ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Μικροί μαθητές μυούνται στα μυστικά του ελαιολάδου και της κρητικής διατροφής!

0

Συνοδευόμενοι οι μαθητές από τις δασκάλες τους κ. Δώρα Δελή και Βίκυ Καραγιάννη, επισκέφθηκαν το κτήμα Agreco της Grecotel όπου ο Director of Operations – Grecotel Hotels & Resorts κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης είχε οργανώσει εκδήλωση γευσιγνωσίας αλλά και παρασκευής κρητικών γευμάτων με χρήση ελαιολάδου.  

Εκεί, η γεωπόνος, υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Αξιολόγησης Ελαιολάδου του Α.Σ. Ρεθύμνου, γευσιγνώστρια και κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου κ. Ελευθερία Γερμανάκη, μίλησε στα παιδιά για το σημαντικό τοπικό προϊόν, τους καθοδήγησε σε μια κανονική γευστική δοκιμή διαφορετικών ειδών ελαιολάδου και τους μίλησε για τις διατροφικές αξίες της ελιάς και του λαδιού που παράγονται στο νησί μας.

Τα παιδιά παρακολούθησαν επίσης ένα σχετικό βίντεο και ακολούθως με την παρότρυνση του κ. Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη και της συμμαθήτριας τους Όλγας Καλαϊτζιδάκη, έμαθαν να παρασκευάζουν κρητικό ντάκο με ντομάτα, φέτα, ρίγανη και λάδι.

Παράλληλα δοκίμασαν μακαρόνια με λάδι, κέικ με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο, καλιτσούνια, λαδόψωμο, ελιόψωμο, πράσινες κοπανιστές ελιές και πολλά νόστιμα βιολογικά λαχανικά που παράγονται στην Agreco Farm της Grecotel.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης έγινε σε συνέχεια του συνεδρίου που οργάνωσε πρόσφατα για την κρητική διατροφή το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας Υγείας και Ευεξίας και τον Όμιλο της Grecotel καθώς και της «Εβδομάδας Ελαιολάδου» που οργανώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. 

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Την σημαντικότητα που είχε η εκδήλωση για τα παιδιά, τόνισαν στις δηλώσεις τους οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης.  Μιλώντας για το θέμα η κ. Ελευθερία Γερμανάκη, είπε χαρακτηριστικά, ότι «θα πρέπει να ξέρουμε, ότι η ποιότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Είναι απαραίτητο στοιχείο να έχει γνώση ο καταναλωτής.  Παρά του ότι είμαστε μία χώρα παραγωγική, στην οποία το ελαιόλαδο έχει τόσο οικονομική, όσο και διατροφική υψηλή αξία, δυστυχώς το 70% των καταναλωτών στη χώρα μας δεν γνωρίζουν την πραγματική αυθεντική γεύση του ελαιολάδου. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό που έχουμε σήμερα παιδιά μαζί μας, τα οποία είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για να επενδύσουμε στο μέλλον».

Η ίδια τόνισε, ότι «εμείς στο εργαστήριο μας κάνουμε πολύ συχνά δράσεις για όλο τον κύκλο της ελαιοκομίας και σήμερα για πρώτη φορά κάνουμε μία δράση για τα παιδιά, κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον. Εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλοι αυτό το δρόμο και να μιμηθούν την συγκεκριμένη δράση, ώστε να διαδώσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου. Γιατί όλοι μας χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο αλλά δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε. Σήμερα κάναμε μία πραγματική δοκιμή, όπως προβλέπεται από το κανονισμό του διεθνούς συμβουλίου για να καταλάβουν τα παιδιά, ότι το ελαιόλαδο διαφέρει από τα υπόλοιπα έλαια διότι έχει γεύση, έχει αρώματα και δεν είναι μία απλή λιπαρή ύλη».

Ολοκληρώνοντας, η κ. Γερμανάκη επισήμανε, ότι «Τα παιδιά είναι μυημένα σε άλλες γεύσεις, παρά του ότι ζούμε στην Κρήτη. Και πρέπει να πούμε, ότι είναι η μόνη περιοχή παγκοσμίως η Κρήτη, που όταν μιλάει για λάδι εννοεί ελαιόλαδο. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές του κόσμου το χρησιμοποιούν σε μικρά ποσοστά. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουν τα παιδιά την αυθεντική γεύση και τα αρώματα του ελαιολάδου να αισθανθούν τη διαφορετικότητα. Δεν είναι ένα προϊόν που απλά παχαίνει όπως είναι όλα τα υπόλοιπα έλαια».

ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

«Κάνουμε αυτή την εκδήλωση σε συνέχεια του συνεδρίου του ελληνικού κέντρου αριστείας, στη βάση της ανησυχίας που εξέφρασαν όλοι οι επιστήμονες και ιδιαίτερα η καθηγήτρια κ. Τριχοπούλου, ότι κάτι πρέπει να κάνουμε  - και ήδη έχουμε καθυστερήσει - για να αλλάξουμε τη διατροφική κατάσταση εδώ στο νησί της Κρήτης», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, για να επισημάνει, ότι  «Την δεκαετία του ‘60 είχαμε την καλύτερη ποιότητα διατροφής. Αλλά σήμερα, δυστυχώς, είμαστε χειρότεροι από πάρα πολλές άλλες χώρες. Επειδή, λοιπόν, αν θέλουμε να αλλάξουμε κάποια στιγμή νοοτροπίες, πρέπει να απευθυνθούμε και να ξεκινήσουμε με τη νέα γενιά, είχα την ιδέα να καλέσω το τμήμα της τρίτης δημοτικού του 2ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου και μαζί με την κυρία Γερμανάκη, την οποία ευχαριστώ ιδιαίτερα που διέθεσε το χρόνο της, τα παιδιά να έχουν την εμπειρία να δοκιμάσουν και να εξοικειωθούν με το ελαιόλαδο».

Αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της εκδήλωσης που έγινε στα πρότυπα που έχει καθορίσει, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, τόνισε, ότι «Ο καθηγητής του Χάρβαρντ κ. Στέφανος Κάλη, είπε πολύ σωστά, ότι η δίαιτα των φτωχών, δηλαδή, η δίαιτα των παππούδων μας, είναι σήμερα το ζητούμενο για τους πλούσιους! Και ια επαναλάβω αυτό που είπε η καθηγήτρια κ. Τριχοπούλου από το συνέδριο, ότι το θέμα για το πώς θα αλλάξουμε την κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολο, δεν είναι τόσο απλή όσο ήταν κάποτε και βεβαίως τα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά και οι γευστικές προκλήσεις, μας κάνουν να έχουμε βιομηχανική γεύση. Είναι, λοιπόν, προσωπική ευθύνη του κάθε ενός η υγιεινή διατροφή».

Τέλος τόνισε, ότι «αυτό που διακρίνει την κρητική διατροφή είναι η βιωσιμότητα η διασημότητα η ευφορία και η απλότητα! Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει μάλλον μέσω της ιδέας της βιωσιμότητας και της απλότητας, που είναι και της μόδας, αρχίζοντας από τα μικρά παιδιά να τα μυήσουμε στα μυστικά της υγιεινής διατροφής».

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την εμπειρία που έζησαν οι μαθητές της στην φάρμα Agreco, εμφανίστηκε η δασκάλα τους κ. Δώρα Δελή.

«Είχα σήμερα την τιμή και την χαρά να φέρω τους μαθητές μου στο κτήμα Agreco να πάρουν μέρος σε γευσιγνωσία ελαιολάδου, να συμμετέχουν στην δημιουργία γευστικών παραγωγών, να δοκιμάσουν, να παίξουν.  Δεν τους έχω δει πιο χαρούμενους άλλη φορά» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι εξαιρετικής σημασίας να μάθουν τα παιδιά για την υγιεινή διατροφή και το κρητικό ελαιόλαδο. Τα ποσοστά μιλάνε ξεκάθαρα για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, οπότε είναι σημαντικό τα παιδιά να δούνε εκτός τάξης, πώς χρησιμοποιείται το λάδι και μάλιστα σε ένα χώρο που δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να φτιάξουν τα ίδια αυτό που θα φάνε».

Η κ. Δελή επισήμανε την σημασία της μάθησης μέσω της εμπειρίας, λέγοντας, ότι «Βεβαίως και γίνονται συζητήσεις μέσα στην τάξη για υγιεινή διατροφή αλλά όλα αυτά είναι θεωρητικά. Η αξία του θέματος αναδεικνύεται έξω από την τάξη, από ανθρώπους που ξέρουν καλά τι πρέπει να πουν και να δείξουν στα παιδιά, τα οποία μέσα από αυτό που θα κάνουν ως πείραμα, θα μάθουν και θα μαγευτούν».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ