ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Φονικό Ανωγείων: Ο Άρειος Πάγος στέλνει σε νέα δίκη τον Μ. Καλομοίρη

0

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στην πολύκροτη υπόθεση του διπλού φονικού στ’ Ανώγεια, με θύματα τον 63χρονο, Λευτέρη Καλομοίρη, και τον 32χρονο κτηνοτρόφο, Γιώργη Ξυλούρη, ο Άρειος Πάγος στέλνει ξανά σε δίκη τον 33χρονο κατηγορούμενο, Μανόλη Καλομοίρη, γιο του πρώτου θύματος, κάνοντας δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η υπεράσπιση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης, στα Χανιά.

Το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση και πλέον η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί από μηδενική βάση, υπό  άλλη σύνθεση δικαστηρίου. Πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι στο σκεπτικό του ο Άρειος Πάγος αποφαίνεται ότι το δικαστήριο πλημμελώς δεν προχώρησε, ως είχε υποχρέωση, σε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία της απόρριψης του αυτοτελούς ισχυρισμού του κατηγορουμένου, δεν συνεκτίμησε  αποδεικτικά μέσα και πρωτίστως την απολογία του 33χρονου, ενώ φέρεται να  εντοπίζει εμφατικά αντιφατικές παραδοχές στο σκεπτικό της απόφασης σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο θέμα του βρασμού ψυχικής ορμής. Από τη μία το δευτεροβάθμιο δικαστήριο φέρεται να δέχεται ότι  ο κατηγορουμένος βρισκόταν σε βρασμό κατά το στάδιο της εκτέλεσης, από την άλλη δεν δέχεται το βρασμό κατά τη λήψη της απόφασης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η δικηγόρος κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, η οποία χειρίστηκε το θέμα της αναίρεσης μαζί με τον συνάδελφο της κ. Βασίλη Χειρδάρη, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το  δικαστήριο του Άρειου Πάγου αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Κρήτης στο σύνολο της, αφού έκανε δεκτούς τους προβαλλόμενους εκ μέρους του κατηγορουμένου λόγους αναίρεσης. Δια των λόγων αυτών ζητούσαμε την ακύρωση και εξαφάνιση της εν λόγω απόφασης του Εφετείου Κρήτης, πλην των άλλων, και λόγω ελλείψεως ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, κατά παράβαση του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

Το Εφετείο Κρήτης δεν έλαβε υπόψη όλα τα αποδεικτικά μέσα και δεν συναξιολόγησε την απολογία του κατηγορουμένου, απαντώντας και στον ειδικώς προβαλλόμενο αυτοτελή ισχυρισμό περί συνδρομής στο πρόσωπο του βρασμού ψυχικής ορμής. Αντιθέτως διέλαβε με ελλιπή αιτιολογία αντιφατικές παραδοχές.

Εκφράζω την ικανοποίηση μου και αναμένουμε τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία του Εφετείου Κρήτης ώστε να επαναπροσδιοριστεί η συζήτηση της υπόθεσης και να εκδικαστεί απ’ άλλη σύνθεση».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2023 το  Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, μετά από μία εξαντλητική ακροαματική διαδικασία, «έσπασε» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί κατά πλειοψηφία πρωτόδικα στον 33χρονο σήμερα  Μανόλη Καλομοίρη.

Το δικαστήριο, με πλειοψηφία 5-2, τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε επίσης κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν δύο ένορκοι) το ελαφρυντικό ότι ωθήθηκε στην πράξη αυτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος (Ξυλούρη). Η αναγνώριση του ελαφρυντικού «έσπασε» τα ισόβια και στον κατηγορούμενο  επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών, με  ανώτατη προβλεπόμενη ποινή τα 15 έτη  για τη βασική κατηγορία της ανθρωποκτονίας δεδομένου του ελαφρυντικού.

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ