ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βρέθηκαν πολλαπλές υπόγειες λίμνες στον Άρη

0

Πριν δύο χρόνια ανακαλύφθηκε μία μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό σε υγρή μορφή στο νότιο πόλο του Άρη. Τώρα, νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξή της, ενώ ανακαλύφθηκαν και τρεις ακόμα με αλμυρό νερό που περιβάλλουν την κεντρική. Η πρώτη παρατήρηση ήρθε αντιμέτωπη με σκεπτικισμό επειδή βασίστηκε μόνο σε 29 παρατηρήσεις μεταξύ 2012 και 2015. Η νέα μελέτη βασίζεται σε 134 παρατηρήσεις μεταξύ 2012 και 2019.

Για τις παρατηρήσεις χρησιμοποιήθηκε το Mars Express της ESA, το οποίο εξερευνά το νότιο πόλο του πλανήτη. Συγκεκριμένα το Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS) του Mars Express στέλνει ραδιοκύματα που αντανακλώνται στην επιφάνεια του πλανήτη. Διαφορετικά υλικά αντανακλούν διαφορετικά τα κύματα, μία τεχνική με την οποία βρίσκουμε και λίμνες κάτω από παγετώνες στη Γη. Παρατηρώντας μία περιοχή 75.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εντόπισε περιοχές που υποδεικνύουν την ύπαρξη νερού ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια. Η κεντρική λίμνη μάλιστα εκτιμάται πως έχει έκταση 30 χιλιομέτρων σε διάμετρο.

Δεν είναι όμως όλοι οι επιστήμονες πεπεισμένοι πως θα βρούμε νερό σε υγρή μορφή στον Άρη, καθώς αρκετοί θεωρούν πως δεν υπάρχει αρκετή θερμότητα κάτω από την επιφάνεια για να διατηρηθεί σε υγρή μορφή το νερό. Ο μόνος τρόπος είναι οι λίμνες να είναι πολύ αλμυρές για να παραμείνει υγρό το νερό. Ωστόσο αυτό ίσως να μειώνει τις πιθανότητές μας να βρούμε μικροβιακή ζωή. Λίμνες στη Γη με αλάτι έως και πέντε φορές το θαλασσινό νερό μπορούν να υποστηρίξουν κάποιες μορφές ζωής, αλλά όταν η συγκέντρωση του αλατιού αγγίζει τις 20 φορές αυτό του θαλασσινού, η ζωή δεν είναι παρούσα.

    Δεν υπάρχει αρκετή ζωή στις αλμυρές πισίνες της Ανταρκτικής. Είναι απλά τουρσί. Και αυτό μπορεί να ισχύει στον Άρη. – John Priscu, Montana State University

Περισσότερες απαντήσεις ίσως να πάρουμε με την κινεζική αποστολή του Tianwen-1 το οποίο θα φτάσει στον Άρη το Φεβρουάριο του 2021.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ