ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προετοιμάζεται και νέο τουριστικό PROJECT: «Γίνε αγρότης για μια εβδομάδα στο Μυλοπόταμο»

0

Δυναμικά προετοιμάζεται ο Δήμος Μυλοποτάμου για να στηρίξει το τουριστικό του προϊόν μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Η επιτροπή τουρισμού, όργανο επιτελικό του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» μετά από πολύωρες συσκέψεις και διαβούλευση σε πολλά επίπεδα προχώρησε σε σειρά εισηγήσεων και αποφάσεων που προωθούνται στα κεντρικά όργανα του δήμου προς ψήφιση και υλοποίηση.  Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της επιτροπής, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Παρασύρης, αποκάλυψε στη εφημερίδα «Ρέθεμνος» ένα ιδιαίτερο τουριστικό project που ευελπιστεί πως θα αποτελέσει αιτία για δώδεκα μήνες τουρισμό στο κέντρο της Κρήτης. Άλλωστε στον Δήμο Μυλοποτάμου ήδη λειτουργούν περισσότερες από 900 τουριστικές μονάδες με πολλές από αυτές να λειτουργούν ως προτάσεις εναλλακτικής μορφής διακοπών, άλλες να είναι ανοιχτές όλο το χρόνο, αφού ο ορεινός Μυλοπόταμος και το χειμώνα δέχεται αρκετούς επισκέπτες, ενώ ο τουρισμός πολυτελείας έχει ήδη «βαθιές ρίζες» με δεκάδες βίλες να βρίσκονται στην διάθεση πλούσιων παραθεριστών αλλά και το ξενοδοχείο HILTON RESORT με παγκόσμια στάνταρτς ποιότητας, να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2021 στο Πάνορμο.

«ΓΙΝΕ ΑΓΡΟΤΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΣΤΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ»

«Μια καινοτόμος ιδέα πάνω στην οποία δουλεύω αυτό το διάστημα και θα την παρουσιάσω στην επιτροπή τουρισμού είναι η ενίσχυση τουρισμού και γενικότερα επισκεπτών τους χειμερινούς μήνες στο δήμο μας και θα ονομάζεται  «Γίνε αγρότης για μια εβδομάδα  στο Μυλοπόταμο» είπε στην εφημερίδα μας ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Γιώργος Παρασύρης. Αναλύοντας την πρόταση του, δήλωσε τα εξής: «Αυτή η δράση αφορά τους χειμερινούς μήνες. Θα θέλαμε και του 2021, αλλά σίγουρα  αλλά λόγω πανδημίας ευελπιστούμε να είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες χειμερινές περιόδους.
Το πρόγραμμά της θα περιλαμβάνει προκαθορισμένες ημερομηνίες κάθε μήνα της χειμερινής περιόδου. Θα ξεκινάει από την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη και θα τελειώνει την τελευταία του Μάρτη.  Θα δεχόμαστε στο Μυλοπόταμο επισκέπτες  από μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και της Κρήτης  καθώς και από το εξωτερικό και θα τους δίνουμε τη δυνατότητα βάσει του προγράμματος «Γίνε αγρότης για μια εβδομάδα στο Μυλοπόταμο»  να συμμετέχουν στην ελαιοσυγκομιδή  και στην παραγωγή ελαιολάδου, στην παραγωγή τυριού, θα τους μάθουμε να ξεχωρίζουν και να περισυλλέγουν τα άγρια βρώσιμα χόρτα, τα βότανα, θα μάθουν  παραδοσιακές συνταγές μαγειρέματος , θα κάνουν μαθήματα κεραμικής και φυσικά να τους δείξουμε τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες  της επαρχίας μας το χυμένα.»

Ο κ. Παρασύρης συνέχισε λέγοντας: «Ήδη έχω έρθει σε επαφή με οικογένειες που έχουν ελαιώνες, με αγρότες, με ιδιοκτήτες ελαιουργείων, τυροκομείων, αγροτουριστικών μονάδων και ξενώνων, με κεραμίστες, με μάγειρες και απλές νοικοκυρές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν στη δράση αυτή. Οι συμμετέχοντες  εκτός από την εμπειρία και τη γνώση που θα αποκομίζουν θα επιβραβεύονται με τα προϊόντα που θα παράγουν οι ίδιοι. Όπως γνωρίζουμε εμείς οι μεγαλύτεροι το μάζεμα της ελιάς και γενικότερα οι αγροτικές ομαδικές εργασίες (τρύγος, θέρος)   παλιότερα ήταν ένα γλέντι, μια χαρά και μια ευκαιρία για κοινωνικότητα κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μάθει κάθε επισκέπτης. Θα είναι μια καλή ευκαιρία για τους κατοίκους των πόλεων και τα παιδιά τους, να έρθουν σε επαφή με την φύση και να νιώσουν την ενεργεία του Ψηλορείτη και των ανθρώπων του.  Ουσιαστικά αυτό που πάμε να υλοποιήσουμε είναι η ιδέα του αγροτουρισμού υπό την αιγίδα και τον συντονισμό της επιτροπής τουρισμού  του δήμου Μυλοποτάμου . Η δράση αυτή λειτουργεί πολύ στο εξωτερικό όπου είχα προσωπική εμπειρία. Εδώ μας βοηθούν πολύ οι καλές κλιματολογικές συνθήκες και η μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που έχουμε. Άλλωστε, έχουμε πολλούς  μικρούς και μεγαλύτερους ξενώνες σε όλη την έκταση του Μυλοποτάμου, σχεδόν σε κάθε χωριό και οικισμό, που έχουν προδιαγραφές να λειτουργήσουν ανά πάσα στιγμή και την χειμερινή περίοδο .Όπως ανάφερα παραπάνω θα γίνει προκαθορισμένες ημέρες κάθε μήνα έτσι ώστε να έχει χαμηλό κόστος για τον επισκέπτη όσων αφορά στις μεταφορές, τη διαμονή κλπ, διότι θα δημιουργηθούν γκρουπ επισκεπτών.»

ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τον κ. Παρασύρη η επιτροπή τουρισμού έχει προετοιμάσει σειρά από δράσεις για να στηρίξει τον τοπικό τουριστικό προορισμό. Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Παρασύρης δήλωσε τα εξής: «Για το 2021 και την μετά πανδημία εποχή έχουμε τους εξής πρωταρχικούς στόχους :

α) Την προβολή και τη διαφήμιση του δήμου μας στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

β) Την προσέλκυση επισκεπτών που ήδη παραθερίζουν στην Κρήτη για μονοήμερες επισκέψεις σαν εκδρομή, δεδομένου ότι ο δήμος μας βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι, τους οποίους παραθέτω παρακάτω που αξίζει να επισκεφτούν το Μυλοποταμο, αλλά και για μονοήμερες ή διήμερες διανυκτερεύσεις εφόσον δεν έχουν έρθει με οργανωμένα γκρουπ.

γ) Άλλος ένας βασικός στόχος μας είναι η ώθηση των τουριστών  από τις μεγάλες παραλιακές τουριστικές μονάδες του δήμου να επισκεφτούν τον ημιορεινό και ορεινό όγκο του Μυλοποτάμου και όλα τα αξιοθέατα που διαθέτουν οι  περιοχές αυτές.

Προκειμένου να προβάλλουμε και να διαφημίσουμε την επαρχία μας έχουμε δημιουργήσει ανάλογο λογότυπο του δήμου «MYLOPOTAMOS CRETE» για να διαχωρίσουμε το Μυλοπόταμο από τις άλλες ομώνυμες περιοχές της Ελλάδας και για να γίνεται αναγνωρίσιμο στον κυκεώνα πληροφοριών που κατακλύζει το διαδίκτυο. Επίσης όλες οι οδικές είσοδοι του δήμου μας θα σηματοδοτηθούν με ταμπέλες που θα φέρουν το λογότυπο αυτό καθώς και QR code έτσι ώστε ο επισκέπτης να ξέρει που εισέρχεται και να λαμβάνει μέσω του QR code πληροφορίες σχετικές με την περιοχή του Μυλοποτάμου στην οποία βρίσκεται.

Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη δημιουργία θεματικών video και φωτογραφιών όσων αφορά τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες  που παρέχει η περιοχή του Μυλοποταμου σαν προορισμός .

Επίσης έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία πολυσέλιδου ενημερωτικού φυλλαδίου σε τρείς διαφορετικές γλώσσες το οποίο θα διανέμεται σε ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία. Το φυλλάδιο αυτό θα παρέχει πληροφορίες όσων αφορά  την ιστορία και τον πολιτισμικό πλούτο,του Μυλοποτάμου, τον εμπλουτισμένο καθοδηγητικό χάρτη του δήμου καθώς και  όλες τις ανάλογες ψηφιακές διευθύνσεις με σημαντικές πληροφορίες για τον επισκέπτη. Πέρα από την έντυπη μορφή του θα υπάρχει και σε ψηφιακή ώστε να είναι η βάση για τη δημιουργία της νέας ιστοσελίδας του δήμου μας η οποία θα έχει αμιγώς τουριστικό, ενημερωτικό και προωθητικό χαρακτήρα.

Προχωράμε ήδη στην ανάθεση σε ειδικούς στη διαχείριση της  προβολής του δήμου μας στα social media.

Με τη λήξη της καραντίνας έχουμε προγραμματίσει σειρά σεμιναρίων και ομιλιών από ειδικούς σε θέματα τουρισμού για την επιμόρφωση των επαγγελματιών του τουρισμού του δήμου μας»

«Ο ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ»

«Ο Μυλοπόταμος προσφέρεται ιδανικά και για χειμερινές διακοπές διότι διαθέτει μεγάλο ορεινό όγκο. Είναι μια επαρχία με πολλούς νέους ανθρώπους και χωριά που παραμένουν ζωντανά και το χειμώνα σε αντίθεση με άλλους προορισμούς αμιγώς καλοκαιρινούς.» Αυτό υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Παρασύρης, ο οποίος τόνισε τα εξής:  «Όσο αφορά τον εσωτερικό τουρισμό μπορούμε να καταφέρουμε να τον προσελκύσουμε διότι όπως είπα προηγουμένως βρισκόμαστε στο κέντρο της Κρήτης ανάμεσα σε δυο λιμάνια και δυο αεροδρόμια άρα υπάρχει συχνή αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση. Επομένως αν προσελκύσουμε τον εσωτερικό τουρισμό θα είναι μια πολλή καλή αρχή για δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό. Από την άλλη ως προς την προσέγγιση μαζικού τουρισμού  από το εξωτερικό για τους χειμερινούς μήνες είναι θέμα κατάλληλου σχεδιασμού της περιφέρειας, του συλλόγου ξενοδόχων και του υπουργείο τουρισμού.»

Αναφερόμενος στου λόγους που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τον Μυλοπόταμο, ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Μυλοποτάμου δήλωσε τα εξής: «Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Μυλοπόταμο οποιαδήποτε εποχή είναι πολλοί. Διαθέτει περίπου 900 ξενώνες οι οποίοι είναι απλωμένοι σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του δήμου, σχεδόν σε όλα τα χωριά του υπάρχουν ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία, η περιοχή μας φημίζεται για τη φιλοξενία της, υπάρχουν υπέροχες παραλίες, πολυτελή ξενοδοχεία. Να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας ότι το 2021 θα λειτουργήσει ξενοδοχείο  HILTON RESORT με παγκόσμια στάνταρτς ποιότητας , στο Πάνορμο κάτι που από μόνο του είναι μεγάλη διαφήμιση  για την περιοχή και  πόλος έλξης τουρισμού. Επίσης ο δήμος μας διαθέτει γραφικές παραλιακές ταβέρνες  με παροχές υψηλής ποιότητας, δύο κέντρα καταδύσεων, θαλάσσια σπορ, καραβάκια για μίνι κρουαζιέρες. Επίσης να θυμίσουμε ότι ο Ψηλορείτης έχει ανακηρυχτεί παγκόσμιο γεωπάρκο της Unesco το 2015 ,και όλη η γεωγραφική ενότητα  του Μυλοποτάμου συμπεριλαμβάνεται στο γεωπάρκο της Unesco (www.psiloritisgeopark.gr). Σαν δήμος διαθέτουμε πολλούς αρχαιολογικούς τόπους, δύο πολύ γνωστά σπήλαια (Μελιδονιού, Ζωνιανών), φαράγγια, μουσεία καθώς και εμβληματικά μοναστήρια και πολλές βυζαντινές και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες. Στο Μυλοπόταμο υπάρχουν χωριά τα οποία από μόνα τους είναι πόλος έλξης και τουριστικοί προορισμοί (Μελιδόνι, Μαργαρίτες, Αξός, Ζωνιανά, Πάνορμο, Μπαλί, Σίσσες). Αξιοσημείωτο είναι ότι το νοτιότερο χιονοδρομικό κέντρο ορειβατικού σκι στην Ευρώπη βρίσκεται στο δήμο μας στο Λιβαδιώτικο Αόρι. Επίσης να τονίσουμε ότι στο δήμο μας γίνονται αξιοσημείωτες πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο όπως τα Ταλαία, η γιορτή τυριού στα Ζωνιανά, γιορτή κίτρου στο Γαράζο και πλήθος θεατρικών παραστάσεων. Επίσης ο δήμος μας συνορεύει με αξιόλογους τουριστικούς και ιστορικούς προορισμούς όπως είναι τα Ανώγεια, το Αρκάδι και η Αρχαία Ελεύθερνα όπου ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει ερχόμενος στο Μυλοπόταμο. Ο Μυλοπόταμος είναι  παράδεισος για τους φυσιολάτρες, για τους ορειβάτες, για τους περιπατητές, για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας, για τους εξερευνητές, για τους λάτρεις του καλού φαγητού και της παράδοσης. Ένας μεγάλος Έλληνας ηγέτης είπε ότι το Ρέθυμνο είναι η ψυχή της Κρήτης, εγώ θα προσθέσω ότι ο Μυλοποταμος είναι η καρδία της.»

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Μανώλη Σκλαβάκη, εντάχθηκε και προετοιμάζεται να υλοποιηθεί η δράση «Ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικού πολιτισμού για την προβολή των μνημείων και του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Μυλοποτάμου», προκειμένου να συμβάλεις την τουριστική προβολή της περιοχής.   

Το έργο αποσκοπεί στην προβολή των μνημείων και του εν γένει πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερη περιοχής που ανήκει στο Δήμο Μυλοποτάμου μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας, με σκοπό αφενός τη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής και την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος και των τεχνολογιών για παροχή βιωματικής εκπαίδευσης. Οι εφαρμογές και ψηφιακό περιεχόμενο που θα παραχθούν στα πλαίσια του έργου θα διατίθενται δωρεάν μέσω διαδικτύου και παράλληλα θα προσφέρονται τοπικά στο κτήριο του παλαιού σχολείου του Μελιδονιού, το οποίο έχει αποκατασταθεί και προορίζεται για χρήσεις πολιτισμού. Το έργο περιλαμβάνει: Δημιουργία ιστοσελίδας πολιτισμού της περιοχής της περιοχής στην οποία θα παρουσιάζονται όλα τα μνημεία - σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής με το σχετικό φωτογραφικό υλικό και θα αποτυπώνεται η θέση τους στον χάρτη. Παράλληλα θα διατίθεται μέσω subportal της ιστοσελίδας το οπτικοκουστικό περιεχόμενο που θα παραχθεί στα πλαίσια της πράξης (Video VR, Video 3D, Video 4K).Εφαρμογές φορητών συσκευών για τη διάθεση του οπτικοακουστικό περιεχομένου με δυνατότητες augmented και virtual reality. Διαδραστική Εφαρμογή βιωματικής εκπαίδευσης μέσω εικονικής πραγματικότητας. Θα χρησιμοποιεί το βίντεο 360 ως περιεχόμενο σε συνδυασμό με quiz ερωταπαντήσεων. Θα είναι διαθέσιμη τοπικά σε κάσκες VR καθώς και μέσω δημοσίων εφαρμογών εικονικής Πραγματικότητας στα native app stores (oculus store, playstore, apple app store) αλλά και μέσω cloud video player (VR compatible).Περιλαμβάνει επίσης παραγωγή 360ο βίντεο με θέμα τα δύο Σπήλαια Μελιδονίου και Ζωνιανών, με αφήγηση στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά και ένθεση υποτίτλων για άτομα με προβλήματα ακοής. Παραγωγή 3D στερεοσκοπικού ντοκιμαντέρ διάρκειας 20 λεπτών σχετικά με τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Θα διατίθεται μέσω cloud video player (3D video compatible) και θα προβάλλεται τοπικά με κατάλληλο εξοπλισμό. Παραγωγή βίντεο ντοκιμαντέρ με αφήγηση και μουσική με θέμα τα αξιοθέατα και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Δήμου Μυλοποτάμου. Το βίντεο θα έχει διάρκεια 40 λεπτά και θα γυριστεί σε υπερύψηλή ανάλυση 4Κ. Θα υπάρχει εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά και σχολεία για επιφάνειες αφής. Ψηφιακά ολογράμματα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων (τουλάχιστον 5) της περιοχής. Θα προβάλλονται τοπικά σε ειδικές ολογραμματικές προθήκες και θα είναι διαθέσιμα σε μορφή augmented reality στην εφαρμογή κινητών τηλεφώνων. Προβλέπεται, πλατφόρμα αποθήκευσης και διαχείρισης στατιστικών. Κατά την διάρκεια χρήσης των παραπάνω εκπαιδευτικών εφαρμογών (σε τοπικό ή απομακρυσμένο επίπεδο) προκύπτουν δεδομένα από την χρήση τους. Η πλατφόρμα αναλαμβάνει την αποθήκευσή και την διαχείρισή τους ώστε να είναι προσβάσιμα μέσω subportal της ιστοσελίδας υπό την μορφή συμπερασμάτων-reports (με αξιοποίηση μηχανισμών AI). Συμπληρωματικά υποστηρίζεται η διοχέτευση τους, μέσω API σε λοιπούς φορείς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ