ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επιτυχημένη εκδήλωση της Νέας Αριστεράς για την παλαιστινιακή τραγωδία

0

Το βράδυ της Τετάρτης, 27 Μαρτίου, η Νέα Αριστερά Ρεθύμνου διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Η σφαγή στη Γάζα και ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού».
Στην αρχή προβλήθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία μικρού μήκους «Το δώρο», παραγωγής 2019, της βρετανοπαλαιστίνιας σκηνοθέτη Farah Nabulsi. Η ταινία αφηγείται τις ταλαιπωρίες που υφίσταται καθημερινά ένας Παλαιστίνιος,  καθώς, για να ψωνίσει και τα πιο απλά είδη πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο της γειτονιάς, είναι αναγκασμένος να περνά από ένα ισραηλινό σημείο ελέγχου που βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του. Πρόκειται για σημεία ελέγχου από τα οποία οι μεν Εβραίοι περνούν ελεύθερα, οι δε Παλαιστίνιοι υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο και είναι εκτεθειμένοι στην καχυποψία, τη διανοητική ικανότητα, τη διάθεση, τα κέφια και την αυθαιρεσία των εκάστοτε ανθρώπων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που τυγχάνει κάθε φορά να έχουν υπηρεσία. Στην εν λόγω ταινία, ο πρωταγωνιστής ξεκινά νωρίς το πρωί, με την κόρη του, για να αγοράσει λίγα τρόφιμα και να φέρει στο σπίτι ένα ψυγείο, ήδη αγορασμένο από ένα κοντινό κατάστημα, δώρο στη γυναίκα του για την επέτειο του γάμου τους. Θα περάσουν ατελείωτες ώρες στο σημείο ελέγχου όπου τους καθυστερούν και τους εξευτελίζουν χωρίς κανένα λόγο  και θα επιστρέψουν στο σπίτι αργά το βράδυ. Μια συνηθισμένη μέρα στην Παλαιστίνη σε μια περίοδο χωρίς ταραχές.
Στη συνέχεια μίλησε ο Νίκος Σιγάλας, ιστορικός, ερευνητής στο CETOBAC/EHESS της Γαλλίας. Αναφέρθηκε πρώτα στη διεθνή πολιτική σε σχέση με τη Μέση Ανατολή μετά από τις Συμφωνίες του Αμπραάμ και το σχέδιο για μια «Νέα Μέση Ανατολή» για το οποίο μίλησε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου του 2023 στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξε πως μέσω του σχεδίου αυτού το Ισραήλ, παίζοντας έναν νέο ρόλο ως ειρηνευτικός-σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, προσπαθεί να υπερκεράσει το δυσχερές για αυτό πλαίσιο στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών: υποκαθιστά λοιπόν με τη διπλωματία το διεθνές δίκαιο. Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της εδαφικής επέκτασης του Ισραήλ, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι βρίσκεται διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση, και λειτουργεί ως παρατεταμένο – αν και θεσμικά μεταβαλλόμενο – καθεστώς κατοχής. Συνέπεια αυτού είναι ότι το Ισραήλ δεν μπόρεσε να έχει συγκεκριμένα σύνορα και, κυρίως, ένα κανονικό σύνταγμα, ώστε να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.
Μετά μίλησε ο Νάτσε Νάντερ, Παλαιστίνιος γιατρός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο οποίος εστίασε στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Περιέγραψε με μελανά χρώματα το αδιέξοδο των κατοίκων της Γάζας που δεν τους επιτρέπεται να καταφύγουν πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες ενώ το Ισραήλ δεν επιτρέπει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Τα νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί και οι γιατροί χειρουργούν ακόμη και στην ύπαιθρο χωρίς αναισθησία και χωρίς παυσίπονα. Ακόμη και τις λίγες φορές που  αερόστατα με τρόφιμα καταφέρνουν να περάσουν στη Γάζα και να ρίξουν λίγα εφόδια, οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν και σκοτώνουν τους Παλαιστίνιους αμάχους που συρρέουν στα σημεία ρίψης για να βρουν λίγα  τρόφιμα. Οι απώλειες υπερβαίνουν τους 32.000 νεκρούς και τους 75.000 τραυματίες. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν κάνει τίποτα και διέξοδος δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Τελευταίος μίλησε ο Μοχάμεντ Ελ Σαΐντ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας. Μίλησε βιωματικά για τα χρόνια που ήταν πρόσφυγας με την οικογένειά του στο Λίβανο: ζούσαν σε ένα μικρό δωμάτιο οι γονείς με τα έξι παιδιά, ενώ οι χώροι υγιεινής ήταν κοινοί για πολλά καταλύματα προσφύγων, στους οποίους για να φτάσεις έπρεπε να διανύσεις την απόσταση εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα, την βροχή, τον αέρα ή τον καύσωνα. Θυμήθηκε όταν με τα αδέλφια του διάβαζαν τα μαθήματά τους όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι με το φως μιας λάμπας πετρελαίου και, όταν ο καιρός το επέτρεπε, έβγαινε να διαβάσει στην ύπαιθρο υπό το φως του φεγγαριού. Επισήμανε ότι οι επιθέσεις της  Χαμάς έλαβαν χώρα σε περιοχές που, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, ανήκουν στη λωρίδα της Γάζας και έχουν παρανόμως καταληφθεί στρατιωτικά από το Ισραήλ, χωρίς φυσικά να επιδοκιμάσει τα χτυπήματα της Χαμάς. Ο Σαΐντ αναφέρθηκε ακόμα στην πίστη των Παλαιστινίων στον δίκαιο αγώνα τους, στην απόφασή τους να μην εγκαταλείψουν τη γη τους γιατί είναι ταυτισμένοι με αυτό το χώμα και γιατί, για κάθε παιδί που σκοτώνουν οι Ισραηλινές δυνάμεις, οι Παλαιστίνιοι γεννούν άλλα δύο. Τέλος, έκανε έναν παραλληλισμό του αγώνα των Παλαιστινίων με τον αγώνα των Νορτιοαφρικανών ενάντια στο καθεστώς απαρτχάιντ που είχαν επιβάλει οι λευκοί και επισήμανε με απογοήτευση ότι η Νότιος Αφρική είναι η μοναδική χώρα που προσέφυγε στο  Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία και ζητώντας να ληφθούν μέτρα για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Γάζα.
Την εκδήλωση συντόνισε, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς Ρεθύμνου, η Χρυσούλα Μανουσάκη.
Η Νέα Αριστερά Ρεθύμνου δηλώνει ότι συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν επί τέλους το δικό τους ανεξάρτητο κράτος όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες και στα σύνορα που καθορίζονται από αυτές. Αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που  έχει ταχθεί de facto στο πλευρό του Ισραήλ υποτασσόμενη στα αμερικανικά κελεύσματα και που αρνήθηκε να υλοποιήσει την πρόταση της Νέας Αριστεράς να προσκληθεί στην Ελλάδα ο νόμιμος ηγέτης της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς για συζητήσεις, ενώ, αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον Μπένιαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ και επικρότησε την καταστροφική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ζητώντας απλώς να μην είναι μεγάλο το ανθρωπιστικό κόστος. Η Νέα Αριστερά Ρεθύμνου υποστηρίζει την πρωτοβουλία της οργάνωσης "Αλληλεγγύη για Όλους" που  σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας κάνουν καμπάνια αλληλεγγύης με σκοπό την αγορά ενός ασθενοφόρου και ιατροφαρμακευτικού υλικού που θα παραδοθούν στις πληγείσες περιοχές.

Καλούμε όσους Ρεθεμνιώτες μπορούν, να στηρίξουν την προσπάθεια για την ανακούφιση των αποκλεισμών Παλαιστινίων της Γάζας, καταθέτοντας στον λογαριασμό:
Τράπεζα Εθνική
Αρ. Λογαριασμού: 16800857829
IBAN GR91 0110 1680 0000 1680 0857 829
BIC ETHNGRAA
Όνομα δικαιούχου : Αλληλεγγύη για Όλους ΑΜΚΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ