ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ζητούν την απόσυρση των δασικών χαρτών!

0

Καθολικό είναι, πλέον, το αίτημα για απόσυρση των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου καθώς φορείς και ιδιώτες, έχουν βρεθεί μπροστά σε μια άνευ προηγούμενου κατάσταση χάους! Αυτό αναμένεται να είναι και το αίτημα των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την συνδιάσκεψη που θα έχουν την προσεχή Δευτέρα 1η Μαρτίου η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή με τους πέντε δημάρχους της Π.Ε. Ρεθύμνου, οι οποίοι έχουν επίσης γίνει δέκτες διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους δημότες τους.

Ωστόσο, καθόλου εύκολο δεν φαίνεται να είναι εφικτό να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες. Αφενός γιατί κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει σε άλλο μέρος της χώρας τα τελευταία χρόνια, οπότε και έχουμε τις κατά τόπους αναρτήσεις. Αφετέρου, η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών αποτελεί μνημονειακή υποχρέωση της Ελλάδας προς τους δανειστές της με ημερομηνία λήξης το τέλος του … 2021!

Και μπορεί να ετοιμάζονται πορείες διαμαρτυρίες, να ιδρύθηκε σύλλογος γαιοκτημόνων, να γράφονται και να αναδεικνύονται τα τραγικά λάθη και το τραγελαφικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν, αλλά το κράτος μάλλον δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει, όπως τουλάχιστον έχει διαφανεί. Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην πρώτη γραμμή αλλά και όλους όσοι έχουν κληροδοτήματα από γονείς και προγόνους, να βλέπουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους σε μεγάλο βαθμό να θεωρούνται παρθένα δάση, οι χάρτες των ανύπαρκτων δασών ήρθαν … και θα μείνουν!

Από τα πιο τραγελαφικά της ιστορίας είναι αυτό που συμβαίνει στην Σοχώρα της πόλης μας. Αν η κ. Λιονή βγει στο μπαλκόνι τους μεγάρου της Περιφέρειας, σύμφωνα με τους χάρτες που αναρτήθηκαν, δεν θα δει γήπεδο η κλειστό γυμναστήριο ή σταθμό του ΚΤΕΛ ή δικαστικό

μέγαρο και ό,τι άλλο υπάρχει ως την λεωφόρο Κουντουριώτη. Σύμφωνα με τους χάρτες της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, θα δει ένα καταπράσινο δάσος να ξεκινά από την είσοδο του Μεγάρου του Πρίγκιπα και να φτάνει … όπου φτάνει και η όραση της!

ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Την απόσυρση και την αναμόρφωση των δασικών χαρτών ζητούν μέσω των φορέων τους αγρότες και κτηνοτρόφοι. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη με  πρωτοβουλία του Αγροτικού  Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου,  των  Κτηνοτροφικών   Συλλόγων του Νομού παρουσία των προέδρων τους, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη  Κρήτης στον Πρωτογενή Τομέα.

Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης  και αφού συζητήθηκαν  τα προβλήματα που προκύπτουν  από την ανάρτηση των Δασικών χαρτών στο Νομό Ρεθύμνης και στην Κρήτη γενικότερα απ’ την εφαρμογή τους, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Κατόπιν συζήτησης  αποφασίσαμε ομόφωνα  ότι ζητάμε άμεσα, από  όλους τους αρμόδιους Θεσμικούς Παράγοντες,  την  απόσυρση και αναμόρφωση των Δασικών  χαρτών λόγω των καθολικών σφαλμάτων που υπάρχουν . 

Επίσης λόγω της πανδημίας που πλήττει τη Χώρα μας , να γίνει  αναστολή της διαδικασίας των αντιρρήσεων που ξεκινάει την Παρασκευή 26 Φεβρουάριου έως ότου αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα, καθώς είναι δύσκολες έως ακατόρθωτες οι μετακινήσεις των ιδιοκτητών γης στα δασαρχεία, διότι θέτει σε κίνδυνο την προσωπική τους υγεία και την υγεία όλων μας

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι θα λάβουν γνώση οι αρμόδιοι φορείς τις προτάσεις μας, για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.»

ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία Ρεθυμνιωτών ιδιοκτητών αγροτικής γης, δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών αγροτικής γης Ρεθύμνου,  προκειμένου να προχωρήσει στην ενημέρωση και αντιμετώπιση των ζητημάτων  που ανακύπτουν για τους ιδιοκτήτες αγροτικών γαιών  στο Ρέθυμνο, στην ανάδειξη των προβλημάτων που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, στην προστασία των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων από τις αυθαιρεσίες και τις πλημμέλειες στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, στην προώθηση των αιτημάτων περί χρήσεων γης και γενικά της πολιτικής της αγροτικής γης.

Στην πρώτη τους ανακοίνωση, τα μέλη του συλλόγου τονίζουν τα εξής: «Μέλημά μας είναι να κινητοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας στην κατεύθυνση της επίλυσης των ανωτέρω ζητημάτων το συντομότερο δυνατό καθώς από τις 26-2-2021 άρχεται η προθεσμία  υποβολής των σχετικών ενστάσεων. Η κίνησή μας δεν υποκαθιστά τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα από τον κάθε πολίτη  που πλήττεται η ιδιοκτησία του, παρά το γεγονός ότι πρόθεσή μας είναι να καταφέρουμε να αναθεωρηθούν οι  δασικοί χάρτες προς αποκατάσταση των αδικιών. Προσβλέπουμε ο  νεοσυσταθείς  Σύλλογος να συγκεντρώσει από τη Ρεθυμνιώτικη κοινωνία τις σχετικές παρατηρήσεις και την ανάδειξη όλων των προβλημάτων που έχουν ήδη ανακύψει ώστε να τεθούν προς τους αρμοδίους, οι οποίοι και πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους.»

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Δ.Σ.

ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ ΝΙΚΗΣΤΡΑΤΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΙΧΕΛΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΤΑΜΙΑΣ

ΒΕΝΙΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΜΕΛΟΣ

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΤΙΤΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΜΕΛΟΣ

 

 

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ

 "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΓΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ"

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΓΕΡΑΚΑΡΙ

ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΒΕΝΙΕΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΒΑΛΣΑΜΟΝΕΡΟ

ΓΛΕΝΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Σ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΤΙΤΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΣΕΛΛΙ

ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΑΜΗΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ

ΚΟΤΣΙΦΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΚΟΤΣΙΦΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΠΟΤΑΜΟΙ

ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Σ. ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΠΕΡΑΜΑ

ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕ

ΠΑΤΣΟΣ

ΛΑΝΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΝΙΘΑΥΡΗ

ΛΙΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΚΕΝΤΡΟΧΩΡΙ

ΛΟΥΚΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ

ΜΕΣΟΝΗΣΙΑ

ΜΑΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ

ΠΕΡΑΜΑ

ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΚΑΡΙΝΕΣ

ΜΙΧΕΛΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ

ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ

ΜΠΟΥΤΖΟΥΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΔΡΥΓΙΕΣ

ΠΑΓΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΚΑΛΟΝΥΧΤΙ

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΖΩΝΙΑΝΑ

ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΠΑΠΑΔΟΣΗΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΠΡΑΣΣΕΣ

ΠΑΠΑΔΟΣΗΦΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΠΡΑΣΣΕΣ

ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΖΩΝΙΑΝΑ

ΠΑΤΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΒΙΣΤΑΓΗ

ΠΑΤΕΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΒΙΣΤΑΓΗ

ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΛΑΜΠΙΩΤΕΣ

ΠΑΧΙΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΠΕΤΡΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ

ΣΑΡΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ

ΣΤΑΥΓΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΣΤΡΑΤΙΔΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΓΕΡΑΚΑΡΙ

ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΑΠΛΑΔΙΑΝΑ

ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΜΕΛΑΜΠΕΣ

ΧΑΙΡΕΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΑΝΩΓΕΙΑ

ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ

ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ ΝΙΚΗΣΤΡΑΤΟΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ

ΧΝΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΠΕΡΑΜΑ

ΧΟΜΠΙΤΗΣ ΒΑΡΔΗΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: «ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ»

Σε ανακοίνωση του Βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού και της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζονται για το μείζον ζήτημα τα εξής:

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην ΠΕ Ρεθύμνου έχει προκαλέσει δικαίως έντονη ανησυχία στους πολίτες της περιοχής. Οι χάρτες βρίθουν λαθών και παραλείψεων με αποτέλεσμα περίπου 900.000 στρέμματα της ΠΕ Ρεθύμνου (πάνω από το 62%) να εμφανίζεται στο χάρτη ότι υπάγονται στη δασική νομοθεσία, ποσοστό δυσανάλογα υψηλό σε σύγκριση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Αγροτεμάχια για τα οποία έχουν εκδοθεί νόμιμες οικοδομικές άδειες, αγροτεμάχια για τα οποία υπάρχουν ήδη πράξεις αποχαρακτηρισμού, ξεκάθαρες αγροτικές κοινοτικές ή ιδιόκτητες γαίες, αρχαιολογικές ζώνες αλλά και αγροτεμάχια τα οποία δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα κι έχουν συμπεριληφθεί σε αναδασωτέες περιοχές, είναι μερικές μόνο περιπτώσεις που δημιουργούν «πρόδηλες» στρεβλώσεις των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου.

Επιπλέον φαίνεται να μην έχουν ληφθεί υπόψη καθόλου νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που βελτίωναν την υπάρχουσα δασική νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Παρόλο που στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου είναι έντονο το στοιχείο της χορτολιβαδικής έκτασης, μόλις το 1% (!) εμφανίζεται ως τέτοια στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Προκαλεί έντονη απορία λοιπόν αν κατά τη σύνταξη των χαρτών έχει ληφθεί υπόψιν για παράδειγμα η υπουργική απόφαση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου (ΑΔΑ: ΩΚΘΓ4653Π8-ΗΘΑ) που ουσιαστικά έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών και καθορίζει ότι «εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις». Παρόμοιες απορίες προκύπτουν και για εκτάσεις που έχουν καθοριστεί για παράδειγμα ως δασωμένοι αγροί.

Όλο αυτό το πλέγμα των αστοχιών κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών αναμένεται να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στους πολίτες του Ρεθύμνου που θα χρειαστεί εν μέσω δύσκολης υγειονομικής και οικονομικής συγκυρίας να αποδείξουν το μη δασικό χαρακτήρα της γης τους, όσο όμως και στο κεντρικό κράτος καθώς οι Επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων θα βρεθούν αντιμέτωπες με χιλιάδες ενστάσεις με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εξέτασης όλων των αιτημάτων.

Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες με παράταση του χρόνου κατάθεσης αντιρρήσεων και με μείωση των υψηλών παράβολων. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να καταθέσει αντιρρήσεις που αφορούν δημοτικές περιοχές καθώς και να εξεταστούν «νομικά εργαλεία» ώστε να μπορούν να κατατίθενται, υπό προϋποθέσεις (πχ. όμορα γεωτεμάχια, κοινά συμπεράσματα φωτοερμηνείας, κλπ), ομαδικές αντιρρήσεις.

Θεωρούμε ότι, πριν την κατάθεση των αντιρρήσεων, οι δασικοί χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα και να αναρτηθούν εκ νέου διορθωμένοι και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματική εικόνα της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα αναγκαίο αναπτυξιακό εργαλείο που πρέπει να ολοκληρωθεί. Ακριβώς γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερβαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες δεκαετιών για τη μη σύνταξη δασικών χαρτών σε μια λογική εξυπηρέτησης εδραιωμένων συμφερόντων, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του προχώρησε στην ανάρτηση του 55% των δασικών χαρτών της Ελλάδας (ενώ πριν είχε κυρωθεί μόνο το 1%), διαδικασία που αρχικά «πάγωσε» και στη συνέχεια επανέφερε με τη σημερινή της μορφή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί όμως αυτή η θεσμική εκκρεμότητα, την οποία η Πολιτεία οφείλει να κλείσει με νόμιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, να αποτελέσει ένα ακόμη «βραχνά» για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους των οποίων η περιουσία συνδέεται άμεσα με την παραγωγική δραστηριότητα και την επιβίωση τους.

Το προσεχές διάστημα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνεργασία με τον τομέα περιβάλλοντος του κόμματος κεντρικά και τοπικά, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συναντήσεις με φορείς και την κοινωνία των πολιτών καθώς επίσης και με μηχανικούς δασολόγους και νομικούς προκειμένου να επανέλθει με ακόμη πιο συγκεκριμένο πλέγμα προτάσεων που θα δίνει λύσεις τόσο για την προστασία της περιουσίας των πολιτών του Ν. Ρεθύμνου, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Εξάλλου για εμάς ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες αλληλένδετες.»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙ.ΝΑΛ.

Παρέμβαση για απόσυρση των δασικών χαρτών έκανε και η Ν.Ε. Ρεθύμνου του Κινήματος Αλλαγής, που σε ανακοίνωση της τονίζει τα εξής: «Μετά την  ανάρτηση των δασικών χαρτών του Νομού Ρεθύμνης διαπιστώθηκε η ύπαρξη  μεγάλου αριθμού σφαλμάτων που  οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες.  Οι  εκτάσεις αυτές δε φαίνονται απλά δασικές στο χάρτη αλλά είναι και  δεσμευμένες ιδιοκτησιακά υπέρ του δημοσίου,  στερώντας  από τους πολίτες  τις ιδιοκτησίες τους. Το 63% περίπου της έκτασης του νομού μας  χαρακτηρίστηκε  δασικό και παρουσιάζει αδυναμία  να αξιοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο.Η κατάρτιση των δασικών χαρτών πρέπει να είναι  αναπτυξιακό εργαλείο  για το κράτος και τους πολίτες. Είναι αδιανόητο σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης  ο κόσμος να  επιβαρύνεται   οικονομικά και γραφειοκρατικά  για την ιδιοκτησία του.Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που επηρεάζει τις ζωές των πολιτών  του νομού μας θα έπρεπε να έχει γίνει ακριβέστερη  αποτύπωση  που θα σεβόταν  τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους. Αυτή την  ώρα οι πολίτες δεν πρέπει να δείξουν εφησυχασμό  και να ολιγωρήσουν  αλλά με  οργάνωση και   υπευθυνότητα,     να δουν πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη κατάσταση.Για το  θέμα που έχει προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών  ο  Γραμματέας  της Κ.Ο.  του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε σχετική επερώτηση στη βουλή.Εμείς ως Νομαρχιακή  επιτροπή  προτείνουμε:

  1. Αν είναι δυνατόν  την   απόσυρση των υφιστάμενων χαρτών ώστε να διορθωθούν λάθη και παραλήψεις.
  2. Αν πρακτικά  αυτό δεν είναι εφικτό να   δοθεί περισσότερος χρόνος για την υποβολή των  αντιρρήσεων.
  3. Να γίνει σωστή ενημέρωση    των πολιτών.
  4. Να συσταθεί  άμεσα η  επιτροπή  αξιολόγησης των εκτάσεων ώστε να μη λειτουργήσει ως τροχοπέδη  στις επενδύσεις  στον τουριστικό, στο γεωργικό και τον  κτηνοτροφικό τομέα.
  5. Να γίνεται χωρίς κόστος η  υποβολή των  αντιρρήσεων.

Το επόμενο διάστημα  θα πραγματοποιήσουμε   επαφές  με τους εμπλεκομένους φορείς,   θα γίνουν συζητήσεις με τους πολίτες και  θα   παρθεί οποιοδήποτε πρωτοβουλία απαιτηθεί  ώστε ο απλός   κόσμος  του Ρεθύμνου να μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την δυσκολία

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ

Από την Τ.Ε. Ρεθύμνου του ΚΚΕ σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες , μετά και την περιβόητη ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Π.Ε. Ρεθύμνου, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Αυτό συμβαίνει διότι, οι αγρότες, οι μικροϊδιοκτήτες γής βλέπουν πάλι μπροστά τους, μετά το κτηματολόγιο,  έναν Γολγοθά, για να αποδείξουν τον χαρακτήρα της περιουσίας τους. Ως εκ τούτου, η αγανάκτησή τους είναι δίκαιη.

Τα "προβλήματα" που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν είναι αστοχίες, αλλά οι στόχοι και τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, όπως αυτοί εξυπηρετούν τα κάθε φορά επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων. Οι γρήγορες διαδικασίες ανάρτησης και ενστάσεων δείχνουν ακριβώς αυτούς τους σχεδιασμούς. 

Μια μεγάλη μερίδα βιοπαλαιστών αγροτών και εργαζομένων που διατηρούν μικρό κλήρο για τις ανάγκες της οικογένειάς τους σε λάδι κλπ, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα μεγάλα κόστη της διαδικασίας αντιρρήσεων - ενστάσεων, έτσι θα αναγκαστεί να παρατήσει τη γη του. Αυτό θα διευκολύνει την, αναγκαία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, συγκέντρωση της γης, που, αρχικά και μέσω του κράτους θα καταλήξει στα χέρια των λίγων, των μεγάλων ομίλων που κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και άλλων επενδυτών.

Επιπλέον, δημιουργείται θέμα με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων - επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.

Η "νέα πολιτική για τα δάση" αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και στο πλαίσιο της "πράσινης ανάπτυξης" αναγνωρίζει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει ολοταχώς τις διαδικασίες ολοκλήρωσης με τους δασικούς χάρτες, συνεχίζοντας στο έδαφος που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020 δασική στρατηγική της "πράσινης" ανάπτυξης, της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (ΝΔ) όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ).

Το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί ώστε να διαμορφωθεί ένα "καθαρό επενδυτικό τοπίο" στην πολιτική γης. Το "ξεκαθάρισμα" αυτό, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των μικροϊδιοκτητών, είναι προϋπόθεση ώστε το κράτος να "ξέρει τι έχει στα χέρια του". Πρόκειται να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός για κερδοφόρες επενδύσεις από μονοπωλιακούς ομίλους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, στην Ενέργεια (ΑΠΕ), στις Κατασκευές ή όπως αφορά κυρίως το νησί  μας, στον Τουρισμό. Στόχος είναι η επιτάχυνση διάφορων διαδικασιών στο πλαίσιο επενδυτικών δραστηριοτήτων. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, ως "μεγάλων αναπτυξιακών εργαλείων" που θα επιτρέψει να γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποιος ο χαρακτήρας και η χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση κλπ.).

Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών στη βάση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιούργησε χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα:

  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός τους χαρακτήρας.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από το κράτος (επαρκής χρόνος ενστάσεων, κάλυψη του κόστους κλπ.), ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις - αντιρρήσεις για τα προβλήματα που το ίδιο το κράτος δημιούργησε.
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
  • Να εξασφαλίσει το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό, τα μέσα και τους πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι κατάλληλες διαδικασίες και για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως αυτή των αντιρρήσεων, αλλά και για την απαραίτητη και ουσιαστική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.»

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Την απόσυρση των δασικών χαρτών ζητά με ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε αποστείλει σχετική επιστολή και προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος αναφέροντας τα προβλήματα.  Στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον Νομό Ρεθύμνης παρουσιάζει μεγάλο αριθμό σφαλμάτων και ανακριβειών με ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για διορθώσεις μεσούσης της πανδημίας. Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Με βάση τα ανωτέρω οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

  1. Να αποσυρθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών ώστε να αποτυπωθεί με αυτοψίες η κατάσταση κάτι το οποίο δεν έγινε στο νομό Ρεθύμνης, αφού δεν είχαμε καμία σχετική ενημέρωση σαν Δήμος Αγίου Βασιλείου, παρόλο που ήταν συμβατική υποχρέωση των μελετητών. Συγκεκριμένα θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραρφίες 1945 και 1960 για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και οι αεροφωτογραφίες  του 2007 και του 2015 καθώς με φυσική παρουσία και αυτοψίες των μελετητών για την αποτύπωση της μελλοντικής.
  2. Να ληφθούν υπόψη σαν γεωργικές οι εκτάσεις που αξιοποιήθηκαν (πχ εκχερσώσεις) από αγρότες και επιχορηγήθηκαν στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων χωρίς να τους έχουν ζητηθεί εγκρίσεις από τις Διευθύνσεις Δασών.
  3. Να επαναπροσδιοριστούν οι τιμές των δυσβάστακτων παραβόλων για την υποβολή προσφυγής τουλάχιστον κατά 50 % αφού κυμαίνονται από 10 ευρώ μέχρι 3300 ευρώ.
  4. Μετά την νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών να υπάρξει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών για νέες διορθώσεις και την υποβολή ενστάσεων από τους ιδιοκτήτες.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα είναι και η εισήγηση μου κατά την προγραμματισμένη συνάντηση με τους Βουλευτές, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύνου, τους Δημάρχους και την Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου στην ερχόμενη εβδομάδα.»

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, δίνει απαντήσεις στα πρώτα ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με το σκοπό των χαρτών και τη διαδικασία αντιμετώπισης των ενστάσεων.

  • Τι είναι ο δασικός χάρτης;

Οι Δασικοί Χάρτες απεικονίζουν τα όρια των εκτάσεων δασικού και μη δασικού χαρακτήρα στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Το περιεχόμενο του δασικού χάρτη εμφανίζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το χαρακτήρα των εκτάσεων (γεωργική, δασική, χορτολιβαδική, ….), ο οποίος καθορίζεται συνδυαστικά, όπως ακριβώς γίνονταν μέχρι σήμερα με τις πράξεις χαρακτηρισμού,  από τη μορφή που είχαν στο παρελθόν (1945) και από τη μορφή που έχουν σήμερα.

Οι δασικοί χάρτες ΔΕΝ θίγουν τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα των πολιτών. Αντίθετα, οι χάρτες αποσκοπούν να ξεχωρίσουν τις δασικές εκτάσεις, να τακτοποιήσουν τις χρήσεις γης, να υποστηρίξουν το χωροταξικό σχεδιασμό και να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση επιλύεται κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης, στα πλαίσια της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, και όχι κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

  • Γιατί χρειάζεται να ενημερωθώ;

Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε τη μορφή/χαρακτήρα που έχει λάβει στο δασικό χάρτη ένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ή έκταση ενδιαφέροντος μας.

Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές (ή χορτολιβαδικές) εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας. Καθώς ο προσδιορισμός του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη σημερινή μορφή ή χρήση του ακίνητου, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν τα δεδομένα της ανάρτησης του δασικού χάρτη και να υποβληθούν έγκαιρα τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια να παγιωθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής μέσω της οριστικοποίησης του δασικού χάρτη.

  • Πως μπορώ να ενημερωθώ;

1. Ηλεκτρονικά, από τις ιστοσελίδες:

  • του Ελληνικού Κτηματολογίου: https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension
  • της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης: https://www.apdkritis.gov.gr/el/δασικοί-χάρτες

2. Από τα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), τα οποία γραφεία λειτουργούν όσο διαρκεί η ανάρτηση του δασικού χάρτη σε κάθε έδρα της Διεύθυνσης Δασών νομού. Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης:

  • ΣΥΑΔΧ Ηρακλείου. ΤΗΛ. 2810 264 940, -961, -942. E-MAIL: syadx@apdkritis.gov.gr
  • ΣΥΑΔΧ Λασιθίου. ΤΗΛ. 28410 82490. E-MAIL: [email protected]
  • ΣΥΑΔΧ Ρεθύμνου. ΤΗΛ. 28310-23308, -24852. E-MAIL: [email protected]
  • ΣΥΑΔΧ Χανίων. ΤΗΛ. 28210-87858, -84211.  E-MAIL: [email protected]

 

  • Τι είναι οι αντιρρήσεις και τα πρόδηλα σφάλματα;

Αντιρρήσεις είναι οι ενστάσεις που προκύπτουν κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη και αφορούν αποκλειστικά στην αμφισβήτηση:

  • του χαρακτήρα/μορφής των εμφανιζόμενων εκτάσεων και
  • της ορθής απεικόνισης της γεωγραφικής θέσης των ορίων των εμφανιζόμενων εκτάσεων.

Τα πρόδηλα σφάλματα είναι προφανή λάθη που γίνονται κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη, όπως ενδεικτικά:

  • τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών
  • παράλειψη της αποτύπωσης τελεσίδικης δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (πχ. αγροτικής), και το αντίστροφο
  • λανθασμένη απεικόνιση οριστικά αγροτικής έκτασης ως δασικής, και το αντίστροφο
  • απόδοση ως "χορτολιβαδικής", έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, σύμφωνα με το π.δ. 32/2016
  • Διοικητικές πράξεις των άρθρων 1 και 2 της 64663/2956/03.07.2020 απόφασης Υπουργού
  • απόδοση ως "χορτολιβαδικής", έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, έναντι του Δημοσίου, ως ιδιωτικής
  • απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά σε τεχνητή δασική φυτεία
  • ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

 

  • Ποιες αντιρρήσεις έχουν κόστος υποβολής και ποιες είναι ατελώς;

Οι φορείς της κεντρικής διοίκησης καθώς και, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, ως οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις χωρίς ειδικό τέλος.

Οι αντιρρήσεις χωρίς τέλος υποβάλλονται μόνο στα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) των Διευθύνσεων Δασών των νομών.

Περιπτώσεις αντιρρήσεων που υποβάλλονται ατελώς, αφορούν σε εκτάσεις που:

  • έχουν εκδοθεί ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ Πράξεις Χαρακτηρισμού από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία που, εκ παραδρομής, δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες
  • έχουν ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ αιτήσεις για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού ή εκκρεμείς ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ κατά τη διαδικασία εξέτασης δασικών αμφισβητήσεων
  • εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού
  • εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές/βραχώδεις/πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού
  • έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό χάρτη ως δασικές, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος των εγκεκριμένων ορίων οικισμών και των εγκεκριμένων ορίων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων
  • αντιστοιχούν στο όριο αρτιότητας, κατά το χρόνο έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας και εντάσσονται στην προηγούμενη περίπτωση.
  • εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού

Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις αντιρρήσεων-ενστάσεων υπόκεινται σε ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης για την οποία υποβάλλεται η αντίρρηση. Για κάθε αυτοτελή έκταση της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας που έχει αποδοθεί στο δασικό χάρτη, πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Εάν, για παράδειγμα, έχετε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια και αμφισβητείτε και στα δύο τον χαρακτηρισμό τους, πρέπει να υποβάλετε δύο αντιρρήσεις.

  • Για ποιο λόγο κάνω ένσταση στο δασικό χάρτη και ποιες οι προθεσμίες;

Υποβάλω αντίρρηση/ένσταση όταν αμφισβητώ το χαρακτήρα ή τη μορφή της έκτασης, όπως εμφανίζεται στο δασικό χάρτη και επίσης, όταν αμφισβητώ την ορθή απεικόνιση της θέσης των ορίων των δασών και δασικών-χορτολιβαδικών εκτάσεων.

  • Για τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου: η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων λήγει στις 27 Μαΐου 2021, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού στις 16 Ιουνίου 2021.
  • Για τις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου: η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων λήγει στις 10 Ιουνίου 2021, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού στις 30 Ιουνίου 2021.
  • Ποιοι μπορούν να κάνουν ένσταση;

Αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη μπορούν να κάνουν οι πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, που έχουν έννομο συμφέρον. Το έννομο συμφέρον θεμελιώνεται µε την επίκληση εμπράγματου (πχ κυριότητα) ή ενοχικού δικαιώματος (πχ μίσθωση).

  • Πως και πότε θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις;

Αμέσως μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης τους από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ).

Οι Επιτροπές είναι τριμελείς, απαρτίζονται από ένα Δικηγόρο, ένα Μηχανικό και ένα  Δασολόγο του δημοσίου, ενώ θα συγκροτηθούν περισσότερες από μία Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ