ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ιαπωνία θα ρίξει το ραδιενεργό νερό της Fukushima στη θάλασσα

0

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την απόφασή της να ρίξει ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima στη θάλασσα, προκαλώντας αντιδράσεις από τις γείτονες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Αντίθετη είναι και αλιευτική βιομηχανία στο σύνολό της.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, ανακοίνωσε πως η ρίψη των νερών στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι η “πιο ρεαλιστική προσέγγιση”, ενώ είπε πως “δεν μπορεί να αποφευχθεί αν θέλουμε να πετύχουμε την ανάκαμψη της Fukushima”. Η Tokyo Electric Power (Tepco) η οποία χειρίζεται το εργοστάσιο, ισχυρίζεται πως το τρίτιο – ένα ραδιενεργό ισότοπο το οποίο δεν είναι επικίνδυνο σε μικρές ποσότητες – δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό, αλλά τα υπόλοιπα ραδιονουκλίδια μπορούν να μειωθούν σε επίπεδα ασφαλή για την απελευθέρωση του νερού. Η ρίψη του μολυσμένου νερού θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μια δεκαετία.

Η Κίνα καταδίκασε το σχέδιο της Ιαπωνίας χαρακτηρίζοντάς το “εξαιρετικά ανεύθυνο” και την κατηγόρησε πως πήρε την απόφαση “χωρίς να λάβει υπόψη τις εγχώριες και ξένες αμφιβολίες και αντίλογο”.

    Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά ανεύθυνη και θα βλάψει σοβαρά τη διεθνή δημόσια υγεία και την ασφάλεια και τα συμφέροντα των ανθρώπων στις γείτονες χώρες.

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της Ιαπωνίας εξέφρασαν τόσο η Νότια Κορέα, όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, όπως η Greenpeace. Ωστόσο η Ιαπωνία βρήκε σύμμαχο τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την προσπάθεια και ευχαρίστησαν την ιαπωνική κυβέρνηση για τη διαφάνεια της. Σύμφωνη είναι και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αν και εφόσον αφαιρεθούν τα ραδιενεργά στοιχεία από το νερό, εκτός του τρίτιου.

Περίπου 1.25 εκατομμύρια τόνοι νερού έχουν συγκεντρωθεί  στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου από τότε που χτύπησε το τσουνάμι του 2011. Το ραδιενεργό νερό που χρησιμοποιούταν για ψύξη του αντιδραστήρα, αυξάνεται σε ποσότητα κατά 140 τόνους την ημέρα και αποθηκεύεται σε πάνω από 1.000 δεξαμενές. Ο διαθέσιμος χώρος του εργοστασίου αναμένεται να εξαντληθεί το φθινόπωρο.

    Αν δεν ήταν μολυσμένο ή ραδιενεργό, δε θα χρειάζονταν έγκριση από τον ιαπωνικό φορέα πυρηνικής ενέργειας. Το νερό στις δεξαμενές είναι όντως επεξεργασμένο, αλλά είναι επίσης μολυσμένο με ραδιενέργεια. Η ιαπωνική κυβέρνηση σκόπιμα προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο για αυτό το θέμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. – Shaun Burnie, ειδικός πυρηνικών στην Greenpeace East Asia

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ