ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νίκος Μαλλιαρός: «Το Ρέθυμνο μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του»

0

Για τα ζητήματα του Ρεθύμνου και τις προκλήσεις που έχει ν’ αντιμετωπίσει, αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται μίλησε στον 9,80 fm και τον Σταύρο Ρακιντζή, γνωστός οικονομολόγος αλλά και πολιτικό πρόσωπο Νίκος Μαλλιαρός. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μαλλιαρός τόνισε ότι η πόλη χρειάζεται ένα νέο όραμα, καθώς ο προηγούμενος κύκλος κλείνει: «Χρειάζεται ένα ισχυρό όραμα για την πόλη, ένα νέο όραμα, διότι η μεγάλη περίοδος Αρχοντάκη, με τις υποδομές, την αντιπλημμυρική προστασία, τον βιολογικό, την έναρξη των αναπλάσεων και κατόπιν τη συνέχιση τους από τον κ. Μαρινάκη, είναι ένας κύκλος που κλείνει. Τώρα η πόλη χρειάζεται ένα καινούριο όραμα για τα “ακατέργαστα διαμάντια” που έχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο Κ. ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ…

 

Για την τουριστική εικόνα της πόλης…

«Η τουριστική εικόνα της πόλης δεν ήταν αυτή που θέλαμε και δεν ξέρουμε και τι ζημιά μπορεί να έχει κάνει στον τουρισμό. Γι’ αυτό θα πρέπει η δημοτική αρχή να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση και να προσαρμόζεται. Θέλαμε να έρθει πολύς κόσμος και δείξαμε ότι είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι. Όχι οι επιχειρηματίες, αλλά ως Δήμος που φιλοξενεί κόσμο. Ίσως δεν έχουμε καταλάβει ότι έχει αλλάξει ο τουρισμός, το είδος του τουρισμού. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό αυτών που έρχονται ανεξάρτητα, σε αυτά που λέμε «βίλες», σε τουριστικά καταλύματα τέτοιας μορφής και καθώς χρησιμοποιούν μεταφορικά μέσα, το φορτίο έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Για συνεχόμενες μέρες, το ένα ρεύμα της λεωφόρου, από τη μία άκρη στην άλλη, ήταν ένα πάρκινγκ. Δεν γίνεται το Ρέθυμνο του χρόνου να είναι πάλι έτσι. Θα πρέπει να προσπαθείς προς το άριστο, να βελτιώνεσαι συνεχώς, να βρίσκεσαι σε επαγρύπνηση. Πάρα πολλοί, όχι όλοι, που ασχολούνται με τα δημοτικά, είτε σύμβουλοι είτε αντιδήμαρχοι, δεν κυκλοφορούν στην πόλη και δεν ξέρουν τι γίνεται. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το κυκλοφοριακό. Υπήρχαν κι άλλα προβλήματα, τα οποία είχαν να κάνουν με αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται. Το Ρέθυμνο έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Δείτε την εποχή του καρναβαλιού. Είναι κάτι όμως,που δεν το κάνει μόνο η Δημοτική Ομάδα ή μόνη η Αστυνομία, το κάνουν και οι καρναβαλικές ομάδες και οι πολίτες, και οι επιχειρηματίες, όλοι μαζί.

Η διοίκηση της πόλης πρέπει ν’ αναλογιστεί μήπως πρέπει να χωρίσουμε τον τρόπο διοίκησης και τις αποφάσεις κατά περιόδους. Δηλαδή δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι Ιούλιος-Αύγουστος είναι highseason».

Για όσους ασχοληθούν με τα κοινά…

«Αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν, θα πρέπει να αναλογιστούν, τι έχουν να προτείνουν σε μας τους πολίτες. Χρειάζεται ένα ισχυρό όραμα για την πόλη, ένα νέοόραμα, διότι η μεγάλη περίοδος Αρχοντάκη, με τις υποδομές,την αντιπλημμυρική προστασία, τον βιολογικό, την έναρξη των αναπλάσεων και κατόπιν τη συνέχιση τους από τον κ. Μαρινάκη, είναι ένας κύκλος που κλείνει. Τώρα η πόλη χρειάζεται ένα καινούριο όραμα για τα “ακατέργαστα διαμάντια” που έχει. Αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με αυτά, θα πρέπει να τα ξέρουν, να μην τους τα λέμε εμείς».

Για τις μεγάλες οι προκλήσεις, που έχει να αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση στον Δήμο Ρεθύμνου…

«Το Ρέθυμνο, εγώ πιστεύω, μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, αλλά έχει ακόμα μπροστά του πάρα πολύ δρόμο. Όπως βλέπετε τους επιχειρηματίες και βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα, το σέρβις, πρέπει και η πόλη να κάνει συνεχώς βήματα. Για 30 χρόνια, μέχρι και την προηγούμενη θητεία, το Ρέθυμνο, έκανε μεγάλα βήματα. Τώρα πρέπει να κάνει βήματαεπιπλέον.

Δεν μιλώ γι’ αυτή τη θητεία, γιατί υπήρξαν κάποια θέματα τα οποία ξεκίνησαν από τότε που ακούστηκε ότι οδήμαρχος πιθανών να μην ξανασχοληθεί. Υπήρξαν έντονα φαινόμενα αποσυντονισμού της ομάδας πουέφτασε σχεδόνστην αποσύνθεση. Ο Δήμαρχος, και καλά το κάνει, πρέπει να τα «μαζέψει τώρα», γιατί δεν γίνεται διαφορετικά».

«Δυστυχώς, υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό κενό όπου η Δημοτική Αρχή δεν ελέγχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.Δηλαδή, δεν έχουμε Δημοτική Αστυνομία δική μας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εδώ με την Αστυνομία είναι συνεργάτες, δεν είναι υπό του Δήμου. Ο Δήμος παίρνει αποφάσεις, η Αστυνομία ανήκει στο Υπουργείο, το Υπουργείο παίρνει τις δικές τουαποφάσεις για το που θα δώσει βάρος. Επίσης, θέλουμε δυναμική παρέμβαση στην καθημερινότητα.Υπάρχει τρόπος.Υπάρχουν κάποια εργαλεία και δεν νοείται το 2020 να μην χρησιμοποιούμε τον ψηφιακό κόσμο και την αλληλεπίδραση με τους πολίτες».

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής του στις δημοτικές εκλογές…

«Σίγουρα υπάρχουν σκέψεις, αλλά όχι αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, με το δεδομένο είναι ότι η Νέα Αντίληψη, η ομάδα του κ. Μαρινάκη, θα είναι και πάλι υποψήφια, χωράει ακόμα ένας συνδυασμός. Τα πρόσωπα που ακούστηκαν πρόσφατα, όλα προέρχονταν από την ομάδα του κ. Μαρινάκη, προσπαθώντας ο καθένας να δημιουργήσει τη συνέχεια αυτής της ομάδας. Τελικά,αποφάσισε να επανέλθει ο κ. Μαρινάκης, και τα πρόσωπα αυτά -έτσι ακούγεται δηλαδή- στραφήκαν προς τον συνδυασμό του κ. Νίνου, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετάσχει εκ νέου ή όχι.»

«Με τον Δήμαρχο μιλάμε. Ωστόσο, πρέπει να δούμε πρώτα τις προθέσεις του, να δούμε τι έχει να προτείνει για την επόμενη θητεία, και όχι μόνο για μένα, γενικά για τον κόσμο. Συζητήσεις «στο πόδι» έχουν γίνει, αλλά έχουν γίνει με όλους».

«Πρέπει πρώτα να κάνει κάποιες ανακοινώσεις ο Δήμαρχος για να τις δούμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία συμφωνώ, αλλά και σε πολλά άλλα διαφωνώ. Άρα, θέλω να δω το πλαίσιο, στο οποίο θα στηριχτεί η υποψηφιότητα. Πάντως είναι ακόμα νωρίς. Για εκείνον που δεν είναι νωρίς, είναι για τον Δήμαρχο, διότι η ομάδα αποσυντέθηκε. Κάποια στιγμή δεν ήταν μόνο τα ονόματα που ακουστήκαν. Ήταν ένα - δύο ακόμα, τα οποία λειτουργούσαν ανεξάρτητα…»

«Πρόσφατα έχω μιλήσει και με τον κ. Μαρινάκη και με τον κ. Κρεβατσούλη και με την κ. Κουτσαλεδάκη, με όλους. Ο καθένας έχει μια μικρή ομάδα και από εκεί και πέρα προσπαθεί να την εμπλουτίσει. Το θέμα είναι τι λέμε. Εγώ προσωπικά έχω μια ατζέντα καιαυτά που θα μου προτείνουν θα πρέπει να πλησιάζουν. Δηλαδή, αυτός που μου το προτείνει, πρέπει να πλησιάζει στη σκέψη μου. Υπάρχει πιθανότητα οι υποψήφιοι να λένε όλοι τα ίδια. Και να μην λένε τίποτα. Δηλαδή, δεν νοείται να μην μας πούνε μέτρα για Ιούλιο-Αύγουστο έξτρα. Δεν μπορώ εγώ να ξαναδώ αυτό το μπάχαλο. Δεν γίνεται. Ξαναλέω, εντάξει, έγινε φέτος, πρέπει να γίνει ανάλυση γιατί έγινε. Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Θα μου πείτε για τον Περιφερειακό; Δηλαδή, θα έρθει ο Γερμανός να κάνει βόλτα δύο ώρες με τα παιδιά του και θα του πεις, ξέρεις ετοιμάζουμε έναν περιφερειακό που θα γίνει σε 10 χρόνια; Πρέπει τώρα να κάνεις κάτι».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ