ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκινούν τα έργα κατασκευής της μονάδας αφαλάτωσης Πανόρμου

0

Η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών καταδεικνύεται καθημερινά μέσα από τις εκατοντάδες δράσεις που υλοποιούνται μέσω της αυτοδιοίκησης και γενικότερα θεσμικών και μαζικών φορέων κοινωφελούς προσφοράς. Μεταξύ αυτών η διασφάλιση πόσιμου ύδατος για τις περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας και έλλειψη πηγών άντλησης καθαρού νερού.

Με τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής πρόκειται να κατασκευαστεί η μονάδα αφαλάτωσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Μυλοποτάμου. Μια νέα, σύγχρονη μονάδα πρόκειται να κατασκευαστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, που θα διασφαλίζει 2.000 Κ.Μ. πόσιμου νερού την ημέρα για το Πάνορμο και τους γειτονικούς οικισμούς, οι οποίοι στο σύνολο τους είναι ταχέα αναπτυσσόμενοι πληθυσμιακά και ιδιαίτερα σημαντικοί για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. 

Το έργο με απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ  ΕΤΠΑ και ΤΣ  εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη  2014-2020» με κωδικό ΟΠΣ 5001425. Η πράξη έχει τίτλο «ΜΟΝΑΔΑ αφαλάτωσης δυναμικότητας 2.000 κ.μ. πόσιμου νερού την ημέρα και εξωτερικό υδραγωγείο Πανόρμου – Ρουμελή Δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου».

Ο προϋπολογισμός του χωρίς των ΦΠΑ ανέρχεται σε 2.282.258 ευρώ, χωρίζεται σε τέσσερα υποέργα, εκ των οποίων τα δύο πρώτα έχουν δημοπρατηθεί, έχουν συμβασιοποιηθεί και θα ξεκινήσουν άμεσα.

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Σκοπός της πράξης είναι η βελτίωση των συνθηκών ύδρευσης των οικισμών Πανόρμου  και Ρουμελή  του Δήμου Μυλοποτάμου.

Ο οικισμός Πανόρμου είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και πλειάδα ενοικιαζόμενων δωματίων και καταλυμάτων.  Ο γειτονικός οικισμός Ρουμελή πέραν του μόνιμου πληθυσμού  διαθέτει επίσης ενοικιαζόμενα καταλύματα. Κατά τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός  των δύο οικισμών (μόνιμος  και εποχιακός) ξεπερνά τους 6.000 κατοίκους.

Σήμερα τόσο  η ποσότητα όσο και η ποιότητα του νερού που υδροδοτεί  τους ανωτέρω οικισμούς δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα προβλήματα ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Οι περισσότερες υφιστάμενες γεωτρήσεις και  πηγές της περιοχής παρέχουν νερό ποιοτικά ακατάλληλο για ύδρευση λόγω της αυξημένης αγωγιμότητας και της αυξημένης συγκέντρωσης των ιόντων χλωρίου. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες ανεύρεσης νερού (κατάλληλου ποιοτικά) οι οποίες όμως επέβησαν άκαρπες. Η προσφερόμενη παροχή σήμερα δεν καλύπτει  την ζήτηση και ποιοτικά είναι επιβαρυμένη με ιόντα χλωρίου πάνω από το κανονικό. Η  παροχή δεν επαρκεί και χρειάζεται ενίσχυση από τις γεωτρήσεις της περιοχής Εξάντη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα στην ύδρευση του Περάματος. 

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε πόσιμο νερό των εν λόγω οικισμών κρίνεται σκόπιμη η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης του υφάλμυρου νερού καθώς και η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων μεταφοράς του νερού. Με το νέο υδραγωγείο εισάγεται στο σύστημα ύδρευσης το δυναμικό της υφάλμυρης πηγής Κατσιρίδι, που μέχρι σήμερα δεν αξιοποιείται. Με την υλοποίηση της πράξης   αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και υδροδοτούνται οι οικισμοί Πάνορμο και Ρουμελή με νερό ποσοτικά επαρκές και ποιοτικά κατάλληλο  προς πόση. Με το υπό μελέτη υδραγωγείο που περιλαμβάνει και μονάδα αφαλάτωσης  καλύπτονται άνετα οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες και ως προς την ποσότητα και ως προς την ποιότητα του νερού. Με την προτεινόμενη πράξη  γίνεται εξοικονόμηση υδάτινων πόρων αφού αξιοποιείται το νερό της υφάλμυρης πηγής Κατσιρίδη και διατίθεται για ύδρευση μετά την επεξεργασία του στη μονάδα αφαλάτωσης. Μέχρι σήμερα το νερό της υφάλμυρης πηγής οδηγείται με φυσική ροή στο παρακείμενο ρέμα και καταλήγει στη θάλασσα.  Γίνεται λοιπόν σαφές ότι με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου επιτυγχάνονται  δύο στόχοι, αφενός  η βελτίωση των συνθηκών ύδρευσης των οικισμών Πανόρμου  και Ρουμελή  με παροχή νερού ποσοτικά επαρκούς  και ποιοτικά κατάλληλου  προς πόση και αφετέρου η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων αφού αξιοποιείται το νερό της μέχρι σήμερα αναξιοποίητης  υφάλμυρης πηγής Κατσιρίδη.

Η πράξη περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΦΑΛΜΥΡΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1.282.258.07 € ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ

 Αφορά στη κατασκευή των δικτύων μεταφοράς νερού από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις (Χαλικιάς, Δαλάμβελος, και Ζιγαρδελί) και πηγές ( Γλυκιά Βρύση, υφάλμυρη πηγή Κατσιρίδι) προς την μονάδα αφαλάτωσης και των δικτύων μεταφοράς του αφαλατωμένου νερού στο δίκτυο ύδρευσης των οικισμών Πανόρμου και Ρουμελή. Αναλυτικά θα κατασκευασθούν τρία αντλιοστάσια (ΑΠ-0, ΑΠ-1 και ΑΠ-2), καταθλιπτικό δίκτυο μεταφοράς ανεπεξέργαστου νερού μήκους περίπου 5.273 μμ προς τη μονάδα αφαλάτωσης και βαρυτικό δίκτυο μεταφοράς επεξεργασμένου νερού μήκους περίπου 8.473 μμ από την δεξαμενή επεξεργασμένου νερού προς το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης των οικισμών. Στο υποέργο περιλαμβάνονται η κατασκευή βάσης και τοιχίου αντιστήριξης καθώς και οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης του χώρου εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης καθώς και ο αγωγός διάθεσης της άλμης που προβλέπεται να συνδεθεί με το δίκτυο ομβρίων του Πανόρμου μήκους 1.340 μμ.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 2.000 Κ.Μ. ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 900.000,00 € ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ

 Αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού με αντίστροφη όσμωση δυναμικότητας 2000 κ.μ. πόσιμου νερού την ημέρα από την οποία θα εξυπηρετούνται οι οικισμοί Πάνορμο και Ρουμελή. Στη μονάδα περιλαμβάνονται η δεξαμενή αποθήκευσης ακατέργαστου νερού, η δεξαμενή αποθήκευσης φιλτραρισμένου νερού και η δεξαμενή αποθήκευσης του παραγόμενου πόσιμου νερού. Το νερό θα αντλείται από 3 υφιστάμενες γεωτρήσεις και 2 πηγές και θα μεταφέρεται στη δεξαμενή ανεπεξέργαστου νερού στο χώρο των εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια αφού υποστεί προεπεξεργασία με φίλτρανση μέσω μεμβρανών υπερδιήθησης αποθηκεύεται στη δεξαμενή φιλτραρισμένου νερού και οδηγείται στο σύστημα αντίστροφης ώσμωσης. Το παραγόμενο πόσιμο νερό αποθηκεύεται στη δεξαμενή πόσιμου νερού και διοχετεύεται με βαρύτητα στις υφιστάμενες δεξαμενές ύδρευσης.

ΥΠΟΕΡΓΟ 3: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 1ου ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αφορά στην παρακολούθηση των εργασιών του 1ου υποέργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  50.000,00 €

ΥΠΟΕΡΓΟ 4: ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Αφορά στην σύνδεση των αντλιοστασίων και της μονάδας αφαλάτωσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  50.000,00 €

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ