ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παναγιώτης Κίκιλας: «Οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό»

0

Η περίοδος της εγκυμοσύνη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αγχώνει και προβληματίζει τις μέλλουσες μητέρες, οι οποίες νιώθουν ανασφάλεια τόσο για την υγεία του εμβρύου όσο και για τη δική τους. Υπεύθυνες απαντήσεις, σε μια σειρά ερωτημάτων για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι έγκυες αλλά και τι θα συμβεί στην περίπτωση που νοσήσουν από τον από τον Covid παίρνουμε από τον Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Παναγιώτη Κίκιλα.

Είναι οι έγκυες πιο ευάλωτες στη μόλυνση από τον κορωνοϊό, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό;

«Η πρώτη ανακοίνωση αφορά στη σύγκριση 23.000 εγκύων γυναικών με πάνω από 386.000 μη έγκυες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία με συμπτωματική επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2, όπου και διαπιστώθηκε πως οι έγκυες εμφάνισαν υψηλότερο ρυθμό εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, υψηλότερο κίνδυνο ανάγκης μηχανικού αερισμού  και υψηλότερη θνητότητα. Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά νοσηλευόμενες εγκύους με νόσο Covid-19 στις οποίες παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά τόσο καισαρικών τομών, όσο και πρόωρων τοκετών σε σχέση με τους μέσους όρους των εγκύων δίχως λοίμωξη. Συμπερασματικά, οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, όπως και από παρόμοιους αναπνευστικούς ιούς στο παρελθόν και κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να λάβουν ιατρικές οδηγίες για την αποφυγή της νόσησής τους τηρώντας απαρέγκλιτα τα προστατευτικά μέτρα».

Οι έγκυες που θα κολλήσουν τον κορωνοϊό έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους;

«Στην παρούσα φάση της πανδημίας από COVID-19, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για ενδομήτρια ή διαπλακουντιακή μετάδοση του SARS-CoV-2 στο έμβρυο από την πάσχουσα μητέρα, κατ’ αναλογία των ευρημάτων μελετών σε έγκυες με λοίμωξη από τους δύο άλλους γνωστούς κορωνοϊούς SARS-CoV και MERS-CoV.

Επιπλοκές όπως αποβολή και γέννηση θνησιγενούς εμβρύου, έχουν καταγραφεί σε περιπτώσεις λοίμωξης εγκύων από SARS-CoV και MERS-CoV. Απαιτείται ανάλυση δεδομένων περισσότερων περιπτώσεων για να  διαπιστωθούν και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της λοίμωξης των εγκύων στα έμβρυα».

Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές τα νεογνά μητέρων που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

«Στο περιορισμένο αριθμό εγκύων με  COVID-19 λοίμωξη που έχουν δημοσιευθεί, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επιπλοκών της κύησης όπως πρόωρος τοκετός. Όμως δεν είναι σαφές εάν οι επιπλοκές αυτές σχετίζονται αιτιολογικά με τη λοίμωξη. Δεδομένα από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος σε έγκυες γυναίκες μπορεί να συμβάλλουν στην εκτίμηση της σχέσης αυτής. Για παράδειγμα, η γρίπη έχει συσχετιστεί με επιπλοκές όπως ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης. Επίσης, η προωρότητα και/ή το μικρό βάρος για την ηλικία κύησης έχουν καταγραφεί και σε περιπτώσεις λοίμωξης μητέρων κατά τη διάρκεια της κύησης από άλλους κορωνοϊούς όπως SARS-CoV και MERS-CoV».

Υπάρχει περίπτωση η λοίμωξη από τον κορωνοϊό σε έγκυο ή σε νεογέννητο να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία και στην ανάπτυξη του μωρού;

«Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με μακροπρόθεσμες επιπλοκές της μητρικής λοίμωξης κατά την κύηση στους απογόνους».

Μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες με το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

«Δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση, αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη. Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειες των εμβολίων. Όμως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές.

Οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συστήνουν:

- Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

- Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση, να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.

- Οι νέες μητέρες που θηλάζουν, μπορούν να εμβολιαστούν.

- Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης».

Γενικά τι θα συμβουλεύατε τις εγκύους; 

«Να λαμβάνουν όλα τα μέτρα  προφύλαξης που ισχύουν για όλο τον πληθυσμό ,να  αποφέυγονται οι μετακινήσεις και οι συνωστισμοί, χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και καλό πλύσιμο τον χεριών πολλές φορές. Εάν παρατηρήσουν  κάποια πυρετική κίνηση, βήχα ή κάποιο άλλο σύμπτωμα να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ