Αγωνία και προβληματισμό εκφράζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες της Αγίας Γαλήνης για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που καταλήγουν στο λιμάνι της περιοχής, με επιστολή τους προς τις αρμόδιες αρχές.
Προς:
Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής κο Θάνο Πλεύρη
Υπουργό πολιτικής προστασίας Ιωάννη Κεφαλογιάννη
Βουλευτή Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ Μανόλη Χνάρη
Αντιπεριφεριάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή
Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Ιωάννη Ταταράκη
Αξιότιμοι κύριοι/ες
Με τη παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας για τη κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή μας εδώ και μεγάλο διάστημα και που οδηγεί κάτοικους και επιχειρηματίες σε πλήρες αδιέξοδο.
Η εκτόξευση των μεταναστευτικών ροών προς τη Κρήτη με κύριο αποδέκτη, στο νομό Ρεθύμνου, το λιμάνι του χωριού μας, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και αδυναμίας διαχείρισης της κατάστασης αυτής από τη τοπική κοινωνία.
Η αντίδραση μας στη κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με ρατσιστικά κίνητρα. Άλλωστε είμαστε οι πρώτοι που βοηθήσαμε με νερό και τρόφιμα αυτούς τους ανθρώπους ένα χρόνο τώρα, όταν το θέμα για όλους τους υπόλοιπους δεν υφίστατο.
Οι τουριστικές περιοχές του νησιού όπως και η δική μας εξαρτώνται άμεσα από τη σταθερότητα και την εικόνα φιλοξενίας και εμπιστοσύνης των επισκεπτών καθώς και προσμονής τους για ηρεμία στις διακοπές, που με τις παρούσες συνθήκες τείνει να εξαφανιστεί.
Δυστυχώς ώς τώρα είναι ξεκάθαρο πως κανενός είδους σχεδιασμός δεν υπήρξε για όλο αυτό που ήταν γνωστό στους αρμόδιους πως θα συμβεί. Καμία διαχείριση της κατάστασης, καμία πολιτική απόφαση, λιμενικοί σε απόγνωση και λεωφορεία μεταφοράς που δεν ξέρουν που να κατευθυνθούν.
Καθοριστικός παράγοντας για την αποφυγή της μαζικής άφιξης μεταναστών και της αδυναμίας διαχείρισης τους, ειδικά όταν μιλάμε για αριθμούς εκατομμυρίων είναι ένας και μόνο. Η αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
Επικροτούμε τη λύση που δόθηκε με την απευθείας θαλάσσια μεταφορά των μεταναστών από τη Γαύδο στην Αττική όπου υπάρχουν οργανωμένες δομές και ευελπιστούμε να υπάρξει άμεσα συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου, με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, για τη προστασία της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας των νησιών μας.
Επιτροπή κατοίκων και επιχειρηματιών Αγίας Γαλήνης.

