ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση για την Παλαιστίνη από το ΚΚΕ Ρεθύμνου

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου η σύσκεψη και συζήτηση που πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ με θέμα «Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας – Καμία στήριξη και διευκόλυνση σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ισραήλ». Ομιλητής ήταν ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης.

Μετά την ομιλία ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους, ανάμεσα στην οποία ξεχώρισε η παρέμβαση του κ. Νάτσε Ναντέρ, παλαιστίνιου , γιατρού στο νοσοκομειο μας, ο οποίος περιέγραψε ακριβώς την κατάσταση που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός και ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την σταθερή θέση του υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Στην ομιλία του ο Σάββας Βασιλειάδης σημείωσε ότι  το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, στον αγώνα που δίνει για το δίκαιο αίτημα να έχει πατρίδα και να μπορεί να διεκδικήσει να ζει νοικοκύρης στον τόπο του. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε, με όλες του τις δυνάμεις, ότι μόνο αυτός έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας σε αυτόν τον πόλεμο. Το ΚΚΕ εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη του στο ισραηλινό λαό, ο οποίος επίσης υφίσταται δεινά από τους πολεμικούς σχεδιασμούς της δικής του αστικής τάξης, καθώς και στους υπόλοιπους λαούς της πολύπαθους Μ Ανατολής.

Ο Σάββας Βασιλειάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει άμεσα  πλέον τη χώρα μας σε δύο πολέμους με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και άμεσους κινδύνους για τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Πρώτα με την εμπλοκή εδώ και 1,5 χρόνο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλευρό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι. Τώρα στο πλευρό του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στο πλευρό της όμως έχει και συμπαραστάτες, την ψευτο- αντιπολίτευση στη χώρα μας από τη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ως την άκρα δεξιά. Από την πρώτη στιγμή όλοι αυτοί έσπευσαν να στηρίξουν από την πρώτη στιγμή το δήθεν δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, δίνοντας στήριξη στο πρόσχημα που αξιοποιεί για να διεξάγει τη σφαγή στη Γάζα για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων στην περιοχή.

Ο Σάββας Βασιλειάδης επισήμανε ότι, όχι τυχαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα υπηρετούν το αφήγημα περί πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή. Ένα, τελικά, επικίνδυνο αφήγημα που υπηρετεί τις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις μεγάλων ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα μερίδια από τη λεία στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής όλοι αυτοί πουλάνε, όλα αυτά τα χρόνια, το παραμύθι πως κοντά στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, υπάρχει και το Ισραήλ, ως σημαντικός «διεθνής παίκτης», ικανός κι αξιόμαχος να προστατεύσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αν του δώσουμε «ζωτικό χώρο», αν τον «δέσουμε» μαζί μας με οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό μετά την μετατροπή της Κρήτης και της Ελλάδας σε μια μεγάλη βάση του ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις διαδοχικά υπέγραψαν μια σειρά στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Αλήθεια, όμως, όταν η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο ένα κράτος καταπατητή ξένων εδαφών, όπως είναι το Ισραήλ, ένα κράτος που εισβάλλει με το «έτσι θέλω» σε γειτονικές χώρες, ή τις βομβαρδίζει, πώς μπορεί μετά να μιλήσει για την τουρκική κατοχή του 40% της Κύπρου; Πώς μπορεί να επιχειρηματολογήσει για τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο;

Ο Σάββας Βασιλειάδης τόνισε ότι η ουσία της σύγκρουσης στην πολύπαθη Γάζα εντοπίζονται στα σχέδια του Ισραήλ για εξολόθρευση και εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, προς την έρημο, γιατί αυτό το παραθαλάσσιο «φιλέτο» γης μπορεί να αξιοποιηθεί ως κέντρο μεταφοράς εμπορευμάτων, ενώ θα ανοίξει και το δρόμο για την εκμετάλλευση της πλούσιας ΑΟΖ του. Και αυτό δεν είναι παρά ένα μέρος της πολιτικής και της βίας που ασκεί το ισραηλινό κράτος στους Παλαιστίνιους, για πάνω από 7 δεκαετίες. Στο διάστημα αυτών των χρόνων, εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους. Εκατομμύρια άνθρωποι, που έμειναν στον τόπο τους, είτε στη Δυτική Όχθη, είτε στη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκονται γενιές τώρα να ζούνε σε καθεστώς αποκλεισμών, μεγάλων στερήσεων, διακρίσεων, εξευτελισμών με μια κουβέντα σε καθεστώς απαρτχάιντ. Πάνω από 100.000 έχουν δολοφονηθεί αυτά τα χρόνια από τον Ισραηλινό στρατό, ενώ χιλιάδες έχουν διωχθεί και φυλακιστεί σε απάνθρωπες συνθήκες. Στα παλαιστινιακά εδάφη, που κατέλαβε το Ισραήλ, χτίστηκαν και χτίζονται εποικισμοί, που είναι εργαλεία επέκτασης και εδραίωσης της κατοχής και της καταπίεσης ενός ολόκληρου λαού. Το Ισραήλ διαχρονικά γράφει στα παλιά του τα παπούτσια κάθε δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης και κινείται όλα αυτά τα χρόνια ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο συγκρότησης Παλαιστινιακού κράτους, δίπλα του, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Παράλληλα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην Μέση Ανατολή κα την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κάθε αστική τάξη, περιφερειακή ή με πιο αναβαθμισμένο ρόλο, επιδιώκει να κερδίσει «πόντους». Σ’ αυτό το «σταυροδρόμι» μπλέκονται μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Ενώ και αυτός ο πόλεμος είναι μέρος της πολύ μεγαλύτερης σύγκρουσης για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ανάμεσα στις δύο μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα, όπου κάθε γεγονός, κάθε μικρή ή μεγαλύτερη περιφερειακή σύνδεση αξιοποιείται και διαμορφώνει καταστάσεις για την εξυπηρέτηση του ενός ή άλλου σχεδιασμού της κάθε χώρας.

Ο Σάββας Βασιλειάδης ξεκαθάρισε ότι μόνο εμπόδιο, «αγκάθι στο λαιμό» των επιχειρηματικών σχεδίων για την αύξηση της κερδοφορίας τους είναι το δίκιο του παλαιστινιακού λαού που θέλουν να τον συντρίψουν. Όπως αγκάθι είναι και τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που διαδηλώνουν επί τόσες εβδομάδες, κάνοντας σκόνη και θρύψαλα τα fake news και τον άθλιο μηχανισμό προπαγάνδας του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής κυβέρνησης!

Ο Σάββας Βασιλειάδης επεσήμανε ακόμα ότι  το μάρμαρο των πολέμων, που είναι σύμφυτοι με το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, το πληρώνουν και οι υπόλοιποι λαοί που δεν χύνουν το αίμα τους ακόμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ελληνικός λαός, που πληρώνει το μάρμαρο της ακρίβειας και των συνεχώς αυξανόμενων πολεμικών δαπανών για λογαριασμό του ΝΑΤΟ που ξεπερνούν τα 6 δις € . Την ίδια στιγμή ενώ χρήμα υπάρχει άφθονο για τους κάθε λογής επενδυτές και για την αύξηση των πολεμικών δαπανών, δεν υπάρχει φράγκο για τις λαϊκές ανάγκες. Κουβέντα για παράδειγμα για την επέκταση του ταμείου ανεργίας και την αύξηση του, που διεκδικούν οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα. Κουβέντα για την αύξηση των κονδυλίων για αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική θωράκιση που αποτελούν  επείγουσες ανάγκες, αν πάρουμε υπόψη τις μεγάλες καταστροφές που έχουν συντελεστεί στη χώρα, όπως και στο νησί μας. Φράγκο δεν υπάρχει ούτε για την Υγεία, για τα νοσοκομεία μας που καταρρέουν και το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, των σωματείων και φορέων που ετοιμάζουν Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο την Πέμπτη.

 Ο Σάββας Βασιλειάδης τόνισε ότι μόνο το ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, παλεύοντας για την ανακούφιση του λαού, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα κατάργησης των έμμεσων φόρων, στήριξης των μισθών, του λαϊκού εισοδήματος, ενίσχυσης του αφορολόγητου εισοδήματος για τα λαϊκά στρώματα και φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου.

Όπως επισημάνθηκε, το πραγματικά ελπιδοφόρο στοιχείο, στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, είναι ότι ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για να αλλάξουμε επιτέλους πορεία. Η ενίσχυση αυτού του ρεύματος που έχει σφυρηλατηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών στο εργατικό, στο φοιτητικό, ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα και μέσα σε εμβληματικές μάχες που έδωσε ο λαός μας με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές μπορεί να εκφραστεί και με νέα μεγάλη άνοδο του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές.  

Ο Σάββας Βασιλειάδης έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η φωνή μας, η φωνή των εκατομμυρίων διαδηλωτών σε όλες τις χώρες του κόσμου  που ξεπερνούν τη βρώμικη προσπάθεια του Ισραήλ και των συμμάχων του να συκοφαντηθεί ο δίκαιος παλαιστινιακός αγώνας ως «τρομοκρατία» και δήθεν αντισημιτισμός. Που αντιπαλεύουν τις απαγορεύσεις και τις διώξεις των αστικών κρατών και κυβερνήσεων, στέλνοντας παντού το αγωνιστικό μήνυμα για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς, στους κομμουνιστές που παλεύουν στη γη της Παλαιστίνης, στους συντρόφους μας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ και τους άλλους αγωνιστές που συγκρούονται με την επικίνδυνη πολιτική του ισραηλινού κράτους και της αντιδραστικής κυβέρνησης Νετανιάχου. Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Αξιοποιούμε τα πολύτιμα διδάγματα της ηρωικής Ιστορίας του Κόμματος, ώστε, αν γενικευτεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, να μην επιστρέψουμε στο φαύλο κύκλο που γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις, τους πολέμους. Να βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και την εξουσία της. Σήμερα είναι μονόδρομος να βαδίσουμε σταθερά αποφασιστικά και άφοβα στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού, στην πρώτη γραμμή για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στην ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ