ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή από το «Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας»

0

Το αλιευτικό καταφύγιο στην Σκαλέτα, ένα πολύ σημαντικό έργο, αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα στο Ρέθυμνο. Το έργο πρόκειται να διασυνδέσει το λιμάνι της πόλης με το αλιευτικό της Σκαλέτας, δίδοντας μεταξύ άλλων μεγάλη ώθηση και στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Τη δημοπράτηση του έργου «Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας», προϋπολογισμού 4.395.000,00 ευρώ, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο μπήκε σε τροχιά υλοποίησης και θεωρείται ιδιάιτερα σημαντικό καθώς δεν  υπάρχει ανάλογη υποδομή σε όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο του νομού Ρεθύμνου.

Το έργο αυτό αποτελεί δεκαετές και πλέον αίτημα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής με τις συζητήσεις να μην έχουν σταματήσει όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να καταφέρει να προχωρήσει και να χρηματοδοτηθεί.

Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονων λιμενικών υποδομών που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020».

Για το «Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας» η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη επεσήμανε: «Μετά από προσπάθειες χρόνων ξεκινά ο διαγωνισμός για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή της Σκαλέτας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 4 εκατ 395 χιλ. ευρώ και συν το ΦΠΑ θα πάει γύρω στα 6 εκατομμύρια. Κύριος και δικαιούχος του έργου είναι το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου». Στη συνέχεια η κ. Κουτσαλεδάκη ανέφερε ότι ο φάκελος που ξεκίνησε

από τον τότε δήμο Αρκαδίου ελέγχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία και επικαιροποιήθηκε μετά από χρόνια. Και πρόσθεσε: «Η πρόταση κατατέθηκε το 2017 στο υπουργείο και εντάχτηκε στο τομεακό πρόγραμμα «Αλιεία και θάλασσα» και μέχρι και σήμερα που μιλάμε, παίρνει εγκρίσεις από διάφορα υπουργεία. Από το ΥΠΕΚΑ από το υπουργείο Εργασίας και Περιβάλλοντος από το Ναυτιλίας. Βγάλαμε την απαραίτητη οικοδομική άδεια, ενώ νομιμοποιήθηκε η εκκλησούλα του Αγίου Νικολάου».

Αναφερόμενη στη δημοπράτηση του έργου είπε μεταξύ άλλων:

«Το υπουργείο θέλησε η δημοπράτηση του έργου να γίνει από την Περιφέρεια και για αυτό το λόγο οι όροι δημοπράτησης του διαγωνισμού θα περάσουν από την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός απομένει καθαρά γραφειοκρατική εργασία, θεωρώ ότι αυτό θα γίνει σύντομα κι εκτιμώ ότι μπορεί να είναι και σε τρεις μήνες».

Στη συνέχεια, σε περιγραφή που έκανε υπογράμμισε: «Γίνεται προσήνεμος μόλος, υπήνεμος, υπάρχουν κρηπιδώματα, ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης των σκαφών, θα υπάρχει γερανός για τα σκάφη, οικίσκος αντιρρυπαντικών μέσων και υποδομές ΑΜΕΑ. Θα διαθέτει, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, μέσα πρόσδεσης 50 σκαφών, θα υπάρχουν παροχές νερού ρεύματος και πυρόσβεσης, ενώ η είσοδος του θα έχει άνοιγμα 45m.

Η υποδομή που χρειάζεται 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί θα καταλαμβάνει 4.500 τετραγωνικά μέτρα και θα εξελιχτεί σε λιμενολεκάνη 6 στρεμμάτων. Τα βάθη θα κυμαίνονται από τα 3 έως 4,5 μέτρα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να μπούμε σε προγράμματα ώστε να αναπτυχθεί και ιχθυόσκαλα ή άλλες μορφές βιοποικιλότητας».

Κλείνοντας η ίδια είπε: «Είναι ένα έργο που ανοίγει προοπτικές διασύνδεσης του λιμένα Ρεθύμνου με το συγκεκριμένο καταφύγιο όσο και με τους όμορους λιμενίσκους Μπαλίου και Πανόρμου. Δίνει προοπτικές ανάπτυξης και ελλιμενισμού σκαφών, αλλά μπορεί να φιλοξενήσει οποιοδήποτε σκάφος της περιοχής, καθώς θα υπάρχει άμεση γειτνίαση με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και αυτό θα δώσει ώθηση και ανάπτυξη και τουριστικά για την ευρύτερη περιοχή.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ