ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

0

              Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου καλεί όλα τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, συνολικά την εργατική τάξη του Νομού, να υποδεχτεί με ψηλά το κεφάλι την νέα χρονιά και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που αμφότερα βρίσκονται στο στόχαστρο του κεφαλαίου.

                Όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείχτηκε περίτρανα μέσα από τη δράση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στη ΔΑΣ ότι ο αγώνας δεν αναστέλλεται . Μπροστά στη  Κυβερνητική καταστολή και την υπονόμευση από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Ρεθύμνου, οι δυνάμεις της ΔΑΣ αντέταξαν σχέδιο δράσης, δεν παραίτησαν τη διεκδίκηση και τις κινητοποιήσεις αποδεικνύοντας ότι αυτοί μπορούν να οργανωθούν με υποδειγματική τήρηση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού όπως όριζαν οι ειδικοί. Αυτό πράξαμε στις 17 Νοεμβρίου και στην απεργία στις 26 Νοεμβρίου. Αυτό τον δρόμο συνεχίζουμε να βαδίζουμε.

                Το ίδιο φυσικά δεν μπορούν να πουν οι συνάδελφοι  της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚ. Τρανή απόδειξη αποτέλεσε η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου το οποίο κάλεσε η πλειοψηφούσα παράταξη με μοναδικό σκοπό την αντικατάσταση για λόγους συνταξιοδότησης της Υπαλλήλου - Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου. Προς έκπληξη μας η συνεδρίαση επιχειρήθηκε από την πλειοψηφία να ολοκληρωθεί fast track με μοναδική απόφαση την αναπλήρωση της κενής θέσης του Γραμματέα του ΕΚΡ  απο τον  Ε.Β. , Πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στη τοποθέτηση της ΔΑΣ πάνω σε αυτό το ζήτημα προτείναμε να γίνει προκήρυξη της θέσης , να εξεταστούν πιθανόν και άλλοι υποψήφιοι από μια διαπαραταξιακή επιτροπή, να οριστούν αντικειμενικά κριτήρια για να ακολουθηθεί μια αμερόληπτη διαδικασία. Η πλειοψηφία αφού απέρριψε τς προτάσεις μας έκλεισε το ζήτημα με το επιχείρημα “ αυτός μας κάνει , αυτόν θα προσλάβουμε” .

                Η κριτική μας δεν αφορά την επάρκεια  προσόντων, προϋπηρεσίας πτυχίων ή κάτι άλλο. Δεν είναι ζήτημα μόνο η διαδικασία “ ότι μας συμφέρει κάνουμε” που ακολουθήθηκε. Το κύριο στο οποίο θέλουμε να σταθούμε είναι το γεγονός, ότι οι υπαλληλικές θέσεις του Εργατικού Κέντρου όπως και η προηγούμενη Γραμματέας του Κέντρου , αξιοποιούνται για να στελεχώνουν τις παρατάξεις του Κυβερνητικού και Εργοδοτικού Συνδικαλισμού. Αξιοποιούνται για να αναπαράγουν τον Εργοδοτικό και Κυβερνητικό Μηχανισμό μέσα στο Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία. Για να διατηρούνται οι συσχετισμοί υπέρ των δυνάμεων που έχουν ως σημαία τους την απεργοσπασία, τον συμβιβασμό και την συνεργασία με την Εργοδοσία και τις Αστικές Κυβερνήσεις. Αυτή η κατάσταση που οδηγεί σε κρίση όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και φέρει την υπογραφή των εργοδοτικών – κυβερνητικών συνδικαλιστών της πλειοψηφίας.           

                Αυτό αποδείχτηκε ένα λεπτό μετά στη πρόσφατη συνεδρίαση που ο Πρόεδρος θέλησε να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω συζήτηση την  ώρα που τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι είναι μεγάλα και θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Σε αυτές τις συνθήκες που έχει απορριφτεί και παλαιότερα,το αίτημα της Δ.Α.Σ. για συνεδρίαση με θέμα τα τρέχοντα αντεργατικά νομοσχέδια και άλλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης των εργαζομένων της πόλης.  Έτσι, και τώρα μόνο μετά απο την τοποθέτηση της παράταξης μας (ΔΑΣ) τέθηκαν όλα αυτά που πρέπει να απασχολούν κάθε συνδικαλιστικό όργανο αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Η ανάγκη δηλαδή οργάνωσης αγώνων με επίκεντρο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας σε υγεία και εργασιακά δικαιώματα

                Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους εργαζομένους του Νομού να οργανώσουν πρώτα από όλα τη συζήτηση των Διοικητικών Συμβουλίων για να συγκεντρωθεί η εικόνα των προβλημάτων κατά κλάδο και να δυναμώσει η διεκδίκηση του κλεμμένου μας πλούτου. Να προετοιμαστούν απο τώρα όλα τα σωματεία και οι εργαζόμενοι απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα που η Κυβέρνηση θα επισπεύσει μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και περιλαμβάνουν 10ωρη εργασία, περαιτέρω χτύπημα του ασφαλιστικού και της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων. Να παρθούν μαζικές πρωτοβουλίες ταξικής αλληλεγγύης με αιχμή το αίτημα στήριξης των χιλιάδων ανέργων στη περιοχή μας που περιμένουν εναγωνίως μετά από δύο μήνες τα πρώτα χρήματα του ταμείου, αλλά και όλων αυτών που έχουν αποκλειστεί από οποιαδήποτε στήριξη όλο αυτό το διάστημα. Να απαιτηθεί πιο επιτακτικά μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας.  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ