ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μιχάλης Βάμβουκας για την έλλειψη προσωπικού

0

 Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης, στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο με θέμα την έλλειψη προσωπικού:

«Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,

Αξιότιμοι Κύριοι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων, των Επιμελητηρίων και του Ξενοδοχειακού κλάδου της Κρήτης,

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που απευθύνατε στην Περιφέρεια Κρήτης για να συμμετέχει στην σημερινή σύσκεψη που πραγματεύεται ένα τόσο σημαντικό θέμα που άπτεται με την πορεία και το μέλλον που διαγράφουν οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις του τόπου μας.

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αναμφισβήτητα έχει μετατραπεί σε «ανοικτή πληγή» για το «επιχειρείν», το οποίο κάτω από δύσκολες -οικονομικά- συνθήκες καλείται να παραμείνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό.

Η Περιφέρεια Κρήτης, που αφουγκράζεται την φωνή σας και αναγνωρίζει την αγωνία σας για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που σταδιακά γιγαντώνεται, παραμένει δίπλα σας, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων της.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο του 2014, για τον «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης», κάθε δύο χρόνια εκδιδόταν Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οριζόταν ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, ανά Περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης.

Οι ανάγκες για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών καθορίζονταν, μεταξύ άλλων, με διαβούλευση μεταξύ των Περιφερειών και των εργοδοτών, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παράγοντες, όπως το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, την σκοπιμότητα της απασχόλησης, την προσφορά εργασίας από ημεδαπούς, ευρωπαίους πολίτες ή νομίμως διαμένοντες στην χώρα μας πολίτες τρίτων χωρών ανά ειδικότητα, καθώς και τα ποσοστά ανεργίας ανά τομέα απασχόλησης.

ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ.

Με το νέο Κώδικα Μετανάστευσης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τις 31 Μαρτίου 2024 η αρμοδιότητα για τον καθορισμού του όγκου εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία ΕΧΕΙ «ΦΥΓΕΙ» από την δικαιοδοσία των Περιφερειών και έχει μεταφερθεί απευθείας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Με πιο απλά λόγια, τώρα οι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό με την διαδικασία της μετάκλησης, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταθέτοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που καθορίζονται στην κείμενη -κατά περίπτωση- νομοθεσία.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, η Περιφέρεια δεν είχε ούτε με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και ούτε και με αυτό που ισχύει τώρα, αρμοδιότητα στην διαδικασία υλοποίησης των μετακλήσεων.

Παρόλα αυτά όμως τα τελευταία χρόνια και δη μετά την πανδημία ο Περιφερειάρχης μας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης είχε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών μέσω συσκέψεων, διαβουλεύσεων, αλλά και σωρεία εγγράφων προς το Υπουργείο Εργασίας για την επίλυση του προβλήματος.   

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ότι τόσο ο κ. Αρναούτακης, τον οποίο εκπροσωπώ στην σημερινή μας συνάντηση, όσο και εγώ ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι στις επαφές μας με τους Αξιωματούχους της Κυβέρνησης προτάσσουμε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αξιώνοντας άμεσα λύσεις πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.

Σας ευχαριστώ».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ