ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πόσες μέρες πρέπει να δουλέψουμε για ένα iPhone 12 Pro;

0

Οι αναλυτές της Picodi.com συνέκριναν τις τιμές του iPhone 12 Pro (128 GB) με το μέσο μισθό σε 43 χώρες και υπολόγισαν πόσο καιρό οι κάτοικοι κάθε χώρας πρέπει να εργαστούν για να αποκτήσουν το καινούργιο κινητό της Apple.

Επίσημα το iPhone 12 Pro στην έκδοση 128GB στην Ελλάδα θα κοστίζει 1.179 ευρώ. Ταυτόχρονα, στο κουτί ο αγοραστής δεν θα βρει ούτε φορτιστή ούτε ακουστικά.

Υποθέτοντας ότι ο μέσος μισθός στη χώρα μας σύμφωνα με την κεντρική στατιστική υπηρεσία είναι 1.202,09 ευρώ μεικτά, 936 (καθαρά) ένας Έλληνας θα έπρεπε να εργάζεται 26,5 ημέρες για να μπορέσει να αγοράσει το καινούργιο μοντέλο iPhone (χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν άλλα έξοδα διαβίωσης). 1,2 ημέρες λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Οι κάτοικοι της Ελβετίας θα μπορέσουν να απολαύσουν, χάρη των υψηλών μισθών, το καινούργιο iPhone μετά από μόνο 4,4 ημέρες δουλειάς. Ενώ στις Ηνωμένες 6,1 μέρες.

Το χειρότερο αποτέλεσμα μεταξύ των χωρών στις οποίες είναι γνωστή η τιμή του iPhone 12 Pro ανήκει στην Ινδία και το Μεξικό: σε αυτές τις χώρες, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να εργαστεί 54,4 μέρες για να μπορέσει να αποκτήσει το καινούργιο κινητό της Apple. Στη Γερμανία είναι λιγότερες από 10 ημέρες (9,7). Στην Κύπρο θα πρέπει να δουλέψουμε λίγο περισσότερα από δύο εβδομάδες.

Μεθοδολογία και πηγή δεδομένων

Ο δείκτης iPhone 2020 υπολογίστηκε με βάση τις επίσημες τιμές του iPhone 12 Pro (με μνήμη 128GB), οι οποίες παρέχονται από τοπικά καταστήματα της Apple ή εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές. Οι μέσοι μισθοί προέρχονται από ιστότοπους στατιστικών γραφείων ή σχετικών υπουργείων και ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης των τιμών iPhone σε μια δεδομένη χώρα. Οι καθαροί μισθοί αποκτήθηκαν χρησιμοποιώντας τοπικούς υπολογιστές μισθών. Διαιρέσαμε τον μηνιαίο μισθό με 21 – τον μέσο αριθμό εργάσιμων ημερών σε ένα μήνα. Σε χώρες όπου τα στατιστικά γραφεία χρησιμοποιούν εβδομαδιαίες τιμές, διαιρέσαμε τον μισθό με 5.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ