ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το έτος 2023 από τη δημοτική αρχή Μαρινάκη

0

Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις οικίες και στις επιχειρήσεις του Δήμου Ρεθύμνου για το 2023 είναι η πρόταση της δημοτικής αρχής .

Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν στο 135%!!

Ο επαγγελματικός συντελεστής στις δημοτικές ενότητες με 300 κατοίκους και πάνω, αυξάνεται από 1,70 ευρώ/τμ σε  4,00 ευρώ/τμ.

Όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης, η δημοτική μας αρχή προχωράει σε αύξηση αντί μείωσης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Τη στιγμή, δηλαδή, που ο δήμος θα έπρεπε να στηρίξει τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, οι οποίες στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι μικρομεσαίες, ώστε να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ακρίβειας και να τις βοηθήσει, για να διατηρήσουν τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα για τους καταναλωτές, ο δήμαρχος κάνει το ακριβώς αντίθετο.Οι συνδημότες μας πλήττονται από τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων καθώς και από το κύμα ακρίβειας.

Κι’ όλα αυτά, πριν οι επιχειρήσεις της πόλης μας προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ της πανδημίας, που τις κράτησε σχεδόν δύο χρόνια κλειστές.

Η αύξηση των δημοτικών τελών έρχεται σε αντίθεση με κάθε προσπάθεια στήριξης των δημοτών σε αυτή την εποχή αύξησης των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Είναι υποχρέωση μας η εφαρμογή δέσμης μέτρων ώστε να αυξήσουμε την αντοχή των νοικοκυριών και των τοπικών επιχειρήσεων στην ακρίβεια.

H κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης συνεχώς μειώνεται και εντείνεται η υπερφορολόγηση των λαϊκών νοικοκυριών   μέσω και των Δήμων.

Αντί να προτάσσεται η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, υιοθετείται η αύξηση των ιδίων εσόδων στο πλαίσιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και της ανταποδοτικότητας.

Η δημοτική παράταξη «Ρέθυμνο-Ενεργοί Πολίτες» προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

-Μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου από την Κυβέρνηση.

-Καμία αύξηση στα τέλη για τις επιχειρήσεις, αφού μπορεί να προκληθούν νέα λουκέτα στη χειμαζόμενη αγορά και κατά συνέπεια να έχουμε αύξηση της ανεργίας.

-Καμία αύξηση στα τέλη και για τις οικίες  μια και τα νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο χειμώνα και το τσουνάμι ακρίβειας τα πλήττει βαρύτατα.

-Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Ο στόχος πρέπει να είναι η πλήρης κατάργηση της τοπικής φορολογίας και η κατάργηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.                                                                                                                                     

- Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, που είναι σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το Δήμο, για 6 μήνες. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες με ευθύνη του Δήμου.

Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή  επέδειξε έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας απέναντι στους δημότες και στις ανάγκες τους, χωρίς ουσιαστική μελέτη για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και χωρίς προτάσεις για την εξοικονόμηση εξόδων.

Έτσι, την στιγμή που άλλοι δήμοι μειώνουν τα δημοτικά τέλη προκειμένου να βοηθήσουν τους δημότες να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες, η δημοτική αρχή έρχεται τελευταία στιγμή και προχωρά σε σημαντικές αυξήσεις, γιατί δεν φρόντισε μέχρι τώρα ούτε για την τιμολόγηση των πραγματικών καταναλωτών, ούτε για την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου βιωσιμότητας του δήμου.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια έχουν επηρεάσει το λειτουργικό κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ κατά 40-50%, η αύξηση της τιμής των υλικών έχει σταματήσει την εκτέλεση έργων και σχεδόν το σύνολο των εταιρειών που είχαν αναλάβει έργα με έκπτωση ζητούν αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων. Είναι απαραίτητη ανάγκη η κυβέρνηση να ενισχύσει με έκτακτους πόρους την αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές ανάγκες του επερχόμενου χειμώνα και σε αυτή τη κατεύθυνση της διεκδίκησης επιπλέον πόρων θα πρέπει να κινηθεί η δημοτική μας αρχή.

Επιπλέον,  ναι μεν έχουμε αυξήσεις στα έξοδα, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις πολύ σημαντικές αυξήσεις στο σκέλος των εσόδων από τις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών. Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα μπήκαν στο σύστημα των εσόδων με τις οικειοθελείς δηλώσεις των "ξεχασμένων" τετραγωνικών μέτρων  πριν 2-3 χρόνια.Ωστόσο ο δήμος οφείλει να εντοπίσει και τις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ,που δεν έχουν δηλωθεί ακόμα και να τις εντάξει στο σύστημα ενισχύοντας το σκέλος των εσόδων του.

Η παράταξη μας  προτείνει μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης των εσόδων του δήμου, χωρίς αυτή να μετακυλίεται στους πολίτες. Κορωνίδα της πρότασης μας αποτελεί η θεσμοθέτηση τουριστικού τέλους και τέλους υπέρ δήμων σε τουριστικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και η απόδοση τέλους 0,5% από Airbnb διανυκτερεύσεις. Η αγορά των βραχυχρόνιων  μισθώσεων, έχει αναπτυχθεί εν πολλοίς ανεξέλεγκτα σε διαστάσεις  που προσεγγίζουν το 15% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του τουρισμού και παράγει έσοδα που διαφεύγουν από τη φορολογητέα ύλη.                                                                          

Ακόμα επιβάλλεται και η ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών των τελών παρεπιδημούντων και διασκέδασης, που έχουν εξαιρετικά χαμηλή εισπραξιμότητα, η οποία δεν αναλογεί ούτε στο ελάχιστο στην τουριστική επισκεψιμότητα της πόλης μας.

Τονίζουμε την ανάγκη για άμεση διόρθωση των παραλείψεων και αμελειών οι οποίες παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα και την αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου. Η σωστή κατεύθυνση για τα τέλη είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, την οποία η Δημοτική αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει.

Σε αντίθεση με τις επιλογές της δημοτικής αρχής, θεωρούμε ότι οι δημοτικές πολιτικές απαιτούν όραμα, τόλμη, μεγαλοθυμία και συνέργειες, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σχέσεων ήθους, σεβασμού και ειλικρίνειας με τους δημότες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ