ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκινά η αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης στους οικισμούς Δ.Ε. Αρκαδίου Δήμου Ρεθύμνης

0

Τη χρηματοδότηση της πρότασης που κατέθεσε η της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου η οποία αφορά την αναβάθμιση Υποδομών  Ύδρευσης των οικισμών της Δ.Ε. Αρκαδίου ενέκριναν με απόφασή τους ο Υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας και ο Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης.

Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται στο ποσό των  5.700.000 € (χωρίς ΦΠΑ) και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ταμείου (3.500.000) και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου.

 Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνονται η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός εξωτερικών και εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης συνολικού μήκους 89 Km, μία νέα δεξαμενή ύδρευσης και 2.170 ιδιωτικές παροχές ύδρευσης.

Οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν στους οικισμούς: Άδελε, Αγ. Νικόλαος, Λούτρα, Μέση, Πρίνος, Αδελιανός Κάμπος, Σφακάκι, Σταυρωμένος, Αγ. Δημήτριος, Πηγή και Πηγιανός Κάμπος.

Το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα και αναμένεται η έναρξη των εργασιών το φθινόπωρο του 2023.

Η ΔΕΥΑ Ρεθύμνης εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Δήμαρχο Ρεθύμνης και Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ κ. Γ. Μαρινάκη για τις έντονες προσπάθειες του για την επίτευξη της χρηματοδότησης καθώς και τους υπουργούς κ.κ. Σκρέκα και Σκυλακάκη οι οποίοι αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της παρέμβασης και ενέκριναν τη χρηματοδότησή της . Ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στον κ. Πέτρο Βαρελίδη Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων και στα στελέχη της επιτροπής αξιολόγησης των προτάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την ευκαιρία επισημαίνεται ότι η ΔΕΥΑΡ έχει  σχεδιάσει και μελετήσει σημαντικές παρεμβάσεις για την επίλυση   προβλημάτων ύδρευσης των νότιων  Οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται να κατασκευαστεί νέα Δεξαμενή και δίκτυα μεταφοράς νερού εκτός οικισμού Αμνάτου που θα ενισχύσει την υδροδότηση των οικισμών Αμνάτου και Καψαλιανά.

Επίσης, θα κατασκευαστεί άμεσα αγωγός μεταφοράς νερού από την Γεώτρηση της Ελεύθερνας προς τα Σκουλούφια και τις Ρούπες για την ενίσχυση της υδροδότηση τους και, τέλος εντός του καλοκαιριού, θα λειτουργήσουν οι νέες υδρογεωτρήσεις στους οικισμούς Κυριάννα και Βιράν Επισκοπή που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα υδροδότησης.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι  τόσο η κάλυψη των υπολειπόμενων αναγκών της ΔΕ Αρκαδίου όσο και η εν γένει διαχείριση του συνόλου των  αναγκών του Δήμου Ρεθύμνης, θα επιτευχθεί στο πλαίσιο  υλοποίησης του ολιστικού σχεδίου διαχείρισης αστικού νερού που θα εκτελεστεί στην προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 21-27.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ