ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μονόδρομος η απόσυρση και η αναμόρφωση των χαρτών

0

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου οι αγρότες όλης της Κρήτης ενώνουν τη φωνή τους κατά των δασικών χαρτών και κινητοποιούνται μαζικά διεκδικώντας την απόσυρση και την άμεση διόρθωση των λαθών που εμπεριέχουν.

Η μαχητικότητα των Κρητών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως όλα δείχνουν «αναγκάζει» το ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε παρεμβάσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Ωστόσο, από την περασμένη Τρίτη υπό κατάληψη τελεί το Δασαρχείο του Ρεθύμνου και όπως έγινε γνωστό το παράδειγμα του Ρεθύμνου θ’ ακολουθήσουν τη Δευτέρα και οι άλλοι νομοί της Κρήτης. 

ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΚΑΛΕΙ Η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κινητοποιήσεις και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης με αίτημα την αναστολή ανάρτησης των δασικών χαρτών προγραμματίζει για την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συντονιστικού Πρίαμος Ιερωνυμάκης, καλεί σε συμμετοχή όλους τους Κρητικούς, καθώς όπως αναφέρει «το πρόβλημα δεν είναι αγροτοκτηνοτροφικό  αλλά είναι ιδιοκτησιακό και μας αφορά όλους ανεξαιρέτως».

Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και στο Λασίθι ενώ θα ακολουθήσει συμβολική κατάληψη των Δασαρχείων της Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά από πολυήμερες προσπάθειες και πάρα πολλές συζητήσεις με διάφορους «αρμόδιους» καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί οι αρμόδιοι μαζί και ενορχηστρωμένα αρνούνται να δώσουν απάντηση στο πολύ μεγάλο πρόβλημα όλων των Κρητικών που δημιούργησε και ανάδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τα Δασαρχεία όλων των Νομών της Κρήτης.

Επειδή πιθανόν να μην έχει γίνει αντιληπτό από το κεντρικό κράτος το μέγεθος του προβλήματος που έχουμε σχεδόν όλοι οι Κρητικοί, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ιδιότητας, θεωρούμε ότι πρέπει να το δείξουμε για να το καταλάβουν όλοι.

Καλούμε όλους τους Κρητικούς να δώσουν τη δέουσα σημασία στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να στηρίξουν τον αγώνα κατά των δασικών χαρτών. Το πρόβλημα δεν είναι αγροτοκτηνοτροφικό  αλλά είναι ιδιοκτησιακό και μας αφορά όλους ανεξαιρέτως.

Στο Ηράκλειο, προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 12:00. Στα Χανιά, προσυγκέντρωση στον Κόμβο Μουρνιών, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 12:00. Στο Ρέθυμνο προσυγκέντρωση στον Κόμβο Πανόρμου, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 10:30 με κατεύθυνση το Δασαρχείο που τελεί ήδη υπό κατάληψη από τις 30 Μαρτίου. Στο Λασίθι θα γίνει ανάλογη διαμαρτυρία.

Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε συμβολική κατάληψη όλων των Δασαρχείων της Κρήτης. Παρακαλούμε όλους τους συμμετέχοντες να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης για την πανδημία του COVID (μάσκες, 2 άτομα ανά αυτοκίνητο , αποστάσεις κλπ)».

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Παρεμβάσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στους δασικούς χάρτες, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στην Κρήτη.

Οι τηλεδιασκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τοπικούς φορείς, τις τελευταίες ημέρες, είναι αλλεπάλληλες. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε  τη βούλησή του να θεραπεύσει τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει, ειδικά στον νησιωτικό χώρο, όπου λόγω της ιδιαιτερότητάς του η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών ανέδειξε σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ιδιωτική περιουσία των πολιτών. 

Όπως έγινε γνωστό, στην ευρεία τηλεδιάσκεψη ο κ. Σκρέκας είχε δεσμευθεί ότι στο επόμενο τεχνικό συμβούλιο δασών, το οποίο συγκλήθηκε την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή 9 Απριλίου, η εισήγηση θα είναι θετική στην πρόταση να μην χαρακτηριστούν δασικές οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Από την περασμένη Τρίτη τελεί υπό κατάληψη η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού που διαμαρτύρονται και ζητούν την απόσυρση και τη διόρθωση των δασικών χαρτών. Μάλιστα όπως τόνισαν μετά από σχετικό ερώτημα «η κατάληψη θα διαρκέσει... όσο χρειαστεί».

Την επόμενη μέρα (Τετάρτη) οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου, προκειμένου να ακούσουν από τον ίδιο το δήμαρχο τη θέση του για τους δασικούς χάρτες, θέμα το οποίο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Συμβούλιο.  

Ο κ. Μαρινάκης συναντήθηκε με τους αγρότες στην είσοδο του δημαρχείου συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Νίκο Αγριμάκη, ο οποίος διάβασε στους συγκεντρωμένους το προσχέδιο του ψηφίσματος που κατατέθηκε για ψήφιση στο Δ.Σ. χθες Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στο Ρέθυμνο ο μελετητής ήταν σαν να είπε πως δεν ισχύει η επιεικής αντιμετώπιση των πολιτών που προβλέπει η ρύθμιση Χατζηδάκη και ότι θα πάμε αμέσως στην σκληρή αντιμετώπιση, δηλαδή θα τα κάνουμε όλα δάσος. Το σημαντικότερο είναι το κτηματολόγιο που έρχεται. Έτσι, βεβαίως πρέπει να δοθούν παρατάσεις, βεβαίως να διορθωθούν τα λάθη, βεβαίως να μειωθούν τα παράβολα, βεβαίως δεν πρέπει να πιέσουμε τον κόσμο μέσα στην πανδημία να κάνει τις ενέργειες του, αλλά πρέπει ο πολίτης να αναλάβει την ευθύνη του, αφού προηγουμένως η πολιτεία έχει αναλάβει τη δική της ευθύνη να διορθώσει όλα εκείνα που θα έπρεπε να είναι αποτυπωμένα στον χάρτη».

Στη συνέχεια οι αγροτοκτηνοτρόφοι μεταφέρθηκαν στο γραφείο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπου συνομίλησαν με εκπρόσωπο του.

Αμέσως μετά επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, όπου συζήτησαν τα αιτήματά τους με εκπροσώπους του βουλευτή Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Ξανθού. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Προγραμματισμένη συνάντηση είχε το πρωί της π. Πέμπτης στην Αθήνα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης με το δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, για τους οποίους διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, καθώς αμφότεροι συμφώνησαν πως η υφιστάμενη μορφή τους αποτυπώνει λανθασμένα το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων του νομού. Όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση ουσιαστικής και ξεκάθαρης λύσης στη πλειάδα προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από διαχρονική αβελτηρία και τα τραγικά λάθη της προηγουμένης περιόδου, γεγονός πού, όπως επισήμανε, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα σε όλες τις θεσμικές τηλεδιασκέψεις και συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τη συμμετοχή, τόσο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, καθώς και του Υφυπουργού, κ. Γιώργου Αμυρά, βούληση  που αναμένεται να οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειών και στοχευμένων παρεμβάσεων. Παράλληλα,  ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στην ειδική ομάδα η οποία έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί ως νομοπαρασκευαστική επιτροπή επί του ζητήματος, στην οποία μάλιστα συμμετέχει εκ μέρους της ΠΕΔ και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Μαρινάκης.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ Α. ΞΑΝΘΟ

Μετά από αίτημα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικής γης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του συλλόγου με τον βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, στον οποίο εκφράστηκε η έντονη αντίδραση των μελών του συλλόγου για την αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές ΚΡΗΤΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ για τους δασικούς χάρτες.   

Ακολουθεί το υπόμνημα που κατατέθηκε στον βουλευτή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Νικήστρατο Χαροκόπο.

«Σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης μας, η οποία έλαβε χώρα στις 27-2-2021, οπότε και σας εκθέσαμε λεπτομερώς τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και επί των οποίων λάβαμε προφορικά τη διαβεβαίωση Σας  ότι τουλάχιστον τα συμμερίζεστε, σας αναφέρουμε, σήμερα 28-3-2021, ότι:

  • Η νομοθετική πρωτοβουλία, που και προφορικά μας υποσχεθήκατε, και την οποία ως πρωτοβουλία του βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης διαβάσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑ από τα ουσιαστικά προβλήματα, τα οποία σας έχουμε γνωστοποιήσει , καθώς :
  • Δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά ή παρέμβαση όσον αφορά τα δυσθεώρητα ποσά των παραβόλων που καθιστούν αδύνατη τη προσφυγή στις επιτροπές της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών
  • Δεν επιλύεται το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που προέκυψε από την ανάρτηση των χαρτών, παρά μόνο επί της ουσίας διαπιστώνεται  αυτό και η παρέμβαση που γίνεται αφήνει εκθέτους τους περισσότερους πολίτες, αφού οι μετεγγραμμένοι συμβολαιογραφικοί τίτλοι που τίθενται ως προϋπόθεση για να αποδεδειχθεί η ιδιοκτησία, δεν καλύπτει παρά μόνο ένα παρά πολύ μικρό ποσοστό ιδιοκτητών αγροτικής γης στη περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου
  • Δεν λάβατε υπόψη καμία από τις δημοσιευμένες θέσεις τόσο του συλλόγου μας ή άλλων φορέων που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το ως άνω ζήτημα (περιφέρεια Κρήτης, δήμοι κλπ – οράτε ψηφίσματα τους) με τις οποίες θέσεις λύνεται αμετάκλητα το ζήτημα τόσο των προδήλων σφαλμάτων όσο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Για μια ακόμα φορά και με το χρόνο να πιέζει για ουσιαστικές πλέον παρεμβάσεις και λύσεις σας καταθέτουμε την ολοκληρωμένη πρόταση μας

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ: Με δεδομένο ότι έως και σήμερα ΔΕΝ ΕΧΕΙ αποκρυσταλλωθεί τι διεκδικεί  στη Περιφέρεια Κρήτης ως δημόσια έκταση λόγω της δασικής μορφής των εκτάσεων (κατά τους δασικούς χάρτες) το Ελληνικό Δημόσιο (διά μέσου των Δν/σων Δασών) και λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη κείμενη Νομοθεσία κατά τη κύρωση των χαρτών όποια έκταση δεν είναι ήδη αναγνωρισμένη ως ιδιωτική δασική έκταση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ξεκαθαριστεί αν προτίθεται ΚΑΤΑ `ΤΗ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΔ, ΔΑ, ΑΔ, ΧΧ και ΧΑ προτείνουμε :

  • Λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό καθεστώς που ισχύει και για τη Κρήτη κατ’ άρθρο 62 του Ν. 998/1979 ( ως αυτό ισχύει σήμερα) το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ να μην εγείρει αξιώσεις σε καμία απολύτως έκταση, πέραν ειδικά καθορισμένων περιπτώσεων, οι οποίες εκ των προτέρων θα προσδιοριστούν (π.χ δρυμοί, απαλλοτριωμένες εκτάσεις, τίτλοι κυριότητας κλπ). ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
  • Να αποφευχθεί το φαινόμενο της προηγούμενης κτηματογράφησης (π.χ. στο Δήμο Ρεθύμνου) όπου όσες εκτάσεις τότε (προ δασικών χαρτών) είχαν χαρακτηριστεί δασικές ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ως ΔΗΜΟΣΙΕΣ χωρίς κανένα αποδεικτικό κυριότητας εκ μέρους του Δημοσίου
  • Με νομοθετική παρέμβαση που θα λάβει χώρα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΡΙΝ τη κύρωση των χαρτών να ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ώστε δίχως προβλήματα να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον η κτηματογράφηση, διευκρινίζοντας ότι η σημερινή χαρτογράφηση του ΟΣΔΕ όσων αφορά τις δημοτικές περιουσίες (πρώην κοινοτικές) σε αγρούς και βοσκοτόπους αποτελεί ειδικό αμάχητο τεκμήριο κυριότητας τους σε σχέση με το Δημόσιο και το δήλωση περιουσιακής κατάστασης Ε9 και το ΟΣΔΕ ειδικό αμάχητο τεκμήριο κυριότητας υπέρ του ιδιώτη. 

ΠΡΟΔΗΛΑ:  Στα πρόδηλα να συμπεριληφθούν ελαιοκομικά μητρώα, αμπελουργικά μητρώα,  διαμορφωμένες (εκχερσωμένες), που υπάρχουν ήδη στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί (ψυχανθή, σιτηρά, μιδική κ.α.), καλλιέργειες που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργίας, σχέδια βελτίωσης και όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΕΚΤΑΣΕΩΝ: Να χαρακτηριστούν ως χορτολιβαδικές εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση με κυρίαρχο είδος το Calicotme villosa L. (ασπάλαθος) και όχι δασικές, επίσης εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις

Όλες οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ΑΔ και ΔΑ να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να χαρακτηριστούν ΑΑ.

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ: Οι αντιρρήσεις που θα υποβάλλουν οι πολίτες για όποια τελικά αγροτεμάχια χρειαστεί, να είναι ΑΤΕΛΩΣ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι οποίοι προφανώς θα αποκαταστήσουν τις αδικίες που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, και με δεδομένο ότι είμαστε εν’μέσω πανδημίας (covid-19), ζητάμε την απόσυρση τους και την ορθή ανάρτηση τους υπό ομαλές συνθήκες.»

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Μανουσάκη Νίκο,  μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο, τη Βρυλάκη Χαρά, δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, και τον Αλεξάκη Στέλιο, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ,  συναντήθηκαν με τον δήμαρχο του δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Ταταράκη Γιάννη,  τον πρόεδρο της επιτροπής αγώνα για την απόσυρση των δασικών χαρτών, κ. Ανδριανάκη Σπύρο και με μέλη της επιτροπής αυτής.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν για τους μικρομεσαίους αγρότες μετά και την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η ανησυχία τους για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα στελέχη του ΚΚΕ άκουσαν τα προβλήματά τους και δήλωσαν την συμπαράστασή τους στους αγώνες τους.

Στη συνάντηση εκ μέρους του κλιμακίου του ΚΚΕ,  επισημάνθηκε  ότι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά, οι πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των άλλων αστικών κυβερνήσεων. Ευθύνες που αφορούν τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης της γης. Αποκαλύφθηκαν επίσης, οι τεράστιες αλλαγές, στο χαρακτήρα και στη χρήση των δασών και δασικών εκτάσεων.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες  δεν αφορούν «λάθη» ή «αστοχίες» αλλά πρόκειται για πολιτική απόφαση, μνημονιακή κατεύθυνση, που στόχο έχει  την συγκέντρωση της γης  στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που θα επενδύσουν στις ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά τουριστικές μονάδες κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ παλεύει έτσι ώστε:

1. Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει όλες τις κατηγορίες προβλημάτων που προκύπτουν και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα για τις αντιρρήσεις.

2. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραταθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων δωρεάν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν Δασικοί χάρτες και να δοθεί ανάλογο δικαίωμα και για τις παλιές αναρτήσεις.

3. Να μην επιστραφούν ενισχύσεις που έλαβαν μικρομεσαίοι, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, επειδή οι εκτάσεις που βοσκούν δεν εντάχθηκαν – και πρέπει να ενταχθούν – στις βοσκήσιμες γαίες, καθώς και βιοπαλαιστές αγρότες που παίρνουν ενισχύσεις, καλλιεργώντας γεωργικές εκτάσεις που χαρακτηρίζονται στους χάρτες ως δασικές.

4. Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική και η πολιτική γης, ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.

5. Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα μέσα και πόροι στις κρατικές Δασικές υπηρεσίες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

6. Να μην αναγνωρισθούν και στους Δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών;

7. Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης, από βιοπαλαιστές αγρότες, χωρίς κανένα τυπικό νομιμοποιητικό στοιχείο της αλλαγής χρήσης.

Το ΚΚΕ, από την μεριά του θα συνεχίσει τις πολύμορφες παρεμβάσεις του, σε αυτή την κατεύθυνση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ