ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι Dell, HP και Lenovo τερματίζουν την πώληση φορητών υπολογιστών με σκληρούς δίσκους

0

Οι μεγαλύτερες εταιρείες φορητών υπολογιστών στον κόσμο σταμάτησαν πλέον να πωλούν φορητούς υπολογιστές με μονάδες σκληρού δίσκου, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το TechRadar Pro στις επίσημες ιστοσελίδες των τριών γνωστών κατασκευαστών, Dell.com, Lenovo.com και HP.com, και σε περισσότερα από 100 μοντέλα φορητών υπολογιστών αποκάλυψε ότι οι σκληροί δίσκοι έχουν εξαλειφθεί εξ ολοκλήρου από τις σειρές προϊόντων και των τριών κατασκευαστών λόγω της έλλειψης της ζήτησης για φορητούς υπολογιστές με σκληρούς δίσκους και την πτώση των τιμών στις μονάδες αποθήκευσης solid state και eMMC.

Οι μονάδες σκληρού δίσκου ακολούθησαν την τύχη των μονάδων ανάγνωσης/εγγραφής οπτικών δίσκων (CD/DVD) και τις μονάδες δισκέτας. Ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν μειωθεί δραστικά -αν δεν εξαλειφθούν πλήρως- και οι φορητοί υπολογιστές με μονάδες solid state drive (SSDs) 2,5”, καθώς το μέσο κόστος ευρώ ανά gigabyte στα μέσα του είδους συνεχίζει την πτωτική της τάση. Οι σκληροί δίσκοι εξακολουθούν να έχουν έντονη παρουσία στους desktop υπολογιστές -στις 3,5”- όπου υπάρχουν γενικότερα μεγαλύτερες απαιτήσεις αποθήκευσης.

Η επικράτηση των SSDs στην αγορά έναντι των HDDs είναι λογική καθώς είναι ταχύτερα μέσα αποθήκευσης, περισσότερο ανθεκτικά και χαμηλότερης κατανάλωσης. Οι σκληροί δίσκοι -τουλάχιστον εκείνοι που ακολουθούν τον παράγοντα μορφής 3,5”- εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι τόσο ως εσωτερικές όσο και ως εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης, ειδικά στις μεγαλύτερες χωρητικότητες, από 2TB και άνω (προσφέρονται σε χωρητικότητες έως και 20TB). Σε τέτοιες χωρητικότητες, τα solid state drives παραμένουν ασύμφορα. Βεβαίως, οι μεγαλύτεροι από αυτούς -και με τις μονάδες 30TB να βρίσκονται ήδη στα σκαριά- απευθύνονται στην αγορά των επιχειρήσεων και των κέντρων δεδομένων και όχι στον μέσο χρήστη. 

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ