Έτοιμος ν’ αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν δηλώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης, για το φουγάρο που την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε να καταρρέει στην περιοχή του Κουμπέ, το οποίο όπως είναι γνωστό του ανήκει κατά 15% περίπου.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Γενικό Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης Αλέξανδρο Κουταλά, εξαρχής μας ανέφερε την ετοιμότητα του ΑΣΡ, να συμβάλλει στο ποσοστό που του αναλογεί προκειμένου το βιομηχανικό μνημείο να αποκατασταθεί.
«Είναι σημαντική για μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής η οποία μπαίνει σε κίνδυνο σε περίπτωση ξαφνικής κατάρρευσης του κτίσματος» είπε ο κ Κουταλάς και πρόσθεσε: «Απ’ όσο γνωρίζω η Ένωση παλαιότερα είχε κάνει κάποια μελέτη για την αποκατάσταση του φουγάρου και ήταν πάντα διατεθειμένη να πληρώσει το ποσοστό που αναλογούσε στην ιδιοκτησία της. Αυτό ωστόσο, είναι κάτι το οποίο δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλλουμε το ποσοστό που μας αναλογεί για την αποκατάσταση του φουγάρου».
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, τις επόμενες μέρες θα σταλεί προς την Κτηματική Υπηρεσία έγγραφο, που θα της γνωστοποιεί τις προθέσεις της Ένωσης, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της αποκατάστασης.
Το φουγάρο, ύψους 33 μέτρων, που βρίσκεται στο παλιό εργοστάσιο της Ένωσης στον Κουμπέ, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της βιομηχανικής περιόδου της πόλης του Ρεθύμνου. Μάλιστα όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια διέπεται από ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ένα τμήμα του, περίπου το 85% που είναι στον αιγιαλό ανήκει στο δημόσιο, με αρμόδια δηλαδή την Κτηματική Υπηρεσία και το υπόλοιπο 15% περόπου ανήκει στην Ένωση.
Όσον αφορά στα κτίσματα ιδιοκτησίας της Ένωσης που βρίσκονται γύρω από το φουγάρο ο κ. Κουταλάς επεσήμανε ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας και στην παρούσα φάση δεν σκέφτονται να τα αξιοποιήσουν καθώς ο χώρος αυτός είναι προς πώληση.
Η παρέμβαση του Δήμου Ρεθύμνου
«Με αφορμή την κατάρρευση τμήματος του φουγάρου στην περιοχή “Αγίας Φωτεινής Κουμπέ”, ο Δήμος Ρεθύμνης, ενημερώνει τους συμπολίτες για τη διαχείριση του θέματος εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα:
Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η κατάρρευση μέρος του φουγάρου στον Κουμπέ (στις 11 το πρωϊ του Σαββάτου 19 Ιουνίου 2021) ο Δήμος ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου ενώ τεχνικά στελέχη των Διευθύνσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας και των υπηρεσιών Δόμησης (Πολεοδομίας) μετέβησαν στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών.
Η Τροχαία και το Λιμεναρχείο, ως αποκλειστικά αρμόδιοι, προχώρησαν στον αποκλεισμό της περιοχής από διερχόμενα αυτοκίνητα, πεζούς και λουόμενους βάσει των επιχειρησιακών τους κριτηρίων.
Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες του εν λόγω ακινήτου, δηλαδή η Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου και η Ε.Γ.Σ.Ρ.
Δεδομένου ότι το φουγάρο έχει κηρυχθεί νεώτερο μνημείο, ενημερώθηκε η αρμόδια Εφορία Νεωτέρων Μνημείων με έδρα το Ηράκλειο, η οποία, έδωσε συγκατάθεση για προσεκτική και άμεση καθαίρεση των επικινδύνων τμημάτων. Με την καθοδήγηση της Εφορίας, αποτυπώθηκε το σαθρό τμήμα με drone, ώστε να υπάρχει ακριβής αποτύπωση για την μελλοντική αναστήλωση του μνημείου. Με το δεδομένο αυτό, έγινε νέα συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και αποφασίστηκε η άμεση επέμβαση.
Μέχρι τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, υπό τη διαρκή εποπτεία και την καθοδήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ρεθύμνης κ. Άγγελου Μαλά και Μηχανικών του Δήμου, το επικίνδυνο τμήμα του φουγάρου, είχε καθαιρεθεί, με τη χρήση κατάλληλου μηχανικού και εξειδικευμένων τεχνιτών ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του συγκεκριμένου απαιτητικού έργου. Κατόπιν αυτού άρθηκαν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και η οδός Σταμαθιουδάκη δόθηκε σε κυκλοφορία.
Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, ο Δήμος Ρεθύμνης κρίνει αναγκαίο να επισημάνει εμφαντικά την αναγκαιότητα άμεσης συμμόρφωσης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με την απόφαση του ΣΤΕ, σχετικά με τον επανακαθορισμό των ορίων του αιγιαλού, ώστε να αρθούν τέτοια αδιέξοδα, όπως σε αυτήν την περίπτωση, που ένα τμήμα του φουγάρου θεωρείται αιγιαλός και το υπόλοιπο ιδιωτική περιουσία της Ε.Γ.Σ.Ρ.
Ο Δήμος Ρεθύμνης, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και τις επόμενες ημέρες για την αποσόβηση κάθε κινδύνου και την προστασία του μνημείου».
