- Η επικεφαλής της Δημ παράταξης “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ” κ.Ειρήνη Κουτσαλεδάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Φεβρουαρίου τοποθετήθηκε στο θέμα της πτώσης της μαρκίζας -μπαλκονιού στην Παλιά πόλη Ρεθύμνου, σε παλιό κτίριο επί της οδού Αρκαδίου, με επαγγελματίες στην περιοχή αλλά και διερχόμενους πεζούς συμπολίτες μας,ευτυχώς χωρίς θύματα.
Τόνισε ότι το θέμα των ετοιμόρροπων κτηρίων είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας τον 9/2025 που είχε προκληθεί από την δημοτική παράταξη “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ”. Ο Δήμος δείχνει να σέρνεται πίσω από γεγονότα και όχι προληπτικά δραστικά μέτρα , αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο . Η Παλιά πόλη είναι έρμαιο της εγκατάλειψης ,του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με τη δημοτική αρχή να “διαπιστώνει” και όχι να ενεργεί λαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες πίεσης προς κάθε αρμόδιο φορέα αλλά και ιδιοκτήτες ετοιμόρροπων κτισμάτων.
Η συνεργασία ΤΕΕ και Επιτροπής Ετοιμόρροπων κτηρίων επιβάλλεται μιας και η υποστελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών είναι υπαρκτή , προκειμένου αφού εντοπιστούν ή έχουν ήδη εντοπιστεί επικίνδυνα τμήματα κτηρίων, που κυριολεκτικά “κρέμονται”απειλητικά πάνω από τα κεφάλια μας, να ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες ,εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, για να τα απομακρύνουν . Ας ξεκινήσουν από μαρκίζες ,παραθυρόφυλλα και τζάμια ,τμήματα σοβάδων που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων πεζών στα σοκάκια της Παλιάς πόλης.Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για κίνητρα από την Πολιτεία μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων,ώστε να προχωρούν οι ιδιοκτήτες σε στατική αποκατάσταση, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων και διαδικασιών για την άρση επικινδυνότητας.
Οι πολίτες αξίζουν μια πόλη ασφαλή – όχι μια πόλη που περιμένει την επόμενη κατάρρευση για να κινητοποιηθεί.
- Θέμα ημερήσιας διάταξης του ΔΣ σχετικό με τον πολιτισμό .
Η Μείζονα Αντιπολίτευση του Δήμου Ρεθύμνης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ»στηρίζει τις προτάσεις της καλλιτεχνικής κοινότητας για ουσιαστική πολιτιστική στρατηγική.
Η επιστολή που κατατέθηκε και αποτέλεσε θέμα Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Φεβρουαρίου απέδειξε περίτρανα την “επιδεινούμενη κατάσταση της καλλιτεχνικής ζωής της πόλης”σύμφωνα με τα αναγραφόμενα της επιστολής.Και αυτό αποδείχθηκε με τη σωρεία προτάσεων της δημοτικής αρχής σαν “αντίδοτο” , που ενώ από το 2025 ξαναπαρουσιάστηκαν , ποτέ μέχρι τώρα δεν καρποφόρησαν ,προκαλώντας την αγανάκτηση των καλλιτεχνών.
Η επικεφαλής της Δημ παράταξης “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ” κ.Ειρήνη Κουτσαλεδάκη τόνισε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα τις τεκμηριωμένες προτάσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και δημιουργών για την αναδιαμόρφωση της πολιτιστικής στρατηγικής και της εξεύρεσης λύσεων.
Παρά τα μεγάλα λόγια περί «Πόλης των Γραμμάτων και των Τεχνών», η πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι διαφορετική: ανεπαρκής χρηματοδότησης, έλλειψη χώρων, αποσπασματικές δράσεις και ένας σχεδιασμός που αφήνει την τοπική δημιουργία στο περιθώριο.Ζητήθηκε να υπάρξει από τους ίδιους
• Διαχωρισμός του πολιτιστικού προϋπολογισμού με διαφοροποίηση κονδυλίων που δεν σχετίζονται με την καλλιτεχνική παραγωγή και βαφτίζονται «πολιτισμός» με ξεκάθαρη στήριξη στην τοπική δημιουργία.
• Καθορισμός χρηματοδότησης με επαρκείς πόρους.
• Άμεση αξιοποίηση δημοτικών χώρων που δύναται να δίδονται ως στέγη για πρόβες και παραγωγή καλλιτεχνικών δρώμενων .
• Υποδομές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δημιουργίας.
• Μουσεία και άλλοι πολιτιστικοί χώροι να είναι ανοικτοί και για τους τοπικούς καλλιτέχνες.Οι δημόσιες δομές ανήκουν στην κοινωνία .
• Χειμερινό πολιτιστικό πρόγραμμα με ουσία.
• Σύσταση καλλιτεχνικής επιτροπής ή πολιτισμού με αξιολόγηση των πολιτιστικών προτάσεων για δρώμενα στην πόλη και τους οικισμούς .
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Φεβρουαρίου ακούσαμε μια πλειάδα σχεδίων που από το Οκτώβριο του 2025 έχει προταθεί στην καλλιτεχνική κοινότητα, όμως μέχρι σήμερα είναι απραγματοποίητη και το κυριότερο δεν υπάρχει μέριμνα για όλα αυτά στον προϋπολογισμό ,ούτε και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης .
Ας ελπίσουμε να πάρει σάρκα και οστά, έστω και με καθυστέρηση χρόνων ,γιατί ο πολιτισμός είναι δικαίωμα των πολιτών και ευθύνη της διοίκησης. Όσο η δημοτική αρχή καθυστερεί να το κατανοήσει, τόσο το Ρέθυμνο θα χάνει δημιουργούς, ευκαιρίες και την ίδια του την πολιτιστική ταυτότητα και οντότητα!Ίδωμεν...
