ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτές είναι οι εφαρμογές που μόλυναν 300,000 Android κλέβοντας χρήματα

0

Σύμφωνα με μια νέα αναφορά που αναρτήθηκε πριν μερικές ώρες από τους ερευνητές του ThreatFabric, πάνω από 300,000 Android χρήστες εγκατέστησαν μολυσμένες εφαρμογές από το Google Play, οι οποίες περιλάμβαναν malware κώδικα που είχε σκοπό να κλέψει χρήματα.

Τώρα θα αναρωτιέστε πως κατάφεραν, όμως, να περάσουν από την ασφάλεια της Google; Οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι κυρίως QR Readers και PDF Scanners και κάνουν μια χαρά τη δουλειά που υπόσχονται αρχικά. Ωστόσο, μέσα από updates ή με κώδικα που κατεβαίνει μετά την πρώτη εκτέλεση, μετατρέπονται σε banking Trojans που προσπαθούν παρασκηνιακά να αποσπάσουν κωδικούς log-in, τραπεζικά στοιχεία, e-mails ή κρυπτονομίσματα.

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα των επίμαχων εφαρμογών που χαρακτήρισαν ως επικίνδυνες οι ερευνητές ασφαλείας, μαζί με τα pagkage names τους:

    CryptoTracker — cryptolistapp.app.com.cryptotracker
    Gym and Fitness Trainer — com.gym.trainer.jeux
    Master Scanner Live — com.multifuction.combine.qr
    PDF Document Scanner — com.docscanverifier.mobile
    PDF Document Scanner Free — com.doscanner.mobile
    PDF Document Scanner - Scan to PDF — com.xaviermuches.docscannerpro2
    Protection Guard — com.protectionguard.app
    QR CreatorScanner — com.ready.qrscanner.mix
    QR Scanner — com.qr.barqr.scangen
    QR Scanner 2021 — com.qr.code.generate
    Two Factor Authenticator — com.flowdivison

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Android πολλές εφαρμογές έχουν το ίδιο όνομα, οπότε ακόμη και αν σας θυμίζει κάτι κάποια εφαρμογή της λίστας δε χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Αυτό που σας προτείνουμε είναι να ελέγξετε το μοναδικό αναγνωριστικό της εφαρμογής (package name). Για να το δείτε αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε τη σχετική ενότητα των ρυθμίσεων της συσκευής σας. Βέβαια, αν το package name δεν είναι ορατό εκεί, όπως συμβαίνει στα Samsung smartphones, μπορείτε να κάνετε τον έλεγχο με κάποιο τρίτο Package Name Viewer application.

Σε περίπτωση που έχετε όντως εγκαταστημένη κάποια από τις παραπάνω εφαρμογές σας προτείνουμε να αλλάξετε άμεσα κωδικούς σε email λογαριασμούς, συνδρομητικές υπηρεσίες που έχετε στο κινητό σας και μπορεί να έχουν την κάρτα σας, όπως το Netflix, καθώς και τους e-banking κωδικούς σας, αν έχετε εγκατεστημένες τραπεζικές εφαρμογές.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως πλέον οι εφαρμογές αυτές φαίνεται πως έχουν αποσυρθεί από το Google Play, το οποίο παρά τα όποια στραβοπατήματα παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος απόκτησης εφαρμογών για το λογισμικό.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ