ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υψηλά επίπεδα μεθανίου ανίχνευσε το Curiosity στον πλανήτη Άρη

0

Το ρόβερ της NASA, Curiosity, ανίχνευσε πρόσφατα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα μεθανίου στον πλανήτη Άρη, ένα αέριο που τυπικά στη Γη παράγεται από την αποσύνθεση οργανικών υλικών ή από μικροοργανισμούς και από μία βιοχημική διεργασία που ονομάζεται «μεθανογένεση» (το συνολικό αποτέλεσμα διεργασιών που χρησιμοποιούνται από μικροοργανισμούς για την παραγωγή ενέργειας απουσία οξυγόνου) αλλά και από αβιοτικές διεργασίες.

Η ποσότητα μεθανίου που ανιχνεύτηκε παραμένει μικρή, περίπου 21 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), αλλά η ποσότητα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που είχε ανιχνεύσει το Curiosity πριν από περίπου έξι χρόνια. Αν λάβουμε υπόψη μας, ότι το Trace Gas Orbiter, με τα εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα του δεν ανίχνευσε μεθάνιο πέρυσι, φαίνεται πως το μεθάνιο μυστηριωδώς εμφανίζεται κατά ορισμένες χρονικές περιόδους, που ενδεχομένως να σχετίζονται με δραστηριότητα στο υπέδαφος του πλανήτη Άρη και απελευθερώνεται από ρωγμές (υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για αρχαίο μεθάνιο που είχε παγιδευτεί στο υπέδαφος του πλανήτη πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια και απελευθερώνεται σταδιακά). Το μεθάνιο, αν πράγματι υπάρχει στην λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη, θα πρέπει να εμφανίστηκε σε κάθε περίπτωση πρόσφατα, επειδή το φως του ήλιου και οι χημικές αντιδράσεις σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν διασπάσει τα μόρια μέσα σε λίγους αιώνες.

Η ανακάλυψη που έφεραν στο φως οι New York Times και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από την NASA – η οποία φαίνεται ως επιθυμεί να επαναλάβει τις μετρήσεις προτού βγάλει συμπεράσματα και προβεί σε ανακοινώσεις- είναι αξιοσημείωτη αφού όπως αναφέραμε το μεθάνιο μπορεί να παράγεται από διάφορες αβιοτικές διεργασίες όμως παράγεται και από έμβια όντα (π.χ βακτήρια στο υπέδαφος, μικροοργανισμοί και ζώα).

Η πρώτη μέτρηση πραγματοποιήθηκε από το Curiosity την περασμένη Τετάρτη, και τα αποτέλεσμα έφτασαν την ερχόμενη μέρα στη Γη, όταν και επιστήμονες, προφανώς ενθουσιασμένοι για την ανακάλυψη άρχισαν να συζητούν τα νέα, τα οποία όπως αναφέραμε δεν ανακοινώθηκαν επίσημα από την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Με δεδομένο αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, αναδιοργανώσαμε το Σαββατοκύριακο για να διεξαγάγουμε ένα δεύτερο πείραμα (για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα)» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Ashwin R. Vasavada. Έτσι, εστάλησαν νέες οδηγίες στο ρόβερ την Παρασκευή για να επαναλάβουν ορισμένες μετρήσεις και να καταλήξουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα προτού γίνουν ανακοινώσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ