ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Λαϊκό γλέντι με μήνυμα αγώνα από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου

0

 Το περασμένο  Σάββατο το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου διοργάνωσε λαϊκό γλέντι με μεγάλη συμμετοχή στο κέντρο Χατζησπύρος στον Σωματά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Στάθης Λουκάκης αφού καλωσόρισε τους συναδέλφους και τις οικογένειες τους ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία, και δύναμη, μα πάνω από όλα αγωνιστική με νίκες της τάξης μας.    

«Η σημερινή μας μάζωξη είναι  μια στιγμή απλή, ανθρώπινη, αλλά καθόλου τυπική. Γιατί εμείς ξέρουμε καλά ότι η δύναμή μας δεν χτίζεται μόνο στα γιαπιά, αλλά και στη συλλογικότητα, στη συντροφικότητα, στο «μαζί»

 Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν εύκολη,  Δουλειά με εντατικοποίηση χαμηλά μεροκάματα  ένσημα με το σταγονόμετρο,  χώροι δουλειάς που έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε σύγχρονα σφαγεία, με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να φεύγουν για το μεροκάματο και να μην ξέρουν αν θα γυρίσουν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους, στους φίλους τους.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους

Με τη μαύρη αυτή επέτειο να πλησιάζει, η οργή και η αγανάκτηση φουντώνουν, αφού ένας ακήρυχτος πόλεμος διεξάγεται καθημερινά απέναντι στις ζωές μας.

 Αυτός ο πόλεμος, η εγκληματική πολιτική του κέρδους, με τη βούλα των νόμων που οι κυβερνήσεις τους κόβουν και τους ράβουν στα μέτρα της κερδοφορίας, κόστισε τη ζωή στις 5 εργάτριες μανάδες στη μπισκοτοβιομηχανία «Βιολάντα» στα Τρίκαλα.

Τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς με εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο φωνάζουν ότι τα Τέμπη βρίσκονται ανάμεσα μας. Μόνο στον κλάδο των κατασκευών είχαμε το 2025, 51 νεκρούς εργάτες και συνολικά 201 θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων. Στο Ρέθυμνο μόνο τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε 14 νεκρούς συναδέλφους)

 Μια ολόκληρη κοιλάδα των Τεμπών βρίσκεται μπροστά μας… Γιατί οι αιτίες και οι υπεύθυνοι είναι εδώ: η εγκληματική πολιτική του κέρδους που δε λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή, το εχθρικό για τον εργαζόμενο λαό κράτος που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας των ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 Η ζωή μας βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο. Οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει αρένες θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς ελέγχους, με τα αφεντικά να έχουν στα χέρια τους ολόκληρο νομοθετικό οπλοστάσιο για να επιβάλλουν δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, με πάμφθηνα μεροκάματα και με πρωτόκολλα ασφάλειας της εργασίας μόνο στα χαρτιά.

Το πενιχρό μεροκάματο εξανεμίζεται με την ακρίβεια, η κατάσταση στην Υγεία, στα νοσοκομεία χειροτερεύει, τα παιδιά μας σπουδάζουν με χίλιες δυο στερήσεις και πολλές θυσίες.

Συνάδελφοι φίλες και φίλοι.

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από ακόμα ένα έγκλημα με θύματα ξεριζωμένους. 15 νεκροί και 24 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του εγκλήματος. Για μια ακόμα φορά, μετά το τραγικό ναυάγιο της Πίλου, με πάνω από 600 νεκρούς, γινόμαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως προτεραιότητα την καταστολή και την επαναπροώθηση, αντί της διάσωσης.

Η βολική δικαιολογία, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τους αδίστακτους διακινητές, στόχο έχει να αποκρύψει την αποτρόπαια εγκληματική, αντιμεταναστευτική πολιτική, που αποτελεί συνέχεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των υποκινούμενων εμφύλιων συρράξεων και της εκμετάλλευσης που οδηγεί στον ξεριζωμό.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να θαλασσοπνίγονται καραβιές απελπισμένων ανθρώπων στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και την πάλη μας ενάντια στο σύστημα που γεννάει φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά.

Οι Οικοδόμοι ξέρουμε από πρώτο χέρι την αλήθεια. Με τους συμπατριώτες όλων αυτών των ανθρώπων, με όλους αυτούς που κάνουν το ταξίδι του τρόμου με τα σαπιοκάραβα και τους σκυλοπνίχτες, δουλεύουμε μαζί. Στα γιαπιά, στα χωράφια, στα μεγαλοξενοδοχεία. Ξέρουμε τις ιστορίες τους, τα βάσανά τους. Κάποιοι είναι 16χρονα και 17χρονα παιδιά, που έχουν διασχίσει τη μισή Αφρική, έχουν υποστεί βασανιστήρια, για να ξεφύγουν από τις πολεμικές συρράξεις, την υποχρεωτική στρατολόγησή τους σε συμμορίες και φίλαρχες.  

Συνάδελφοι φίλες και φίλοι.

Καλούμε τους εργαζομένους, να μην συνηθίσουν την βαρβαρότητα. Δεν είναι κανονικότητα να πνίγονται και να σκοτώνονται άνθρωποι για τα κέρδη των λίγων. Είναι κοινή η αιτία που πνίγει πρόσφυγες και που οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει κρεματόρια. Είναι ο σάπιος κόσμος τους που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Έχουμε ένα ακήρυκτο πόλεμο. Οι νεκροί μας τα κέρδη τους. Καλούμε τους συναδέλφους όλα τα σωματεία να εντείνουν την δράση τους με αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες

  Η πραγματική δικαίωση για τα Τέμπη, για τους νεκρούς στους χώρους δουλειάς, για τα παιδιά μας, θα έρθει μέσα από τον οργανωμένο αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική που γεννά καθημερινά νέα εγκλήματα.

 Σε αυτόν τον αγώνα τα συνδικάτα μας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε, όσα εμπόδια και αν βρεθούν μπροστά μας μέχρι το τέλος, για να μπορούν τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας και όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Μόνο ο οργανωμένος λαός μπορεί να σώσει το λαό, να επιβάλλει το δίκιο του και να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.                                     

Με τον αγώνα μας θα κατακτήσουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας.»

Κλείνοντας κάλεσε τους συναδέλφους να δώσουν μαζικά το παρόν στο συλλαλητήριο στις 28 Οκτώβρη στον Άγνωστο, με την συμπλήρωση  τρίών  χρόνων  από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους, ενάντια στον ακήρυχτος πόλεμο που  διεξάγεται καθημερινά απέναντι στις ζωές μας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνάδελφος Λουάν Πατσάνη αντιπρόεδρος του Συνδικάτου και μέλος της Αλβανικής κοινότητας τονίζοντας τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Λαϊκό γλέντι με μήνυμα αγώνα από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ