ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άναψε «πράσινο φως» για υδατοδρόμιο στο Ρέθυμνο

0

Ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης υπέγραψε τις δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων στην Ελλάδα οι οποίες αφορούν  το Ρέθυμνο και τον Βόλο. Ο κ. Κεφαλογιάννης, μετά την υπογραφή σε ανάρτησή του αναφέρει: «Είχα τη χαρά να υπογράψω τις δυο πρώτες αποφάσεις (ΚΥΑ) για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων στην Ελλάδα που αφορούν το Ρέθυμνο και τον Βόλο. Κατόπιν των υπογραφών που θα ακολουθήσουν από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Δημοτικό Ταμείο Ρεθύμνου και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Ανώνυμη Εταιρεία, θα λάβουν άδειες για την ίδρυση υδατοδρομίων, στις περιοχές Λιμένα Ρεθύμνου και Λιμένα Βόλου αντίστοιχα, προκειμένου να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες, για την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων. Το 2019, αμέσως μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, μετατρέψαμε την ιδέα της λειτουργίας ενός δικτύου υδατοδρομίων σε ένα αναπτυξιακό όραμα για όλη τη χώρα. Το 2020 θέσαμε το θεσμικό πλαίσιο, με το νόμο 4663/2020. Το 2021, με μεγάλη ικανοποίηση προχωράμε στην υλοποίηση, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στην Ευρώπη. 

Τα οφέλη, για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας, είναι πολλαπλά, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη αναπτυξιακών έργων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid19:- Δημιουργία θέσεων εργασίας - Ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος - Διασύνδεση μικρότερων νησιών - Ανάπτυξη τοπικών οικονομιών - Ενίσχυση ακριτικών περιοχών - Εμπλουτισμός του συνόλου των μεταφορών. Αυτή η Κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια, έχει πρόγραμμα και βήμα - βήμα το υλοποιεί».

Ρένα Κουτσαλεδάκη: «Το αναπτυξιακό όραμα του Λ.Τ.Ρ. ως προς τη διασύνδεση του τουριστικά με άλλους προορισμούς, αποκτά σάρκα και οστά»

Φανερά ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, η οποία ανάφερε μεταξύ άλλων: «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο που θα εδραίωνε και θα διεκπεραίωνε τη διαδικασία για την άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου. Πράγμα που σημαίνει ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσει το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, να λειτουργήσει υδροπλάνα στο χώρο της ευρύτερης περιοχής του λιμένα. Είναι μια πολύχρονη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου το Ρέθυμνο να μπορέσει να διασυνδεθεί με άλλους προορισμούς μέσω αυτής της λειτουργίας».  

Αναφερόμενη στα οφέλη από τη λειτουργία του υδατοδρομίου στο Ρέθυμνο η κ. Κουτσαλεδάκη υπογράμμισε: «Τα οφέλη είναι πολλά, αφού τονώνεται η τοπική οικονομία και ενισχύεται το τουριστικό μας προϊόν. Το Ρέθυμνο μπορεί και θα πρέπει να αναπτυχθεί και από τη θάλασσα όσο και από τον αέρα και με μια τέτοια δραστηριότητα θα βγει κερδισμένο. Είμαστε ο πρώτος νομός της Κρήτης στον οποίο έχει τελεσφορήσει η διαδικασία των μελετών και ο πρώτος που παίρνει την άδεια ίδρυσης μιας τέτοιας λειτουργίας».

Η πρόεδρος του Λ.Τ μιλώντας για τις διαδικασίες υπογράμμισε: «Η πρώτη φάση της απόφασης από το υπουργείο μεταφορών και υποδομών υπογράφηκε από τον κ. Κεφαλογιάννη. Στη συνέχεια απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργείων οικονομίας και ναυτιλίας και κατόπιν θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα διαχειριστεί την λειτουργία του υδατοδρομίου. Εμείς έχουμε ήδη ετοιμάσει τους όρους του διαγωνισμού και τους έχουμε δει με το Διοικητικό Συμβούλιο. Τώρα γίνεται έλεγχος νομικής φύσεως προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις».

Η ίδια πρόσθεσε: «Ο κ. Κεφαλογιάννης και το υπουργείο των μεταφορών έκανε συντονισμένες προσπάθειες και συνεργάστηκε με το φορέα διοίκησης, προκειμένου να μπορέσει να τελεσφορήσει και να γίνει πραγματικότητα όλο αυτό. Μέσω κορωνοιού και μέσω στασιμότητας, δεν συμβαίνουν αναπτυξιακά έργα και αυτό που έγινε είναι μεγάλης σημασίας».

Όσον αφορά στη δημιουργία δικτύου, η κ. Κουτσαλεδάκη ανέφερε ότι είναι απαραίτητη, δεν είναι όμως δεσμευτικό ο δεύτερος προορισμός να διατηρεί υδατοδρόμιο. «Το υδροπλάνο θα μπορεί να φεύγει από το Ρέθυμνο και να προσγειώνεται σε θαλάσσιο περιβάλλον (να προσεγγίζει κρηπίδωμα). Αυτό είναι κάτι που τροποποιήθηκε από το υπουργείο μεταφορών και υποδομών».

Η άδεια ίδρυσης είναι στο όνομα του Λιμενικού Ταμείου, η διαχείριση όμως θα έρθει μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Το καλοκαίρι του 2021 προβλέπεται να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία και μετά αφού αναδειχθεί ο ανάδοχος και εξασφαλιστούν τα τεχνικά θα γίνει αυτοψία από το υπουργείο. Το 2022 αναμένεται όλα να είναι έτοιμα ώστε να μπορέσει να πετάξει το πρώτο υδροπλάνο από το Ρέθυμνο» είπε η ίδια.

«Η προσέγγιση του υδροπλάνου θα γίνεται 800 μέτρα έξω από το λιμάνι, όπου θα προσθαλασσώνεται, θα συμπεριφέρεται σαν σκάφος και θα προσεγγίζει την εξέδρα. Θα μπει ρητή δέσμευση στους όρους του διαγωνισμού ότι θα είναι προδιαγεγραμμένες τρεις διαδρομές, ανάλογα με τον καιρό, ενώ θα ελέγχεται και ο θόρυβος που θα προκαλείται».

Η εξέδρα του υδατοδρομίου θα τοποθετηθεί στο λιμάνι του Ρεθύμνου πίσω από τον αιγυπτιακό φάρο. Αξίζει τέλος ν’ αναφερθεί, ότι εκτός από τα 19 άτομα που μπορεί να μεταφέρει, το υδροπλάνο δραστηριοποιείται και σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως για παράδειγμα σε αεροκομιδή, ή σε πυρόσβεση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ