ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο «χείλος του γκρεμού»... το Παλίγκρεμνο του Πλακιά!

0

Ανοίγει ο δρόμος για την επανέναρξη των εργασιών ανέγερσης ξενοδοχείου στην επίπεδη επιφάνεια του Παλίγκρεμνου, ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού ύψους 400.000 ευρώ με τη συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου απέρριψε την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, την οποία κατέθεσε κατά του επενδυτή ο δήμος Αγίου Βασιλείου για την επένδυση στον Παλίγκρεμνο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανέναρξη των εργασιών του υπόσκαφου ξενοδοχείου στην επίπεδη επιφάνεια του Παλίγκρεμνου, ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού ύψους 400.000 ευρώ με τη συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ο δήμος Αγίου Βασιλείου είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες διάνοιξης δρόμου για την κατασκευή τουριστικής μονάδας στον Παλίγκρεμνο. Στην αίτηση του δήμου που συζητήθηκε στις 15 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής ισχυρίστηκαν οτι ο δρόμος που χρησιμοποίησε και διάνοιξε ο επενδυτής κατά τις εργασίες του είναι κοινόχρηστος και όχι του ιδιώτη.

ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης του Δήμου Αγίου Βασιλείου και δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Χαριτάκης και Χαρά Βρυλάκη, κατέθεσαν ερώτηση προς την Δημοτική Αρχή, η οποία έχει ως εξής:

«Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκφράζει την βαθειά της ανησυχίακαθώς 2 χρόνια τώρα η Δημοτική αρχή κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την άσκηση των δικών της αρμοδιοτήτων για την θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου.

Το θέμα της σχεδιαζόμενης τουριστικής εγκατάστασης ήρθε στην επιφάνεια με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και της Κοινότητας Μύρθιου. Η διοίκηση του Δήμουήξερεπολλούς μήνες πριν αυτά τα σχέδια. Όχι μόνο δεν αντέδρασε, δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες αλλά τα διευκόλυνεκι΄ όλας με βεβαιώσεις περί μη κατάληψης δημοτικού χώρου, περί δυνατότητας σύνδεσης με τα δημοτικά δίκτυα κ.λ.π..

Ύστερα από την δημοσιοποίηση του θέματος,το Δ.Σ., με την 8096/11-6-2020απόφασή του, εξουσιοδότησε (και δέσμευσε) τον Δήμαρχο να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να κηρυχθεί η περιοχή του Παλίγκρεμνου σε προστατευόμενο τοπίο-μνημείο της φύσης. Αντί όμως γι’ αυτό ο Δήμαρχος αναλώθηκεσε άσχετες, αναποτελεσματικές και αποπροσανατολιστικές ενέργειες (επιστολές σε υπουργούς, προσφυγή στο Σ. τ. Ε.) και όχι στις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες (παραγγελία μελέτης, σύναψη σύμβασης και κοινοποίηση της στην Αποκεντρωμένη και το Υπουργείο για την προσωρινή αρχικά και την μόνιμη στη συνέχεια προστασία της περιοχής). Οι δικαιολογίες του τύπου «δεν γνωρίζαμε τις διαδικασίες» είναι για μικρά παιδιά όταν ακούγονται από ένα Δήμο με υπηρεσίες, Νομικούς Συμβούλους κ.λ.π..

Βήμα - βήμα τις εξηγούσε στις 05/03/2021 το γνωστόe-mail του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου. Όμως και αυτό η διοίκηση του Δήμου το αγνόησεπροκλητικά,για να καταφύγει αργότερα στις παιδαριώδεις δικαιολογίες για τα δήθεν spam και τα e-mail που δεν άνοιξαν ποτέ.

Η πρωτοφανής λαϊκή κινητοποίηση της 15/05/2022 στον Παλίγκρεμνο, η συζήτηση στη Βουλή και σειρά δημοσιευμάτων στα Μ.Μ.E., πέραν των άλλων, έφεραν στην επιφάνεια και το παρασκήνιο της υπόθεσης. Ανάγκασαν την δημοτική αρχή να απολογείται για το ότι ένα ολόκληρο χρόνο δεν είχε ασκήσει τις αρμοδιότητέςτης. Δεν είχε αναθέσει ούτε την σύνταξη μελέτης για την αναγκαιότητα και το καθεστώς προστασίας της περιοχής.

Κάτω από την πίεση αυτή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στις 01/06/2022  εγκρίνει την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης με το Μουσείο Φυσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου για την εκπόνηση της μελέτης καθώς και το περιεχόμενό της. Όμως και πάλι η Προγραμματική καταχωνιάστηκε στα δημοτικά συρτάρια χωρίς καν να υπογραφτεί και βεβαίως να ενεργοποιηθεί ενώ την ίδια στιγμή μας διαβεβαίωναν ότι τάχατες «το θέμα έχει τακτοποιηθεί». Μόνο ύστερα από την απαίτησή μας να πάρουμε αντίγραφο της ΥΠΟΓΡΑΜΜΕΝΗΣ Προγραμματικής, αναγκάστηκαν να την υπογράψουν στις 13/07/2022. Μια υπόθεση 10-15 ημερών χρειάστηκε πάνω από 2 χρόνια να υλοποιηθεί και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα είχε γίνει χωρίς τις συνεχείς μας οχλήσεις και παρεμβάσεις.

Όμως και πάλι, ενώ ήδη έχουν παρέλθει σχεδόν 2 μήνες, η Προγραμματική μαζί με το αίτημα του Δήμου για προσωρινή απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη και στο Υπουργείο!!!Είναι το επόμενο βήμα που για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί και αποφεύγει. Η σημασία του είναι τεράστια καθώς με αυτό τον τρόπο αναστέλλεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μέχρι να αποφασιστεί το μόνιμο καθεστώς που θα την διέπει. Αντί γι’ αυτό η δημοτική αρχή πλειοδοτεί στα «άσφαιρα πυρά» των δικαστικών προσφυγών, που στην καλύτερη περίπτωση καθυστερούν την σχεδιαζόμενη μονάδα, σε καμιά όμως περίπτωση δεν αμφισβητούν την δυνατότητα δόμησης της περιοχής για κάθε ιδιοκτησία που περιλαμβάνεται στην προστατευόμενη περιοχή, που είναι και το ζητούμενο.

Οι αλλεπάλληλες κωλυσιεργίες μόνο τυχαίες δεν είναι. Δεν μας εκπλήσσει η στάση αυτή. Για τον Δήμαρχο και την Δημοτική πολύχρωμη πλειοψηφία η ανάπτυξη είναι συνώνυμο της εμπορευματοποίησης της γης και της άναρχης τσιμεντοποίησης ακόμη και σε περιοχές NATURA. Της ανάπτυξης που εκτοπίζει τους μικροϊδιοκτήτες για χάρη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Παρά το γεγονός ότι τα θεσμοθετημένα πλαίσια προστασίας (ΣΧΟΑΠ, NATURA, Παλίγκρεμνος) έχουν απονευρωθεί από τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν παύουν να αποτελούν, μαζί με την λαϊκή κινητοποίηση, ανασχετικό παράγοντα στη ασυδοσία αυτών των συμφερόντων που η δημοτική αρχή και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν «έχουν κορώνα στο κεφάλι».

Ερωτάται ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή.

-Πότε επί τέλους θα σταματήσει να κωλυσιεργεί τις διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου?

-Πότε σκοπεύει να κοινοποιήσει την Προγραμματική Σύμβαση στην Αποκεντρωμένη και στην κυβέρνηση για να ενεργοποιήσουν το καθεστώς προσωρινής προστασίας της περιοχής?

-Με ποιο τρόπο θα ενημερώσει τους Δημότες για το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της μελέτης που εκπονεί το τμήμα Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου για την εν λόγω περιοχή?

-Τι άλλα μέτρα σκέφτεται να πάρει για την προστασία του τεράστιου φυσικού πλούτου του Δήμου μας, της ποιότητας ζωής και των αναγκών των Δημοτών μας?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στα ερωτήματα που έθεσε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Δημοτική Αρχή απάντησε ως εξής:

«Με πολύ μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης  της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αγίου Βασιλείου που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο σχετικά με την θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά. Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την πρόθεση του για συνεργασία προς όφελος του τόπου αλλά και συνεχή ενημέρωση για λόγους διαφάνειας. Δυστυχώς  όμως η πρόσφατη άδικη, άτοπη, ανιστόρητη και πολιτικά άκομψη ανακοίνωση προκαλεί μόνο απογοήτευση καθώς ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικός και χρήσιμος με ολοκληρωμένες και εποικοδομητικές προτάσεις οι οποίες συμβάλουν θετικά στην εξεύρεση λύσεων και γενικά στην πρόοδο του Δήμου. 

Η συγκεκριμένη επιστολή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα: Πρόκειται για ελλιπή ενημέρωση ή πρόκειται για εσκεμμένη απόκρυψη των πραγματικών ενεργειών του Δήμου με στόχο την μικροκομματική εκμετάλλευση της αγωνίας των δημοτών; Και στις δυο περιπτώσεις η απάντηση προκαλεί θλίψη.    

Είναι πολιτικά απαράδεκτο η μικροπολιτική αξιοποίηση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος. Είναι ακόμα πιο λυπηρό μια «μονόχρωμη» δημοτική παράταξη να κατηγορεί την Δημοτική Αρχή για «πολύχρωμη» πλειοψηφία η οποία προφανώς την ενοχλεί. Είναι λυπηρό διότι δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί διαφορετικά την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς «χρώματα», χωρίς διχασμούς και χωρίς κομματικά στεγανά. Δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει σύνθεση απόψεων, σύμπνοια και συνεργασία για το κοινό όραμα και τα κοινά πρόβλημα. Προφανώς και δεν μπορεί να αντιληφθεί, ή δεν θέλει γιατί απαιτείται γενναιοψυχία, ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Δημάρχου δεν είναι το κολοσσιαίο δημοτικό έργο των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν κυριολεκτικά αλλάξει την περιοχή αλλά είναι η πλατιά κοινωνική συμμαχία που έχει διαμορφωθεί στον τόπο μας και αποτελεί αυτοδιοικητικό πρότυπο για ολόκληρη την Χώρα. Άλλωστε δεν είναι τυχαία και η εκλογική επίδοση του 92% και μάλιστα με πανελλαδική πρωτιά ανάμεσα σε δύο συνδυασμούς.

 Για την αποκατάσταση όμως της αλήθειας θα αναφέρουμε για άλλη μια φορά αναλυτικά τα στοιχεία και τις ενέργειες που ακολούθησε ο Δήμος στο φλέγον ζήτημα του Παλίγκρεμνου:

- Με την υπ’ αρίθμ. 187/16-05-2022 (ΑΔΑ: ΨΨΘΙΩ6Τ-ΘΜΟ) Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε  σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αγίου Βασιλείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης για την προστασία του Παλίγκρεμνου Κοινότητας Μύρθιου, η οποία θα συνίσταται στην σύνταξη Ειδικής Έκθεσης για το χαρακτηρισμό της περιοχής Παλίγκρεμνου Πλακιά του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου ως Προστατευόμενου Τοπίου ή Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του ν.3937/2011, όπως τροποποιήθηκε από το ν.4685/2020.

- Στις 18-05-2022 απεστάλη το με αρ. εσωτ. πρωτ. 6341/18-05-2022 έγγραφο στον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ε. Μπακογιάννη, με το οποίο ενημερώνουμε  ότι έχουν ξεκινήσει χωματουργικές εργασίες στη θέση «Παλίγκρεμνος», οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη αντίδραση σε πολίτες και φορείς του Ρεθύμνου και όχι μόνο, καθώς υπάρχει έντονη αλλοίωση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Στο ίδιο έγγραφο υπενθυμίζεται  ότι έγκαιρα –πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας- στο πλαίσιο της έγκρισης της μελέτης από το Κεντρικό ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ είχε επισημανθεί ο  κίνδυνος από μία επέμβαση στο συγκεκριμένο μνημείο, λόγω της ανέγερσης του συγκεκριμένου τουριστικού καταλύματος και ζητείται να κηρυχθεί ο συγκεκριμένος βράχος ως προστατευόμενο μνημείο και να ανασταλεί η εκδοθείσα άδεια.

- Με την υπ’ αρίθμ. 206/01-06-2022 (ΑΔΑ: 6Ι89Ω6Τ-ΜΞΚ) Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε  το σχέδιο της προαναφερθείσας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αγίου Βασιλείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης για την προστασία του Παλίγκρεμνου Κοινότητας Μύρθιου.

- Στις 02-06-2022 σε απάντηση του ανωτέρω 6341/2022 εγγράφου του Δήμου, η Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος αποστέλλει το με αρ. πρωτ. οικ. ΥΠΕΝ/ΓΡΓΓΧΣΑΠ/56055/2127/02-06-2022 έγγραφο, όπου αναφέρει ότι με την έναρξη εκπόνησης μελέτης προστασίας περιβάλλοντος και χωροταξικής μελέτης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, μπορεί να αναστείλει την χορήγηση οικοδομικών αδειών και τις οικοδομικές εργασίες στην περιοχή μελέτης ή σε τμήματα αυτής

- Στις 13-07-2022, και αφού ελήφθη η  προβλεπόμενη εκ του Νόμου έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης,  υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αγίου Βασιλείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης για την προστασία του Παλίγκρεμνου Κοινότητας Μύρθιου, η οποία αναρτήθηκε στο ΚΗΜΔΗΣ με αρ. 22SYMV010925144 2022-07-13.

- Στις 14-07-2022 απεστάλη από τον Δήμο το με αρ. εσωτ. πρωτ. 9315/14-07-2022 έγγραφο στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας (με κοινοποίηση: στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Αμυρά και τον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ε. Μπακογιάννη), με το οποίο αποστέλλουμε  την υπ’ αρίθμ. 206/2022 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αγίου Βασιλείου και την καθαυτή Προγραμματική Σύμβαση για να αναστείλει τις οικοδομικές εργασίες.

Πλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει τον λόγο γα την έκδοση ΦΕΚ περί αναστολής των οικοδομικών εργασιών για δύο (2) χρόνια, χρόνος απαραίτητος για την ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού της περιοχής ως προστατευόμενου τοπίου ή προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού

Σχετικά με τα ερωτήματα στα οποία αναφέρετε η ανακοίνωση οι απαντήσεις είναι προφανείς. Σύμφωνα με τα ανωτέρω ο Δήμος όχι μόνο δεν κωλυσιεργεί τις διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου αλλά έχει προχωρήσει τάχιστα στις προβλεπόμενες διαδικασίας, παρά τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένης και της Προγραμματικής Σύμβασης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την σύνταξη μελέτης η οποία αμέσως μόλις ολοκληρωθεί θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου για την ενημέρωση των δημοτών και η οποία θα αποτελεί οδηγό για τις μελλοντικές ενέργειες.

Η προστασία του τεράστιου φυσικού πλούτου του τόπου αποτελεί βασική πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής. Απαράβατος κανόνας είναι η διατήρηση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς εκπτώσεις σε επενδυτικές δραστηριότητες. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι οδηγός σε όλες τις δράσεις και τα έργα του Δήμου ενώ το στρατηγικό σχέδιο το οποίο διαμορφώνεται για την επόμενη δημοτική περίοδο θα αφορά ένα σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης  συνδεδεμένο με το σεβασμό, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου για την παροχή άμεσων και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους Δημότες.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ