Finance για τον Νοέμβριο του 2022.

Picodi.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ