ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε κλίμα συγκίνησης η πολιτική κηδεία του Στελή Σταυρακάκη στα Ανώγεια

0

Σε κλίμα βαθιά συγκίνησης και οδύνης, πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του σ. Στελή Σταυρακάκη, στο Περαχώρι στα Ανώγεια.

Στην κηδεία του παραβρέθηκε η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της  Βαγγέλη Αγγελογιαννάκη, το ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ  με επικεφαλής την γραμματέα του Βασιλεία Κούκιου, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της  ΕΠ Κρήτης και βουλευτής , ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης,  οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος της ΕΠ, ο Αντώνης Ρούλιος, δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων με την Λαϊκή Συσπείρωση, ο Θανάσης Χαριτάκης, δημοτικός σύμβουλος Αγίου Βασιλείου, ο Μανούσος Μανουσογιάννης δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου με την Λαϊκή Συσπείρωσή, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δεκάδες σύντροφοι και φίλοι.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Μανουσάκης, εκ μέρους του ΚΚΕ.

«….Θα συνεχίσεις να ζεις, εδώ, στους βράχους του Ψηλορείτη μέσα από τη σπορά σου. Κάθε μέρα έσπερνες σύντροφε! Η στάση ζωής σου, το παράδειγμά σου, η πείρα που είχες να μεταδώσεις στους νεότερους και η δημιουργική ανησυχία σου, σε έκαναν να δουλεύεις κάθε μέρα για να κυλίσει ο τροχός της ιστορίας μπροστά, γρηγορότερα.

Περήφανος, αεικίνητος, τρυφερός και σεμνός, όπως είναι οι κομμουνιστές, ήρθες πριν λίγους μήνες στην συνεδρίαση της Τομεακής Επιτροπής και πήρες το λόγο να απολογηθείς που αρρώστησες και δεν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς στις μάχες που είχε μπροστά του το Κόμμα. Κι όμως, ήσουν υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις Δημοτικές εκλογές του 23. Αλύγιστος μέχρι σήμερα. Κανένας και τίποτα δεν σε έβαλε κάτω. Πώς να βάλεις κάτω έναν καθαρό λαϊκό αγωνιστή που ξέρει να υπερασπίζεται το δίκιο και να παλεύει τ΄ άδικο; Που ξέρει να εμψυχώνει και να δίνει κουράγιο σε όσους αγωνίζονται και να παίρνει δύναμη από αυτούς.

Ήσουν πάντα χαμογελαστός και ευδιάθετος, με μία μόνιμη αισιοδοξία που απορρέει από την βαθιά σου πίστη, στα ιδανικά του Κόμματος, ότι αυτό το σύστημα, θα αλλάξει και στην θέση του ο λαός θα οικοδομήσει ένα νέο, ανώτερο σύστημα, τον σοσιαλισμό.

Ήσουν πάντα φιλόξενος, είτε στην Νίδα, είτε στο σπίτι σου είτε στα γραφεία της ΚΟ στο χωριό, δεν άφηνες κανένα χωρίς κέρασμα. Ήσουν αγαπητός σε όλους για την αγωνιστική σου στάση, την συνέπειά και την βαθιά σου αγάπη για το λαό.

Ο σύντροφος Σταυρακάκης Στέλιος γεννήθηκε σε φτωχή αγροτική οικογένεια με 7 αδέρφια, στα Ανώγεια. Αδερφός του ήταν ο λαϊκός ποιητής Μίχαλος Σταυρακάκης ή Νιδιώτης. Από μικρός γνώρισε τις πίκρες της ζωής, τις αγωνίες της φτωχολογιάς της υπαίθρου αλλά και την αγωνιστική παράδοση του χωριού του. Μεγάλωσε στα βράχια του Ψηλορείτη και στην απέραντη ομορφιά του οροπεδίου της Νίδας, στα μητάτα, τα σπηλιάρια και τις κορφές που πάτησαν οι αντάρτες, παλεύοντας κάθε μέρα για «τον άρτο τον επιούσιο».

Μα ας τον αφήσουμε να μας μιλήσει ο ίδιος για τα βιώματά του:

«Μέσα από την καθημερινότητα της δουλείας και της ζωής ευαισθητοποιήθηκα από τον περίγυρό μου και αναζητούσα το γιατί.

Τώρα προς το τέλος της ζωής προσπάθησα να γίνω ποιητής- ματαιοδοξία όμως, γιατί δεν μπορώ να συντάξω και να πω τις φράσεις των μεγάλων ποιητών.

Όταν η μάνα μου μου έλεγε «φάε το λίγο σου φαΐ αλλά κάνε πρώτα προσευχή γιατί είναι δίπλα ο διάολος και καραδοκεί να σου φάει το φαΐ», έγινα αθεϊστής.  

Όταν έβλεπα σε όλο τον κόσμο άνθρωποι να πεθαίνουν γιατί διεκδικούσαν ψωμί, έγινα διεθνιστής.

Όταν έκανα το καθήκον μου στην καθημερινή ζωή, πολεμώντας για τη βάρβαρη και άδικη ζωή, διαπίστωσα πως είμαι κομμουνιστής».

Κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ αρχές της δεκαετίας του 80. Διετέλεσε μέλος της ΤΕ, για χρόνια μέλος του αγροτικού τμήματος της ΕΠ Κρήτης για τους αγρότες, και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων. Μπροστάρης στους αγώνες των κτηνοτρόφων, με σημαντική συμβολή όχι μόνο στα Ανώγεια, όπου εκλεγόταν κατ΄ επανάληψη μέλος του ΔΣ του κτηνοτροφικού συλλόγου αλλά και στο αγροτικό κίνημα στο νομό Ρεθύμνου και σε όλη την Κρήτη, ως νυν μέλος του ΔΣ του συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτροφικού Ν. Ρεθύμνης. Σε όλες του τις χρεώσεις ανταπεξήλθε και άφησε το στίγμα του, ως γνήσιος λαϊκός αγωνιστής, ως κομμουνιστής.

Αγάπησε τους ανθρώπους- δικούς και ξένους- με μια ανώτερη μορφή αισθήματος, τον έρωτα για τον εργαζόμενο άνθρωπο και την πάλη του για τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει ο αδερφός του:

"Αγάπησα μια κοπελιά και θαρρούνε πως αυτό είναι αγάπη. Μια μέρα σε μια διαδήλωση αγροτών - απεργών αγάπησα τους απεργούς και τότε είδα πως η αγάπη που γεννιέται μέσα από τη μάχη του δίκιου είναι η πιο δυνατή αγάπη"….

Σε κάθε ευκαιρία, προσπαθούσε να συμβάλλει στην διαφώτιση του λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το στιγμιότυπο από το Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το 2016, όπου συμμετείχε και το πανό έγραφε την δική του μαντινάδα «Όταν μονιάσει ο ΛΑΟΣ και τα δεσμά του σπάσει, μπορεί να φτιάξει άλλο ντουνιά και τούτο να χαλάσει»…..»

Εκ μέρους της ΚΝΕ η Βασιλεία Κούκιου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

 «…Στο πρόσωπο του σφ. Στελή αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα τη μεγάλη του έγνοια για να ριζώσει το κόμμα στις νεότερες γενιές, να δυναμώσει η ΚΝΕ στο αγαπημένο του χωριό. Οι νεολαίοι σύντροφοι του Ρεθύμνου, παλαιότεροι και νεότεροι, θυμόμαστε τον σφ. Στελή να μας ξεναγεί στα Ανώγεια, να μας μιλάει για την αγωνιστική ιστορία του χωριού, τον δοξασμένο αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Τον θυμόμαστε να έχει την έγνοια να κρατιέται και να ζωντανεύει συνέχεια η νέα σπορά των αγωνιστών, των μαχητών για ένα καλύτερο κόσμο.

Αυτή την έγνοια για τη νέα γενιά και αυτή την πάντα νεανική σπιρτάδα ο σφ. Στελής την κράτησε μέχρι το τέλος. Στη μνήμη του υποσχόμαστε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αναπτύξουμε την ΚΝΕ στα Ανώγεια και σε όλο το Ρέθυμνο, να “βγει καινούργια γέννα” και να αναδειχθούν νέοι φλογεροί κομμουνιστές, ολόψυχα δοσμένοι στον αγώνα για την εξάλειψη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας….

Επίσης για τον σ. Στελή μίλησαν , εκ μέρους της ΚΟ Ανωγείων ο Αντώνης Ρούλιος, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων ο πρόεδρός του Μιχάλης Δραμουντάνης, εκ μέρους την Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Μανώλης Καρκαβάτσος  και  ο συγχωριανός του, Κώστας Ξυλούρης (Μανταλιώτης), επίσης αναγνώστηκε επιστολή αποχαιρετισμού από την Αιμιλία Αγκαβανάκη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ