ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ η αγγειοπλαστική των Μαργαριτών

0

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από την Πολιτιστική Κίνηση Μαργαριτών και από τον φορέα πολιτιστικών δράσεων "Ρόδακας" και είχε περάσει στην Β' φάση αξιολόγησης από το 2022. 

Οι πληροφορίες θέλουν να έχει οριστικοποιηθεί η ένταξη της αγγειοπλαστικής των Μαργαριτών στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και σύντομα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση. 

Σε σχετική ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Μαρία Παδουβά που εκπροσωπεί τον Ρόδακα, έγραψε: "Σήμερα έμαθα από το φίλο της κοινότητάς μας αρχαιολόγο και αντιπρόεδρο του Μουσείου Σύγχρονης Κεραμικής κ. Νίκο Λιάρο ότι η επιτέλους η Μαργαριτσανή αγγειοπλαστική μπήκε στον κατάλογο των στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι μια προσπάθεια που πέτυχε και ένα μήνυμα πως πρέπει να συνεχίσουμε να τιμούμε και να δουλεύουμε όλοι μας με σεβασμό για τη Ιστορία, τη μνήμη, τις τέχνες αυτού εδώ του μαγικού μας τόπου. Το αίτημα υποβλήθηκε από την Πολιτιστική Κίνηση Μαργαριτών και τον Ρόδακα Μαργαρίτες Μυλοποτάμου μαζί με το αντίστοιχο δελτίο το 2022".

Οι Μαργαρίτες Ρεθύμνου Κρήτης υπήρξαν το κέντρο παραγωγής χρηστικών κεραμικών αγγείων που τροφοδοτούσε την περιοχή της Δυτικής Κρήτης για εκατονταετίες. Σήμερα συνεχίζουν να λειτουργούν στις Μαργαρίτες δεκαεννέα εργαστήρια/οικοτεχνίες που δημιουργούν χρηστικά και διακοσμητικά κεραμικά με έμπνευση από τις παραδοσιακές φόρμες και το διάκοσμο των Μαργαριτσανών αγγείων, χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις τα ντόπια χώματα και εφαρμόζοντας τις πανάρχαιες τεχνικές όπτισης σε ξυλοκάμινο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ