ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Κρήτη τιμά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’

0

Ιδιαίτερες τιμές επιφυλάσσει φέτος η Κρήτη στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’ καθώς συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την κουρά του ως μοναχός και την ένταξη του ως κληρικός στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρόκειται για μια χαρισματική προσωπικότητα που έχει συνδέσει το όνομα του με το Ρέθυμνο, καθώς υπήρξε πνευματικό ανάστημα του αοίδιμου Μητροπολίτη Θεόδωρου Τζεδάκη, ο οποίος υπηρέτησε και τις δύο Μητροπόλεις του νομού μας έχοντας τον τότε νεαρό κληρικό Θεόδωρο Χορευτάκη «δεξί του χέρι» στο Σπήλι.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ επιστρέφει, 50 χρόνια μετά την μοναχικού του κουρά, στην Ιερά Μονή Αγκαράθου, την προσωπική του Ιθάκη, όπως την έχει χαρακτηρίσει. Αύριο, Κυριακή 13 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου εκδήλωση προς τιμήν Του και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης καλεί άπαντες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για την επέτειο αυτή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου του Κρητός, η οποία είναι η απαρχή και το θεμέλιο της χαριτωμένης Ιεραποστολικής πορείας Του,

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Ώρα 18.00΄ Εσπερινός – Ιερά Παράκληση

Ώρα 19.30΄ Προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου

Ώρα 19.45΄ Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας καί Χερρονήσου κ.κ. Γερασίμου

Ώρα 20.15΄ Μουσικό πρόγραμμα με Παραδοσιακούς Χορούς και Τραγούδια

Ώρα 20.45΄ Καταληκτήριος Λόγος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Η ΔΩΡΕΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΙΘΑΚΗ

Το 1972 σε ηλικία 18 ετών ο κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης, σημερινός Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ , χτύπησε την πόρτα της Μονής Αγκαράθου η οποία αποτελέσει τη Μονή της μετανοίας του. Κατά την επίσημη επίσκεψή του το 2015 στην Ιερά Μονή, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την εκλογή του στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου όπου έλαβαν χώρα εκδηλώσεις προς τιμήν του, ο Μακαριώτατος δώρισε στο μοναστήρι εκκλησιαστικά αντικείμενα, φωτογραφίες αλλά και δώρα που έλαβε κατά τη λαμπρή πορεία του μέχρι και σήμερα από προσωπικότητες που άφησαν ιστορία εκτίθενται πλέον στο ευρύ κοινό.

“Για ακόμη μια φορά κρούω την θύρα του μοναστηριού μου, τις πύλες της προσωπικής μου Ιθάκης, ευσεβής προσκυνητής και ευλαβής αδελφός που ποτέ δεν λησμόνησε την κοιτίδα της ιερατικής του υπόστασης”, είχε πει κατά την ομιλία του εκείνη την ημέρα ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος.

ΣΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΣΠΗΛΙ

Την Κυριακή 20 Αυγούστου και ώρα 7:00 μ.μ. θα τελεσθούν στο Σπήλι από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ Β΄, τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μουσείου με προσφορά αντικειμένων του Μακαριωτάτου, του Ενοριακού Κειμηλιαρχείου, του μουσείου Ιερών Εικόνων και της Αίθουσας με σενάρια της FINOS FILM.

       Όλα τα παραπάνω ευρίσκονται στον αύλειο χώρο του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Θεοδώρου και Χαραλάμπους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Ώρα 7:00 μ.μ.

Πατριαρχικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρου και Χαραλάμπους

Ώρα 7:45 μ.μ.

Τελετή Αγιασμού Εγκαινίων

Στη συνέχεια ελεύθερη περιήγηση εις τους παραπάνω μουσειακούς χώρους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ