Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αρμένων Ρεθύμνης, Σητείας και Αποκόρωνα αδελφοποιήθηκαν σε μία όμορφη τελετή που έγινε στο Ρέθυμνο και προκάλεσε αισθήματα συγκίνησης σε όσους παραβρέθηκαν.
Με πρωτοβουλία του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων Ρεθύμνου και των μελών του συλλόγου, αποφασίστηκε να γίνει η πρόταση της αδελφοποίησης προς τους συλλόγους των δύο ακόμα Αρμένους της Κρήτης. Μπορεί να τους χωρίζει η απόσταση, τους ενώνει όμως η κοινή ιστορία, εκείνη που η παράδοση θέλει τον στρατηγό – και μετέπειτα αυτοκράτορα και Άγιο – Νικηφόρο Φωκά, τον απελευθερωτή της Κρήτης και τους Αρμενιους στρατιώτες του να είναι οι «ιδρυτές» των χωριών με το όνομα Αρμένοι στο νησί μας.
Ημέρα γιορτής του Αγίου Νικηφόρου Φωκά χθες και πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. του Σωτήρα Χριστού στους Αρμένους του νομού μας θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Πρόδρομου. Στον ναό βρίσκεται άλλωστε και ένα προσκυνητάρι στη μνήμη του Αγίου Νικ. Φωκά, το οποίο πρόσφερε πριν 10 χρόνια ο Παττακομανώλης.
Ήταν και η αφορμή για την όμορφη σύναξη η χθεσινή γιορτή. Στο Ρέθυμνο έφτασαν πολλοί φίλοι από τη Σητεία και τον Αποκόρωνα, ενώθηκαν με τους Αρμενιώτες και το μεσημέρι έγινε η αδελφοποίηση στο κέντρο Α-Α, παρουσία τοπικών αρχών και συγχωριανών.
Το πρακτικό της αδελφοποίησης υπέγραψε από κοινού ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων Ρεθύμνης Νώντας Κολυβάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων Αποκορώνου Γιώργος Αβερκάκης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων Σητείας Μανώλης Μπαντουβάκης, που δήλωσαν ιδιαίτερα συγκινημένοι από το γεγονός. Εστίασαν στην αξία της κοινής πορείας των τριών συλλόγων στην βάση της ιστορίας των περιοχών και δεσμεύτηκαν ώστε στο μέλλον να αναπτύξουν κοινές δράσεις για την ανάδειξη των περιοχών τους.
Στις εκδηλώσεις το παρών έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Βάμβουκας, οι αντιδήμαρχοι Μάνος Τσάκωνας, Στελιος Σπανουδάκης, Στέλιος Σαμψών, Δημήτρης Λαχνιδάκης, Δημήτρης Λελεδάκης, Γιώργος Σκορδίλης, που εκπροσώπησαν τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλιου Γιώργος Κολυβάκης. Παρέστη επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μανουσάκης.
Τον μητροπολίτη στην τελετή αδελφοποίησης εκπροσώπησε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Νικόλαος Νικηφόρος, ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Νικόλαος Κουμεντάκης, σημερινός ιερέας του χωριού, οι παλαιότεροι ιερείς π. Ευάγγελος Ζαφειρόπουλος και π. Σωκράτης Ξενικάκης, και ο π. Δημήτριος Νεραντζάκης από τους Αρμένους Αποκορώνου.
Νωρίτερα, οι επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον παραδοσιακό ελαιόμυλο από τον πρόεδρο του χωριού και το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Ειρήνη Γαβριλάκη.













