ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η πρόταση του Δ. Ηρακλείου για τη μίσθωση του Τρανταλλίδειου

0

Την αναδιατυπωμένη οικονομική πρόταση του για τη μακροχρόνια μίσθωση του Τρανταλλίδειου πρόκειται να καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στο Νομικό Πρόσωπο του «Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου», που διαχειρίζεται το κληροδότημα, προτείνοντας την παραχώρηση του ιστορικού κτηρίου με μηνιαίο μίσθωμα 6.150 ευρώ.

Ήδη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση της αναθεωρημένης οικονομικής πρότασης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επιτέλους ανάμεσα στις δύο πλευρές και να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση ενός ιστορικού κτηρίου, που απειλείται με κατάρρευση αν δεν προχωρήσει η αποκατάσταση του.

Όπως είναι γνωστό το Νομικό Πρόσωπο του «Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου», βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας, που όμως σε πρώτη φάση δεν οδήγησε σε συμφωνία με τη Λότζια. Για το λόγο αυτό ο Δήμος στη δεύτερη πρόταση που πρόκειται να καταθέσει προβλέπει ότι η αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου θα γίνει με χρήματα που θα διεκδικήσει ο Δήμος Ηρακλείου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ποσό των 2.257.974,28 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό το κληροδότημα Τρανταλλίδη, είναι το παλαιό  οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο, που βρίσκεται  στα ερείπια του ενετικού ναυαρχείου. Όμως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κληροδότημα δεν  περιορίζεται μόνο στον κτηριακό  σκελετό του ιεροδιδασκαλείου που έχει απομείνει όρθιος, αλλά προεκτείνεται και καλύπτει και το κτίσμα της πρώην κλινικής Λύτινα, που αποτελεί επίσης μέρος του κληροδοτήματος που εντάσσεται στη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αποκατάσταση του.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Λότζια, η  κλινική Λύτινα προβλέπεται  να στεγάσει στον τρίτο όροφό της το εργαστήριο συντήρησης των έργων τέχνης του Δήμου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δομή η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να συντηρηθούν τα σπουδαία έργα τέχνης που έχει στη διάθεση του ο Δήμος Ηρακλείου τα οποία περισυλλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή και φροντίδα αφού εντοπίστηκαν σε μια απαράδεκτη κατάσταση.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου έχει στη διάθεση του 960 πίνακες ζωγραφικής του Δήμου Ηρακλείου, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου, οι οποίοι μάλιστα έχουν ψηφιοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία του με το ΙΤΕ. Στο δεύτερο όροφο θα μπορούν να οργανωθούν περιοδικές εκθέσεις και να στεγαστούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών της Βικελαίας και να λειτουργήσει ένας χώρος περιοδικών εκθέσεων έργων του Δήμου ή αξιόλογων καλλιτεχνών.

Ουσιαστικά στο χώρο αυτό σχεδιάζεται  να γίνει επέκταση των δραστηριοτήτων της Βικελαίας  και να στεγαστούν στο συγκεκριμένο χώρο τα αρχεία της Βιβλιοθήκης τα οποία σήμερα δεν είναι προσβάσιμα, στους μελετητές ακριβώς λόγω της έλλειψης χώρου. Στο κτήριο του ναυαρχείου θα μπορούν να οργανωθούν εκπαιδευτικές δράσεις  και άλλες πολλές δράσεις πολιτισμού.

Ωστόσο, σε πρώτη φάση προτεραιοποιείται η αποκατάσταση της κλινικής Λύτινα, ώστε να οδηγηθούμε ταχύτερα σε ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα, διότι το κληροδότημα του ναυαρχείου είναι πιο σύνθετο ως προς τη διαχείριση του, αφού θα χρειαστεί ειδική μελέτη την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ