ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες του Ρεθύμνου με τους δασικούς χάρτες

0
  • Οδηγίες από τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ Ευστράτιο Ψυχαράκη

Σε μια διαδικασία, η οποία έχει αναστατώσει πολλές περιοχές της χώρας έως σήμερα, μπαίνει και η Π.Ε. Ρεθύμνου από τις 12 Φεβρουαρίου. Ο λόγος για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, οι οποίοι θα φέρουν σε δύσκολη θέση αρκετούς ιδιοκτήτες γης, κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφους. Κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν την γη τους. Και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο εξ αρχής.

Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και εν μέρει σωστή. Σωστή ως προς την φιλοσοφία που την διέπει. Διότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης στην χώρα μας. Μπαίνουν όμως πολλά «αλλά» και κυρίως το γεγονός, ότι οι πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων δεν έχουν συμβόλαια για την γη που κατέχουν είτε από κληρονομιά, είτε από αγοροπωλησία, γεγονός, που οφείλεται στο ότι το Ελληνικό Κράτος το επέτρεπε έως σήμερα να ισχύει. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, μπαίνει και το μεγάλο ερωτηματικό. Πως ζητάς Ελληνικό Κράτος τίτλους κατοχής παλιούς, όταν επέτρεπες και μάλιστα έδινες επιδοτήσεις σε εκτάσεις που απλά αναγραφόταν στο Ε9 των ιδιοκτητών; Εδώ είναι και η μεγάλη αδικία, για την οποία αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες, ειδικά στα ορεινά του Ρεθύμνου, οι οποίοι θα και βρεθούν «ξεκρέμαστοι» μέσα σε «δασικές εκτάσεις» που στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται όχι για δάση αλλά για πέτρες και θάμνους που «βαπτίστηκαν» δάση.

Μπροστά σε αυτή την αλήθεια θα βρεθεί το Ρέθυμνο προσεχώς, δηλαδή, σε περίπου 15 ημέρες, οπότε, ας προετοιμαστούν οι πολίτες για την επίπονη, γραφειοκρατική δουλειά που τους περιμένει.

Για το τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες γης και τι πρέπει να προλάβουν μέσα στις 100 ημέρες που τους δίδεται προθεσμία (125 ημέρες αν είναι κάτοικοι εξωτερικού) μίλησε στην εφημερίδα μας ο Τοπογράφος – Μηχανικός και μέλος της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ κ. Ευστράτιος Ψυχαράκης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

 Στις 12 Φεβρουαρίου 2021 αναρτώνται οι δασικοί χάρτες για όλη την  Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, στην ιστοσελίδα του ελληνικού κτηματολογίου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο δασικός χάρτης αφορά στα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλης και εκτός οικισμών. Το περιεχόμενο του Δασικού Χάρτη αναφέρεται στον χαρακτήρα των εκτάσεων (δασικός/χορτολιβαδικός ή μη), ο οποίος καθορίζεται συνδυαστικά από την μορφή που είχε στο παρελθόν (1945) και από την μορφή που έχει σήμερα (2007 ή 2015).

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ

Απαντώντας στο ερώτημα για το τί πρέπει να προσέξουν οι Ρεθεμνιώτες για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν για αυτούς σε σχέση με το τι θα αναρτηθεί στους δασικούς χάρτες, ο κ. Ψυχαράκης, δήλωσε τα εξής: «Οι ιδιοκτήτες, χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα του ελληνικού κτηματολογίου, θα πρέπει να αναζητήσουν την εκάστοτε ιδιοκτησία τους στο χάρτη, ώστε να δουν τον χαρακτηρισμό που έχει δοθεί. Ο χρήστης θα μπορεί να δει διάφορα χρώματα, ανάλογα με τον χαρακτηρισμό, αλλά και ένα ζεύγος γραμμάτων που θα υποδηλώνει ακριβώς τι ισχύει στην ιδιοκτησία. Είναι σίγουρο δε, ότι δε θα λείψουν και τα λάθη (πρόδηλα σφάλματα) στον δασικό χάρτη, οπότε είναι αναγκαίο, οι πολίτες  να ‘τσεκάρουν΄ την ιδιοκτησία τους, ακόμα και αν έχουν τελεσιδικία αποχαρακτηρισμού για την έκτασή τους.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών, παρακάτω παρατίθεται πίνακας με τους διάφορους χαρακτηρισμούς. Εκτός από τις εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών (ΠΔ,ΠΑ,ΠΧ) στους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς το πρώτο γράμμα αναφέρεται στη μορφή που είχε η έκταση το 1945 και το δεύτερο στη μορφή που έχει σήμερα.  Στις περιπτώσεις της άλλης μορφής, συμπεριλαμβάνονται και οι γεωργικές εκτάσεις.

ΔΔ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ Ή ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΔΑ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ Ή ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΑΔ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΑΑ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΠΔ

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΔΑΣΙΚΕΣ

ΠΑ

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΜΗ ΔΑΣΙΚΕΣ

ΠΧ

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ

ΑΝ

ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ Ή ΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΧΧ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΧΑ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΑΧ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

 

ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Το μείζον ερώτημα για κάθε πολίτη, είναι το πώς πρέπει να διαχειριστεί ο κάθε πολίτης, την περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να χάσει την περιουσία του. Παραδείγματα και λύσεις, παραθέτει ο κ. Ψυχαράκης ως εξής: «Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές (ή χορτολιβαδικές) εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, το οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης γιατί επηρεάζει την οικοδομησιμότητα του ακινήτου αλλά ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό συμβαίνει διότι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται τελεσίδικα δασικές ή χορτολιβαδικές για να είναι ιδιωτικές θα πρέπει να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας πολύ παλιοί (περίπου από το 1910). Σε αντίθετη περίπτωση η ιδιοκτησία μετά την κύρωση των δασικών χαρτών,  θα περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο.  Καταλαβαίνει λοιπόν εύκολα κάποιος ότι πρόκειται για μία διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό, ότι υπάρχουν διάφορα ‘όπλα’, για να αντιμετωπιστεί ο δυσμενής χαρακτηρισμός για τα ακίνητα. Αυτό γίνεται μέσα από τη διαδικασία των αντιρρήσεων.

Για την υποβολή των αντιρρήσεων να πούμε ότι υπάρχει προθεσμία 105 ημερών και 125 ημερών για τους κάτοικους εξωτερικού.  Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Να επισημάνουμε εδώ ότι για κάθε αυτοτελή έκταση, πρέπει να κατατεθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Αφού κατατεθεί ηλεκτρονικά η αντίρρηση και πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, ο πολίτης θα πρέπει να συλλέξει τα απαραίτητα έγγραφα και μελέτες που τεκμηριώνουν την αντίρρηση και να τα καταθέσει στη Διεύθυνση Δασών.  Για την υποβολή αντίρρησης ενδέχεται να πρέπει να καταβληθεί σχετικό τέλος, το ύψος  του οποίου εξαρτάται από την έκταση της περιοχής για την οποία υποβάλλεται αντίρρηση. Για την παραπάνω διαδικασία, συνίσταται ανάλογα την περίπτωση, η συμβολή μηχανικού και δικηγόρου, ώστε ο φάκελος της αντίρρησης να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα εμπεριστατωμένος.

Τέλος, η αντίρρηση θα συζητηθεί στην αρμόδια ΕΠ.Ε.Α. (Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων), ενδεχομένως με παρουσία του πολίτη (ή του εξουσιοδοτημένου μηχανικού και δικηγόρου), ώστε να κριθεί η αντίρρηση δεκτή ή όχι.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ