ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η BMW έφτιαξε βαφή αυτοκινήτου που αλλάζει χρώμα με το πάτημα ενός κουμπιού

0

Η BMW μάς δίνει μια γεύση από το μέλλον, αφού στην μεγαλύτερη ετήσια έκθεσης τεχνολογίας, CES 2022, μόλις παρουσίασε ένα αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα με το πάτημα ενός κουμπιού!

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός κολοσσός της αυτοκίνησης αποκάλυψε την BMW iX Flow, η οποία είναι εξοπλισμένη με E Ink panels. Όπως προδίδει και το όνομα, πρόκειται για μια συγγενική τεχνολογία με αυτή που συναντάμε στο «ψηφιακό χαρτί» των e-readers, όπως είναι για παράδειγμα τα Amazon Kindle.

Έτσι, στην επιφάνεια της BMW iX Flow βρίσκονται εκατομμύρια μικροκάψουλες, οι οποίες έχουν διάμετρο περίπου όσο είναι το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Κάθε μια μικροκάψουλα περιλαμβάνει αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές και θετικά φορτισμένες μαύρες χρωστικές. Έτσι, κάνοντας χρήση ενός ηλεκτρικού πεδίου, οι κάψουλες μπορούν να αλλάζουν από μαύρο σε άσπρο χρώμα και το αντίστροφο, μεταμορφώνοντας ολόκληρο το αυτοκίνητο ή ορισμένα μέρη του ή δημιουργώντας ακόμη και σχέδια.

Η πρωτοποριακή αυτή «βαφή» μπορεί να αλλάξει, λοιπόν, εμφάνιση με το πάτημα ενός κουμπιού. Για την ώρα τα διαθέσιμα χρώματα είναι λευκό, γκρι και μαύρο, αλλά η BMW σημειώνει πως η τεχνολογία είναι ακόμη σε στάδιο έρευνας και σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρίας, το προσαρμοζόμενο αυτό χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά για την οπτική παραμετροποίηση του οχήματος, ανάλογα τα γούστα του χρήστη. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο προηγμένες χρήσεις, όπως για παράδειγμα το αμάξι να αναβοσβήνει ολόκληρο για να το βρίσκετε εύκολα σε ένα parking! Παράλληλα, η BMW σημειώνει πως μιας και το λευκό χρώμα αντανακλά περισσότερη θερμότητα, υπάρχουν οφέλη και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που η διαχείριση της θερμοκρασίας παίζει σημαντικό ρόλο. Τέλος, μια ακόμη περίπτωση χρήσης είναι η προβολή πληροφοριών, με το αυτοκίνητο να αλλάζει χρώμα ανάλογα τη στάθμη της μπαταρίας του.

Επειδή πραγματικά είναι από τις περιπτώσεις που τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, σας αφήνουμε να απολαύσετε το επίσημο βίντεο που δημοσίευσε η εταιρία.

unboxholics.com

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ