Το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο και υπήρχε ατμόσφαιρα ακραιφνούς ενθουσιασμού. Το κραταιό Τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναμφίβολα είχε την τιμητική του: Απένειμε τα πτυχία σε 47 αποφοίτους του. Σχεδόν όλοι έλαβαν το Πτυχίο τους με ‘άριστα’ . Είναι πολύ καθαρό στο μυαλό μου, και είμαι σε θέση να το ξέρω, (20 χρόνια είναι αυτά, ως Καθηγητής σε αυτό το παγκόσμιας φήμης Πανεπιστήμιο…), ότι το Ιστορίας – Αρχαιολογίας, το Τμήμα που ίδρυσε ο γίγαντας Καθηγητής της νεότερης Ιστορίας Νίκος Σβορώνος, συνεχίζει ακάθεκτο την παραγωγή επιστημονικού έργου και αλλά και την παραγωγή Στελεχών υψηλής επιστημονικής στάθμης. [Ελπίζω σύντομα να εγκριθεί και να λειτουργήσει το καινούργιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Νεότερη Ιστορία. Θα είναι θεάρεστο έργο !!].
Πώς να μην αισθάνομαι λοιπόν πανευτυχής, ως Πατέρας, και ως Καθηγητής, να δω το παιδί μου να αποφοιτά από αυτό το σπουδαίο Τμήμα και μάλιστα να λαμβάνει το Πτυχίο του με ‘άριστα’; [9,4 /10]. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ο Γιός μου, ο Γιάννης Δαφέρμος του Βασιλείου και της Μαρίας, μαζί με άλλους δυο συμφοιτητές του, ανακηρύχτηκαν ως οι καλύτεροι φοιτητές της χρονιάς !! Αυτό όμως που με βγάζει στα ουράνια, είναι ότι το παιδί μου, εκτός από πολύ εργατικό, είναι και πολύ σεμνό. Είναι άτομο χαμηλών τόνων, απέραντης καλοσύνης. Σίγουρα η κοινωνία έχει να περιμένει πολλά από αυτόν αν κάποια στιγμή βρεθεί σε θέσεις ευθύνης.
Γιάννη μου να έχεις την ευχή μου! Συνέχισε παιδί μου την πορεία σου. Το δρόμο τον ξέρεις και τίποτα πλέον δεν μπορεί να σε σταματήσει ! Για τη μεγάλη χαρά που μου έδωσες σήμερα σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Ο Παππούς σου, ο Δημαρχογιάννης αν σε βλέπει από τον Ουρανό θα είναι πολύ χαρούμενος. Γιάννη μου, θέλω να σου πω και τούτο: Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, ο Δημαρχογιάννης που είχα την μεγάλη τύχη να τον έχω Πατέρα μου, δεν το είχε σε τίποτα να κόψει ακόμη και το ψωμί προκειμένου να μου αγοράσει Βιβλία Στατιστικής, ιδιαίτερα εκείνα τα πανάκριβα του Εξωτερικού. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ για σένα παιδί μου. Σε αγαπώ και θα είμαι πάντα δίπλα σου.
Ο πατέρας σου
Βασίλης Δαφέρμος, τ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης,
Επισκέπτης Καθηγητής στο Παγκόσμιο Κέντρο Μαθηματικών,
Statistics Lab, Cambridge University




