ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τιμητική εκδήλωση για τα 78 χρόνια από τη μάχη στο Σφακάκι

0

Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μίλησε ο Αντώνης Ρούλιος ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της μάχης, κατά την οποία το δεκαμελές τμήμα του ΕΛΑΣ των Ανωγείων με επικεφαλή το Μανόλη Μανουρά (Σμαϊλομανόλη) αιφνιδίασε και εξουδετέρωσε το γερμανικό απόσπασμα που είχε αιχμαλωτίσει 98 γυναικόπαιδα από τα Ανώγεια με σκοπό να τα μεταφέρει στο Ρέθυμνο και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Ο ομιλητής επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης και την ανάγκη μαχητικής απόκρουσης της αναθεώρησης της ιστορίας της δεκαετίας του 1940.

Ακόλουθα, ο Αντώνης Αλεξάκης, εκ μέρους της Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ ανέγνωσε ποίημα ποιήματος από τη συλλογή "Ντούκου-ντούκου το σοφαδάκι..." του κομμουνιστή ανωγειανού λαϊκού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη)

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Μηνά Αντύπα, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ομιλητής επεσήμανε ότι οι πιο ηρωικές σελίδες της ιστορίας του κόμματος και συνολικά του εργατικού κινήματος γράφτηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το γεγονός προκαλεί την έχθρα του συστήματος και των μηχανισμών του που έχουν σηκώσει κεφάλι και προσπαθούν να διαγράψουν την ιστορική μνήμη και να αποσιωπήσουν τον ρόλο του του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην πάλη κατά της ξένης κατοχής και της ντόπιας αστικής εξουσίας. Όπως επεσήμανε η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί τμήμα του γενικότερου αντικομμουνισμού που φουντώνει σε όλη την Ευρώπη με τις ευλογίες των οργάνων της Ε.Ε. και όλων των αστικών κυβερνήσεων που βγάζουν στην παρανομία κομμουνιστικά κόμματα, εξοπλίζουν νεοναζιστικές ομάδες και γκρεμίζουν τα αγάλματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού και της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.

Επισημάνθηκε ακόμα η ομοιότητα της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη δική μας. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί το προοίμιο νένω συγκρούσεων και μελλοντικών πολεμικών αναμετρήσεων στο φόντο του ανταγωνισμού Η.Π.Α. – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Οι λαοί δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από τη στήριξη σε ένα από τα δύο διαμορφούμενα μπλοκ αστικών συμμαχιών: από τη μία Η.Π.Α. και Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ ως δύναμη κρούσης και από την άλλη Κίνα – Ρωσία με τους συμμάχους τους. Χρειάζεται, στη χώρα μας, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που έχουν κάνει τη χώρα μας προκεχωρημένο φυλάκιο της επίθεσης σε άλλους λαούς με τις βάσεις τους, που έχουν εξοπλίσει τα νεοναζιστικά τάγματα τύπου Αζόφ στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Μόνη λύση για τους λαούς είναι να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στις κυβερνήσεις και κόμματα που υπηρετούν τις αστικές τάξεις κάθε χώρας που σπέρνουν φτώχεια, πόλεμο, οικονομική κρίση και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Για να μπορέσουν έτσι να οικοδομήσουν έναν κόσμοι όπου οι θα ζουν ειρηνικά, με πραγματική πρόοδο και ευημερία.

Ο ομιλητής κάλεσε σε εγρήγορση και μαχητική συστράτευση των εργαζομένων εν όψει του δύσκολου για το λαό χειμώνα που έρχεται. Απηύθυνε κάλεσμα να μην πληρώσουν τα εργατικά – λαϊκά στρώματα τη νέα κρίση. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν ήδη το φούντωμα της ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, που ζουν στο πετσί τους την «ενεργειακή φτώχεια», που βλέπουν τις περιουσίες τους και το περιβάλλον να καταστρέφονται από τις φυσικές καταστροφές, εξαιτίας της γύμνιας του κρατικού μηχανισμού οφείλουν τώρα να δυναμώσουν την πάλη, να ισχυροποιήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα. Να αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, χωρίς να έχουν όμως και αυταπάτες από τους δήθεν προοδευτικούς σωτήρες, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, Να εμπιστευτούν τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ,  στο δρόμο και στις εκλογές όποτε και αν γίνουν για να δυναμώσει η ελπίδα και η προοπτική για το λαό.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα αρκετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ