ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Volkswagen δημιουργεί την εταιρεία PowerCo και εισέρχεται στον κλάδο της κατασκευής μπαταριών

0

Ο όμιλος Volkswagen (VW) ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις παγκόσμιες δραστηριότητες του και στον κλάδο της κατασκευής μπαταριών, με ένα νέο εργοστάσιο που πρόκειται να κατασκευάσει στο Salzgitter, στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, είναι η πρώτη από τις έξι συνολικά που σχεδιάζει να κατασκευάσει επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της VW θα το διαχειριστεί μια νέα εταιρεία, η PowerCo, η οποία δημιουργήθηκε από την ίδια την VW για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον κλάδο των μπαταριών. Η PowerCo θα είναι υπεύθυνη για τα πάντα, όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού, από την προμήθεια της πρώτης ύλης, την επεξεργασία της ή την κατασκευή των μπαταριών μέχρι την πώληση των τελικών προϊόντων έως την ανακύκλωση των παλαιών κυψελών. Η PowerCo θα έχει επίσης την ευθύνη να αναπτύξει την νέα μονάδα στο Salzgitter και να επεκτείνει την παραγωγή σε νέες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη αλλά και τη Βόρεια Αμερική. Η νέα εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει €20 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια για την ανάπτυξη των υποδομών των νέων εργοστασίων αλλά και των γύρω περιοχών τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα απασχολεί τουλάχιστον 20.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί με το άνοιγμα των εργοστασίων της στη Βόρεια Αμερική.

Η PowerCo θα αναλάβει εξολοκλήρου τη διαχείριση της διεθνούς αυτής νέας επιχείρησης της Volkswagen και θα είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μπαταριών, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα της Tesla, με την κάθετη ενσωμάτωση όλων των δραστηριοτήτων, από την αξιοποίηση και την επεξεργασία των υλικών, τα κατασκευαστικά μηχανήματα και τον εξοπλισμό των εργοστασίων έως τα τελικά προϊόντα. Η εταιρεία έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης της ενέργειας, για τη βιομηχανία των δικτύων παροχής ενέργειας.

Η PowerCo μετά το εργοστάσιο στο Salzgitter αναμένεται να κατασκευάσει ένα νέο μεγάλο εργοστάσιο (Gigafactory) στη Skelleftea της Σουηδίας. Ο όμιλος Volkswagen έχει ήδη επενδύσει €500 εκατομμύρια στη συνεργασία με τη Nortvolt και κατέχει το 20% των μετοχών της εταιρείας. Οι πρώτες μπαταρίες από το εργοστάσιο που κατασκευάζεται στη Σουηδία πρόκειται να φτάσουν στην αγορά το 2023. Από το 2019, η VW έχει επενδύσει περίπου €1,4 δισεκατομμύρια στο νέο αυτό εργοστάσιο. Αργότερα, η εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στην Valencia, στην Ισπανία. Όσον αφορά το εργοστάσιο στο Salzgitter, αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη πόλη της νοτιοανατολικής Κάτω Σαξονίας, στη Γερμανία έχει μακρόχρονη κοινή ιστορία με την VW, καθώς εκεί κατασκευαζόταν το τετράθυρο σεντάν K70 από τον Ιούλιο του 1970. Εκεί κατασκευάζονταν επίσης κινητήρες για αυτοκίνητα της Audi και της VW καθώς από το 1975 το εργοστάσιο ανακατασκευάστηκε για να επικεντρωθεί στην παραγωγή κινητήρων και από εκεί ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτου κινητήρα TDi το 1989, αλλά και ο γνωστός κινητήρας VR6 από το 1991. Εκεί επίσης κατασκευάζεται και ο θηριώδης κινητήρας W16 για τα οχήματα της Bugatti.

Το νέο εργοστάσιο μπαταριών στο Salzgitter θα δημιουργήσει επιπλέον 5.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα διατηρήσει όλους τους υπάρχοντες υπαλλήλους του. Στα ίδια πρότυπα θα κατασκευαστούν όλα τα νέα εργοστάσια της PowerCo, για να παραμένουν ευέλικτα και προσαρμόσιμα στις νέες τεχνολογίες. Κάθε εργοστάσιο θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αξιοποιώντας έναν κλειστό κύκλο ανακύκλωσης.

Η PowerCo θα χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική ενιαίων πρισματικών κυψελών στις μπαταρίες της, η οποία επιτρέπει τη χρήση διαφορετικών χημικών στοιχείων και είναι 50% οικονομικότερη όσον αφορά την κατασκευή/παραγωγή. Οι κυψέλες θα κατασκευάζονται από το 2025 και η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τις 40 GWh που επαρκεί για την τροφοδοσία 500.000 ηλεκτρικών οχημάτων. Μέχρι το 2030, η PowerCo σχεδιάζει να έχει σε λειτουργία και τα έξι εργοστάσια της επί Ευρωπαϊκού εδάφους με τη συνολική παραγωγή να φτάνει τις 240 GWh.   

Όπως φαίνεται, η VW, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο, δεν πρόκειται να καθίσει να βλέπει την αγορά να πέφτει όλη στα χέρια της Tesla, και σκοπεύει μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ