Πιστή στις Μικρασιάτικες ρίζες της "κουβάλησε" μαζί της μνήμες, ιστορίες και κυρίως τραγούδια. Μελωδίες που απέδιδε με την μοναδική φωνή της συγκινώντας όσους την άκουγαν να τραγουδά, όσους την άκουγαν να ιστορείται τα του ξεριζωμού, της ζωής στην νέα πατρίδα, τους παλιούς που ήρθαν, που έφυγαν, που βίωσαν μαζί με εκείνη όσα η γενιά της έζησαν τα χρόνια εκείνα μα και τα κατοπινά.
Η Βασιλεία Καζαβή γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1925, από οικογένεια μικρασιατών. Ο πατέρας της καταγόταν από τα περίχωρα της Σμύρνης και η μητέρα της από τα Βουρλά. Έφτασαν τυχαία στο Ρέθυμνο, με το πλοίο «Πατρίς».
Αν και δεν γεννήθηκε στη Μικρά Ασία, έζησε με τη νοσταλγία της. Άλλωστε, γεννήθηκε τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς και οι γονείς της της μετέδωσαν την αγάπη για τη χαμένη πατρίδα. Έζησε με τον καημό της προσφυγιάς, αλλά φρόντισε να κάνει πολλά ταξίδια στην Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη με το σύλλογο Μικρασιατών, του οποίου υπήρξε πρωτοπόρα. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στο Ρέθυμνο τα πέρασε στο σπίτι που σήμερα βρίσκεται στην οδό Μαρκέλλου στον αριθμό 56.
Ήταν μέλος της χορωδίας Μικρασιατών και για την προσφορά της είχε τιμηθεί από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ρεθύμνου μαζί με τον ανιψιό της Ελευθέριο Μιχάλα, ο οποίος επίσης έφυγε από την ζωή πριν λίγους μήνες.
Μόλις έγινε γνωστή η απώλεια της Βασιλείας Καζαβή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, δήλωσε τα εξής: "Θερμά Συλλυπητήρια! Θα τη θυμόμαστε με πολλή αγάπη και εκτίμηση όπως θυμόμαστε και πόσες φορές μας συγκίνησε με τη φωνή και τους τρόπους της. Ήταν η ζωντανή κιβωτός της παράδοσης και του πολιτισμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Λυπάμαι πολύ που οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να τη κατευοδόσουμε όπως της αξίζει. Καλό της ταξίδι!"

