ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι θα συμβεί με όλες τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες;

0

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι τεράστιος και μέχρι το 2030 η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να έχει 30 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν εκπέμπουν καυσαέρια και τα περισσότερα εξαρτήματά τους δε διαφέρουν από αυτά των συμβατικών αμαξιών. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι στις μπαταρίες.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου των ηλεκτρικών των οποίων η διάρκεια ζωής εκτιμάται στα 10 με 20 έτη, είναι μεγαλύτερες και βαρύτερες από τις συμβατικές μπαταρίες μολύβδου – οξέως. Όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους χρειάζονται αποσυναρμολόγηση και τα επικίνδυνα υλικά που περιέχουν έχουν την τάση να εκρήγνυνται αν δε αποσυναρμολογηθούν σωστά. Σήμερα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία όσον αφορά την ανακύκλωση των μπαταριών ιόντων λιθίου σε παγκόσμια επίπεδο, εκτιμάται όμως μόλις στο 5%.

Η Ε.Ε. δε θέλει να δει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων απλά να πετιούνται και οι πρόσφατες προτάσεις της θέτουν τους κατασκευαστές υπεύθυνους για αυτό. Ήδη η Nissan επαναχρησιμοποιεί τις μπαταρίες των Leaf στα αυτοματοποιημένα οχήματα που παραδίδουν εξαρτήματα στη γραμμή παραγωγής των εργοστασίων της. Η Volskwagen κάνει το ίδιο και αναμένεται να ανοίξει το πρώτο της εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Salzgitter της Γερμανίας με δυνατότητα ανακύκλωσης 3.600 συστημάτων μπαταριών το χρόνο για αρχή. Η Renault ανακυκλώνει ήδη τις μπαταρίες της αλλά αυτές δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες το χρόνο.

Η χειροκίνητη αποσυναρμολόγηση των μπαταριών είναι και η πιο αποδοτική όσον αφορά την ποσότητα των υλικών που παίρνουμε πίσω, όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο κ.α. Αλλά αυτό έχει τις προκλήσεις του καθώς πρόκειται για μία επικίνδυνη εργασία. Χώρες όπως η Κίνα, έχουν χαλαρούς νόμους ασφάλειας εργασίας, κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να περάσει στην Ευρώπη. Η απάντηση λοιπόν, σύμφωνα με τον Gavin Harper του Faraday Institution, είναι η ρομποτική και η αυτοματοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ανάπτυξη και αρκετές έρευνες που λαμβάνουν χώρα τώρα για να διαπιστωθεί ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος για να ανακυκλωθούν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου για να έχουν τις όσο το δυνατόν ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ