ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα παιδιά του 1ου ΕΚ - 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου γίνονται «δάσκαλοι» στο 8ο Δημοτικό Σχολείο

0

Στo πλαίσιο Προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα τη Σωματική Υγεία, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από τους μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΚ – 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στην ειδικότητα της νοσηλευτικής, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο στα Περιβόλια. Στις επισκέψεις αυτές τα παιδιά του 1ου ΕΚ – 1ου ΕΠΑΛ  μετέφεραν στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες με τρόπο βιωματικό και διαδραστικό, τις γνώσεις που αποκόμισαν από το πρόγραμμα, πάνω σε θέματα ατομικής υγιεινής και Πρώτων Βοηθειών. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά της  Α, Β ,Γ, και Δ τάξης του 8ου Δ. Σ. εκπαιδεύτηκαν σε θέματα που αφορούν στην «ατομική υγιεινή». Έμαθαν πως γίνεται  η σωστή ατομική καθαριότητα του σώματος, του κεφαλιού, των ματιών και των αυτιών. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην πράξη στο σωστό πλύσιμο των χεριών και των δοντιών. Τα παιδιά των  μεγαλύτερων τάξεων, Ε΄ και ΣΤ΄, ασχολήθηκαν με τα «Ατυχήματα και Πρώτες Βοήθειες στο χώρο του σχολείου». Εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση των αιμορραγιών με έμφαση στη ρινορραγία. Ενημερώθηκαν για τις  μυοσκελετικές κακώσεις και, σε ομάδες, έκαναν την απαραίτητη περίδεση άκρου ποδός που γίνεται σε περίπτωση διαστρέμματος. Τέλος, εξασκήθηκαν στην αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα με χειρισμό Heimlich, με τη χρήση προπλάσματος.

Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για όλους. Τα παιδιά του δημοτικού έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όσα έβλεπαν και μάθαιναν. Έκαναν πολλές ερωτήσεις και ανταποκρίνονταν με μεγάλη προθυμία στις πρακτικές εφαρμογές που τους ζητήθηκαν. Από την άλλη, «οι εκπαιδευτές» πήραν τον ρόλο τους πολύ σοβαρά και με επαγγελματισμό και αγάπη δίδαξαν, εκπαίδευσαν και βοήθησαν τα μικρά παιδιά να μάθουν και να εξοικειωθούν με τις σωστές πρακτικές υγιεινής και πρώτων βοηθειών. Στο τέλος των συναντήσεων όλοι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι τόσο για όσα έμαθαν όσο και για την υπέροχη συνεργασία των δύο σχολείων.    

Από τα Β΄ τάξη του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας συμμετείχαν οι μαθητές/μαθήτριες: Αποστολάκη Μαρία, Κοζλόσκι Κατερίνα – Μάγια, Λαδιανού Σοφία, Μακρυδάκη Βικτωρία, Μπότσαρη Ειρήνη, Πετράκη Βασιλική, Πετράκης Μάρκος, Πότκα Μινίρε, Φαλάχα Μουσταφά, Χλιαουτάκη Μαρία .

Από τη Γ΄ τάξη ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτών συμμετείχαν οι μαθήτριες:  Ανυφαντάκη Ελένη, Βουμβουράκη Αικατερίνη, Δάμο Δήμητρα, Ζολώτα Δήμητρα, Κουνδουράκη Νικολέτα, Μπεκίρι Μαριάνα, Περκέκι Αντέλα, Σούτι Μαριάνα και Τριποδιανού Αικατερίνη.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος

 Μαρία Σιμιτζή και Παναγιώτης Κολοκάθης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ