ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ομιλία του Δήμαρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην τιμητική εκδήλωση για τον Γιώργη Κλάδο

0

  Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης συμμετείχε με ομιλία του στην διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε ο «Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» για να τιμήσει τον αείμνηστο Δήμαρχο Ανωγείων Γιώργη Κλάδο.

Η εκδήλωση είχε τίτλο: «Γιώργης Κλάδος: Ένας πρωτοπόρος της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού» και διεξήχθη την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 7 το απόγευμα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η εισήγηση του Δημάρχου Ρεθύμνης και Προέδρου της Π.Ε.Δ. Κρήτης για την προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου είχε τίτλο «Το αυτοδιοικητικό αποτύπωμα του Γιώργη Κλάδου στο παρόν και στο μέλλον».

Ειδικότερα, στην αναφορά του ο κ. Μαρινάκης επισήμανε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σας πρόσκληση να συμμετάσχω σε τούτη την αφιερωματική διαδικτυακή συνάντησή μας προκειμένου να μνημονεύσουμε την προσωπικότητα και το έργο του αείμνηστου του Γιώργη Κλάδου.

Είμαι βέβαιος ότι μέσα από το διάλογο μας, θα βγούμε όλοι πλουσιότεροι σε ιδέες, σκέψεις και οράματα για το μέλλον του τόπου μας, του νησιού και της χώρας μας αφού η προσφορά του  Γιώργη Κλάδου αποτελεί  αξιόπιστο σηματωρό για την κοινωνική, πολιτική και αυτοδιοικητική μας δράση.

Συγχαίρω λοιπόν τους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης, τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους συνεργάτες  του Ομίλου ‘Αναγνωστάκη’ γι’ αυτή τη δυνατότητα καρποφόρας αλληλεπίδρασης και την ευκαιρία απόδοσης οφειλόμενης τιμής σ’ έναν άνθρωπο που, με το ήθος, την αγωνιστικότητα, την  αταλάντευτη πίστη του στη δημοκρατία, την εργατικότητα και τη διορατικότητά του, μας κληροδότησε ένα πολύτιμο εγχειρίδιο στρατηγικής,  για την οργάνωση και επιτέλεση  χρηστής και αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης.

 Πράγματι, μελετώντας τη ζωή  και το πολυσχιδές έργο μιας εμβληματικής προσωπικότητας,  μιας  ιστορικής μορφής της Αριστεράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όπως είναι ο Γεώργιος Κλάδος, διαπιστώνει την ευρύτητα, την ποιότητα και τη  διαχρονικότητα της κοινωνικής, πολιτικής αλλά κυρίως της αυτοδιοικητικής του  παρέμβασης.

Η αξία της  μεγεθύνεται όταν την τοποθετήσουμε στο χωροχρονικό της πλαίσιο. Θα συνειδητοποιήσουμε πως όσα σήμερα μας φαίνονται αυτονόητα, της δεκαετία του ‘60- -’70 που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε αλλαγή προϋπέθετε μετωπική ρήξη με ένα άκαμπτο κεντρικό πολιτικό σύστημα, με κίνδυνο τη ίδια τη ζωή του αγωνιστή, τη σύγκρουση με παγιωμένες νοοτροπίες,  την ευαισθητοποίηση  και συναίνεση τρομαγμένων πολιτών, και την ανυπαρξία σοβαρών αυτοδιοικητικών θεσμών.

 Γαλουχημένος όμως από την οικογένειά του και το αγωνιστικό περιβάλλον της εποχής του,  από τα νεανικά του κιόλας χρόνια, παρέμεινε αμετακίνητος στις αρχές και τα ιδανικά του  παρά την εξώθησή του στην παρανομία και της 8χρονη εξορία του  για τις πολιτικές του ιδέες στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη, από το καθεστώς της Χούντας. 

Δίδαξε λοιπόν ακεραιότητα,  ευσυνειδησία, τόλμη,  αξιοπρέπεια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής του διαδρομής , για δύο χρόνια πριν από την απόλυση και τη δίωξή του από τη Χούντα και για τέσσερις τετραετίες στη συνέχεια(1975-1990), κατάφερε με  θάρρος, σύνεση, μετριοπάθεια, ανιδιοτέλεια και με το ευρύ, οξύ, διαρκώς ανήσυχο δημιουργικό του πνεύμα, να αναδείξει  στον δημόσιο βίο τα προτερήματα του ακέραιου ανθρώπου και πολιτικού.

Είναι άθλος πραγματικά, σε μια τόσο στερημένη και κλυδωνισμένη εποχή, που κατάφερε ως  Δήμαρχος Ανωγείων, να μεταμορφώσει ένα μικρό ορεινό Δήμο σε:

Κέντρο έρευνας, καινοτομίας και διακοινοτικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ορεινού Μυλοποτάμου, μέσα από την  κοπιώδη δημιουργία μιας καταξιωμένης αναπτυξιακής εταιρίας δημοτικού χαρακτήρα μόνιμης αναπτυξιακής δομής του ΑΚΟΜ-Μ-Ψηλορείτης (Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου-Μαλεβιζίου-Ψηλορείτης) που έχει ως μέλη του όλους τους δήμους γύρω από τον Ψηλορείτη.

Επιπλέον, υπήρξε  πρωτεργάτης στην  ίδρυση του Συνδέσμου των ΤΕΔΚ Κρήτης, συμμετείχε ενεργά  σε διεθνείς εκδηλώσεις για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στήριξε όλες τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές εκσυγχρονισμού, ισχυροποίησης και ανάπτυξης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης

Μεταμόρφωσε το Δήμο Ανωγείων σε Κέντρο Πολιτισμού, με καινοτόμες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν  για πρώτη φορά από φορέα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, τις «Μουσικές γιορτές Ανωγείων με το Μάνο Χατζιδάκι». Όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο ίδιος  σε συνέντευξή του,   ο Πολιτισμός, ως παράγοντας συνέχειας αλλά και ανάπτυξης, αποτελούσε εξαρχής αναπόσπαστο τμήμα του αναπτυξιακού οράματος.

Από τη συνεργασία του με τον Γιώργη Κλάδο, ο σπουδαίος Μάνος Χατζηδάκις είχε δηλώσει πως ο Δήμαρχος ανωγείων έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον Πολιτισμό από όση έχει ολόκληρο το Υπουργείο Πολιτισμού.

Καθιέρωσε τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δημόσιας Διοίκησης. Όπως δήλωσε ο ίδιος εγκαθίδρυσε  ένα δίκτυο καλών σχέσεων με το προσωπικό των τοπικών και των κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών, γεγονός που είχε θετική επίδραση στο έργο του. Με αυτό το πνεύμα, συνεργάστηκε με το ΥΠ.ΠΟ στην διατήρηση και ανανέωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, μέσα από την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και παραδοσιακών κτισμάτων, τη δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στο Ψηλορείτη, τις ανασκαφές στο Ιδάιο Άντρον και τη Ζώμυνθο, την αποκατάσταση και συντήρηση των Μητάτων του Ψηλορείτη κ.α..

Παράλληλα, συνεργάστηκε με τον ΕΟΤ και, με διορατικότητα, υποστήριξε την προώθηση του εναλλακτικού – πολιτιστικού τουρισμού,  στήριξε  τη σύγχρονη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία, ενθάρρυνε τη διοργάνωση θερινών μαθημάτων σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα.

  Η ΕΤΑΑ στάθηκε επίσης σταθερός συνεργάτης του Δημάρχου Ανωγείων, στη  διαμόρφωση του αναπτυξιακού -με την ευρύτερη σημασία του όρου- πλαισίου για ολόκληρη την περιοχή του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη.

Εφάρμοσε πρωτοποριακά για την εποχή κοινωνικά προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, ενίσχυσης της Νέας Γενιάς , προστασίας των Ηλικιωμένων, εξάλειψης της ζωοκλοπής κ.α.

Αγαπητοί μου συνομιλητές,

Σταχυολόγησα μερικά μόνον από τα επιτεύγματα του Γιώργη Κλαδου, τα οποία επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό που του αποδίδουν  όσο ευτύχησαν να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί  του ως ‘Πρύτανη’ ή ‘Νέστορα’ της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη και την Ελλάδα. Ανήκω σε αυτούς μια και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ  σε επαγγελματικό επίπεδο μαζί του αφού με τίμησε στο παρελθόν με την εμπιστοσύνη του  στην ιδιότητα μου ως δικηγόρος.

Μέσα από την επιτυχή συνεργασία μας, είχα την ευκαιρία να διαγνώσω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τη νηφαλιότητα, τη μετριοπάθεια, τη σεμνότητα αλλά και το υψηλό αίσθημα περί δικαίου που κυριαρχούσαν στη σκέψη του και αποτυπώνονταν ατόφια στις επιλογές του. Λιγομίλητος αλλά πάντα με σοβαρά επιχειρήματα, έντιμος, ξεκάθαρος στις διεκδικήσεις του, οργανωτικός, συνεπής στις δεσμεύσεις του.   

Αρετές που διατήρησε ακέραιες, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του στο δημόσιο βίο του τόπου μας.

 Έχοντας λοιπόν, εμπλακεί προσωπικά  για πάνω από 3 δεκαετίες τόσο με την τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και με την Περιφερειακή ,  ως Δήμαρχος Ρεθύμνου  ως Πρόεδρος ΠΕΔ και ως Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, είμαι σε θέση αντιληφθώ, να αξιολογήσω και να   επιβεβαιώσω τη διαχρονικότητα της προσφοράς του εμβληματικού τ. Δημάρχου Ανωγείων Γιώργη Κλάδου.

Μας δίδαξε λοιπόν πως ο Δήμος ως  φορέας της τοπικής εξουσίας,  οφείλει να ασχολείται με όλα τα προβλήματα του πολίτη και του τόπου, με διαφάνεια, εντιμότητα, αμεσότητα, ευαισθησία, μακριά από  πελατειακές σχέσεις και χωρίς δεσμεύσεις για κομματικές παρεμβάσεις.

Να διεκδικεί την  αυτοτέλεια των πόρων του, την αυτοδυναμία και αυτοδιαχείριση του, να λειτουργεί ως  η ατμομηχανή που κινητοποιήσει όλο το ανθρώπινο και παραγωγικό δυναμικό των υπηρεσιών του, να εξισορροπεί τις αντιθέσεις και να επιδιώκει συνεργασίες ωφέλιμες για την περιφερειακή και  τοπική ανάπτυξη.

Σε αυτές τις αρχές και τις πρακτικές αγωνιζόμαστε διαρκώς να παραμείνουμε προσηλωμένοι  στο Δήμο Ρεθύμνου, αναλαμβάνοντας το κόστος που επιφέρουν αυτές οι επιλογές .

Συμφωνούμε με  τον αείμνηστο  Γιώργη Κλάδο,  πως για να παίξει η πρωτοβάθμια διοίκηση  αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κρίσεων και την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών σε τοπικό επίπεδο αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο  στην αποκέντρωση και την ανάπτυξη των κοινωνιών της  Περιφέρειας, προϋποτίθεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών, η  σύνθεση των παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών της δυνάμεων, η συμμαχία και συνοδοιπορία με άλλους Δήμους , με σεβασμό και με πνεύμα συγκρητισμού, χωρίς τοπικισμούς και στείρους ανταγωνισμούς.

Με αυτό πνεύμα και αυτή τη στόχευση πορευόμαστε και στην ΠΕΔ. Με τον προσανατολισμό μιας  συνολικής τοπικής ανάπτυξης που αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες  και τη μοναδικότητα της φυσιογνωμίας κάθε τόπου, αντιμετωπίζει την Κρήτη ως μια ενιαία, αδιάσπαστη ολότητα.

Δια του προσωπικού του παραδείγματος ωστόσο, ο Γιώργης Κλάδος, μας κληροδότησε τη γνώση  για τα χαρίσματα και τις αρετές που πρέπει να έχει ένας ηγέτης της αυτοδιοίκησης αλλά και της πολιτικής εν γένει.

Να είναι έντιμος, δίκαιος, ηθικός, ειλικρινής, εργατικός, γενναίος, αποφασιστικός, συνεπής, ψύχραιμος, αξιόπιστος και  γενναιόδωρος.

Να διαθέτει αυξημένες κοινωνικές ευαισθησίες, ενσυναίσθηση, καθαρή καρδιά,  πάθος, όραμα και αγάπη για τον τόπο και τους συνανθρώπους του.

Να είναι καλός ακροατής και σοβαρός συνομιλητής.

 Να είναι  εμπνευστής ωραίων πρωτοβουλιών και πράξεων

Να έχει ικανότητες σύνθεσης, συνεργασίας διατήρησης  της κοινωνικής συνοχής, να λειτουργεί ενωτικά  και συμφιλιωτικά.

Ο Γιώργης Κλάδος επέμενε πως «……Με  διχασμούς δεν πάμε μπροστά. Χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται συναίνεση και συνεννόηση, χρειάζεται συνεργασία…»

Ο λόγος και το έργο του θα μας παραδειγματίζουν στον παρόν και το μέλλον.

Τον ευχαριστούμε.

 Σας ευχαριστώ πολύ κι εσάς για την προσοχή και την υπομονή σας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ