ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το λιώσιμο των πάγων προκαλεί αλλαγές στο φλοιό της Γης

0

Το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης φαίνεται πως έχει επιπτώσεις στην ίδια τη Γη και δεν αφορά μόνο την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με νέα μελέτη, όσο λιώνουν οι πάγοι, ο φλοιός της Γης ανεβαίνει και επεκτείνεται καθώς το βάρος από τους πάγους της Γροιλανδίας, της Αρκτικής και της Ανταρκτικής μειώνεται. Η κίνηση του φλοιού δεν είναι μεγάλη, μόλις ένα χιλιοστό κάθε χρόνο, αλλά είναι υπαρκτή και καλύπτει τεράστιες αποστάσεις. Συμβάλει μάλιστα στο φαύλο κύκλο, καθώς όσο ο φλοιός κινείται κάτω από τον πάγο, επηρεάζει το ρυθμό που αυτός λιώνει και διαλύεται.

    Οι επιστήμονες έχουν εργαστεί αρκετά κάτω από πάγους και παγετώνες. Οπότε ήξεραν πως θα είχε επιπτώσεις στην περιοχή που βρίσκονται οι παγετώνες, αλλά δεν είχαν συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για παγκόσμια κλίμακα.

Σε ορισμένες περιοχές, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η οριζόντια κίνηση ξεπερνά την κάθετη κίνηση, ενώ χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και μετρήσεις από το πεδίο που καλύπτουν την περίοδο 2003 έως 2018, για να μετρήσουν την κίνηση του φλοιού σε τρεις διαστάσεις. Αυτές οι μετακινήσεις του φλοιού διαρκούν χιλιάδες χρόνια και μερικές αλλαγές ακόμα πραγματοποιούνται στην επιφάνεια της Γης από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πριν 11.000 χρόνια.

    Στην τωρινή περίοδο χρόνου, θεωρούμε τη Γη ως μία ελαστική δομή, όπως ένα λαστιχάκι καρπού, ενώ σε περιόδους χρόνου χιλιάδων ετών, η Γη συμπεριφέρεται περισσότερο ως ένα υγρό που κινείται πολύ αργά. Οι διεργασίες της εποχής των παγετώνων εξελίσσονται σε πολύ, πολύ μεγάλο χρόνο και για αυτό βλέπουμε τα αποτελέσματά τους σήμερα.

Για την καλύτερη κατανόηση του κοινού, οι επιστήμονες φέρνουν ως παράδειγμα ένα κομμάτι ξύλου το οποίο σπρώχνουμε μέσα στο νερό. Όταν αφαιρέσουμε το ξύλο και η πίεση εξαφανιστεί, το υγρό επεκτείνεται για να καλύψει το διαθέσιμο χώρο και το ίδιο συμβαίνει με το φλοιό της Γης.

Η μελέτη προσφέρει πολύ πιο λεπτομερή δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν τις επιπτώσεις που έχει το λιώσιμο των πάγων στο σχήμα της επιφάνειας της Γης, ακόμα κι αν οι αλλαγές είναι σχετικά μικρές κάθε χρόνο.

    Η κατανόηση όλων αυτών των παραγόντων που προκαλούν την κίνηση του φλοιού είναι πολύ σημαντική για ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων που έχουμε στις επιστήμες της Γης. Για παράδειγμα, για να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις τεκτονικές κινήσεις και τη σεισμική δραστηριότητα, πρέπει να αποκλείσουμε από την εξίσωση την κίνηση που παράγεται από τη σημερινή απώλεια πάγου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ