ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

5οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης 28-30 Απριλίου 2023

0

Ύστερα από δύο χρόνια επιτυχούς αλλά εξ αποστάσεως διεξαγωγής των αγώνων λόγω της πανδημίας, φέτος οι Παγκρήτιοι Αγώνες Ρητορικής επανήλθαν δυναμικά δια ζώσης. Η προσέλευση και συμμετοχή των σχολείων από όλους τους νομούς της Κρήτης υπήρξε αθρόα και συνοδεύτηκε από έντονη συγκίνηση και ενθουσιασμό για την συνάντηση μαθητών και καθηγητών.

Αυτή η μεγάλη γιορτή λόγου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής, την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης, έλαβε χώρα στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Συμμετείχαν 28 σχολεία από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, 52 φιλόλογοι και 157 μαθητές. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στα ατομικά αγωνίσματα της Εκφραστικής Ανάγνωσης και του Αυθόρμητου Λόγου και στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων.

Καλωσορίζοντας τους παρισταμένους, το απόγευμα της
Παρασκευής 28 Απριλίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου κ. Φώτης Παπαδόπουλος έκανε μια σύντομη παρουσίαση της διαδρομής και της ολοένα αυξανόμενης δυναμικής των Αγώνων από το ξεκίνημά τους μέχρι σήμερα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κων/νος Σπανουδάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης και ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ο  Α γύρος της προκριματικής φάσης των ατομικών αγωνισμάτων Γυμνασίου και Λυκείου.

Το πρωί του Σαββάτου 29 Απριλίου, μετά το σύντομο χαιρετισμό από την Πρόεδρο της Ένωσης Ρητορικής, κα Βάλια Λουτριανάκη, ξεκίνησε ο Β γύρος των ατομικών αγωνισμάτων. Από το μεσημέρι και έπειτα ακολούθησαν οι δύο προκριματικοί γύροι των Διττών Λόγων.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 30 Απριλίου το πρωί η κα Νεφέλη Παπαριστείδη, παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα #YouLEAD, στο οποίο μετέχουν άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο υποστηρίζει τους 5ους Παγκρήτιους Αγώνες Ρητορικής. Ακολούθησε ο ημιτελικός γύρος των Διττών Λόγων Γυμνασίων-Λυκείων και στη συνέχεια οι Τελικοί Γύροι όλων των αγωνισμάτων, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων. Στους τελικούς παρέστη μεταξύ άλλων και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Μανούσος Μαραγκάκης.

Κι επειδή η καλλιέργεια της ρητορικής αποτελεί το πρώτο μέλημα όλων, η Πρόεδρος κα Βάλια Λουτριανάκη και τα μέλη της Ένωσης Ρητορικής, κα Νικολέτα Ραυτοπούλου και κ. Παναγιώτης Μυλωνάκης, έριξαν τον σπόρο τους με εμβόλιμα, μικρά βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονταν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, το Σάββατο και την Κυριακή.

Τους Αγώνες παρακολούθησαν, εκτός από τους μαθητές και τους καθηγητές τους, αρκετοί γονείς που συνόδευσαν τα παιδιά τους, αλλά και συμμαθητές των ομιλητών που ήρθαν για να τους ακούσουν, καθώς και πλήθος κόσμου από το Ρέθυμνο· γιατί η ρητορική πρώτα από όλα… θέλει κοινό! Όλοι μαζί απόλαυσαν λόγο υψηλού επιπέδου από τα παιδιά που ανέβηκαν στο βήμα με θάρρος, παρρησία και άνεση μπροστά σε ένα πολυάριθμο ακροατήριο που γέμισε τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα.

Εκτός από γιορτή λόγου όμως, οι Ρητορικοί αγώνες είναι και γιορτή συναναστροφής. Και οι γιορτές συνοδεύονται με γλέντι! Το Σάββατο το βράδυ, στο αίθριο του Τμήματος Φιλολογίας, τα παιδιά διασκέδασαν με ζωντανή μουσική από τους κ. Ηλία Πίτερη και κ. Δημήτρη Καλλέργη, με τη συνοδεία ελαφρών εδεσμάτων. Ήταν η ώρα που χαλάρωσαν, γνωρίστηκαν, συνομίλησαν, χόρεψαν όλοι μαζί, και απέδειξαν ότι σε αυτούς τους αγώνες τελικά δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Η Ρητορική μάς ενώνει!  

Επίσης, λίγο πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο κ. Μάριος Σκαντζάκης και η κα Δήμητρα Σταύρου από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου, μαζί με δέκα μαθητές του σχολείου, ερμήνευσαν με τις κιθάρες τους κλασικά μουσικά κομμάτια και μάγεψαν το κοινό.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα στους μαθητές που διακρίθηκαν:

5οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης - Αποτελέσματα:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΤΤΟΙ ΛΟΓΟΙ

1η θέση: ΜΙΚΤΗ ΟΜΑΔΑ

ΑΣΤΡΟΥΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΡΑΝΔΑΚΗ ΔΑΝΑΗ

2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΛΙΛΥΜΠΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

2η θέση: 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΚΑΡΑΝΤΑΘΑ ΙΩΑΝΝΑ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

1η θέση: 2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΡΑΚΑΔΑΚΗ ΡΑΦΑΗΛΙΑ

2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΕΡΟΥΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΧΑΒΑΚΗ ΚΟΡΙΝΑ

2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

2η θέση: 2ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

2ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΜΥΡΣΙΛΙΔΗ ΕΛΙΖΑ

2ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

2ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Βραβεία καλύτερων ομιλητών/τριών προκριματικών γύρων Διττών Λόγων

1. ΣΙΔΕΡΑΚΗ ΔΑΦΝΗ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

2. ΔΡΑΝΔΑΚΗ ΔΑΝΑΗ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

3. ΜΑΝΑΤΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

1o ΠΕΙΡ/ΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

1. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

2ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

2. ΜΥΡΣΙΛΙΔΗ ΕΛΙΖΑ

2ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

3. ΑΡΑΚΑΔΑΚΗ ΡΑΦΑΗΛΙΑ

2o ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΣ ΛΟΓΟΣ

1. ΡΙΤΖΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

1o ΠΕΙΡ/ΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

2. ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

3. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΝΕΦΕΛΗ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

1. ΞΕΞΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΓΕΛ Ν. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

2. ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΓΕΛ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

3. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΓΕΛ ΒΑΜΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

1. ΚΟΚΟΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

2. ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝ/ΝΑ

1o ΠΕΙΡ/ΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

3. ΚΑΡΠΑΘΙΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

1. ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ ΕΛΕΝΑ

ΓΕΛ ΒΑΜΟΥ

2. ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

2ο ΓΕΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

3. ΜΠΙΜΠΑ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΕΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Συνεχίζουν για να λάβουν μέρος σε αγώνες που θα γίνουν τον Ιούνιο σε εθνικό επίπεδο στην Αθήνα, η καλύτερη ομάδα Διττών Λόγων Λυκείου και Γυμνασίου (που αποτελείται από μαθητές Γ Γυμνασίου) και οι 2 καλύτερες ομιλήτριες Διττών Λόγων Λυκείου:

ΑΡΑΚΑΔΑΚΗ ΡΑΦΑΗΛΙΑ, ΚΕΡΟΥΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΧΑΒΑΚΗ ΚΟΡΙΝΑ, ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΡΑΝΤΑΘΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΜΥΡΣΙΛΙΔΗ ΕΛΙΖΑ

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Επιστημονική Επιτροπή που συνέβαλε με την επιλογή των θεμάτων στην επιτυχία των αγώνων!

Για την επιτυχή διεξαγωγή των 5ων Παγκρήτιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου οφείλει θερμές ευχαριστίες πρώτα από όλα στην Περιφέρεια Κρήτης και ειδικά στην Αντιπεριφερειάρχη κα Μαίρη Λιονή, η οποία στηρίζει έμπρακτα και ολοπρόθυμα τη διοργάνωση αυτή κάθε χρόνο, αλλά και στον Δήμο Ρεθύμνης και προσωπικά στον δήμαρχο κ. Γιώργη Μαρινάκη για την υλική και ηθική υποστήριξή του. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπήρξε αρωγός των αγώνων, τόσο με την παραχώρηση των αιθουσών από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, όσο και με την ευγενική φροντίδα του Αντιπρύτανη Οικονομικών και Υποδομών κ. Κων/νου Σπανουδάκη για το ελαφρύ δείπνο του Σαββάτου. Ευχαριστίες οφείλονται και στην Διευθύντρια και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης για την ξενάγηση φιλοξενούμενων μαθητών και καθηγητών στους χώρους της. Επίσης, στις φοιτήτριες που βοήθησαν την Οργανωτική Επιτροπή: Ζαχαράκη Στέλλα, Λαγουδάκη Φερενίκη και Μαρκάκη Κατερίνα.

Ολόθερμες ευχαριστίες οφείλουμε στους μουσικούς κ. Ηλία Πίτερη και κ. Δημήτρη Καλλέργη για την υπέροχη βραδιά που μας προσέφεραν!

Πολύ σημαντική, τέλος, ήταν η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Εθελοντών Σαμαρειτών που, και τις τρεις ημέρες, φρόντισαν ακούραστα για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων. Ευχαριστούμε την πρόεδρο κα Ευαγγελία Ηλιάκη για την διάθεση του κλιμακίου.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παπαδόπουλος Φώτης, φιλόλογος 1ου Λυκείου Ρεθύμνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

Βασσάλος Ευάγγελος, φιλόλογος, Διευθυντής Λυκείου Περάματος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Βογιατζή Ειρήνη, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Ηλιάκη Ευαγγελία, φιλόλογος Γενικού Λυκείου Τυμπακίου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Κατσέτη Χριστίνα, Μαθηματικός Γυμνασίου Περάματος

Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Μαργαρίτη Ελένη, φιλόλογος, υποδιευθύντρια 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Τσιανάκα Ελευθερία, φιλόλογος 2ου Λυκείου Ρεθύμνου, Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Και εις άλλα με υγεία!!!

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ