ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: ανησυχούν για το 16ο Δημοτικό Σχολείο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί

0

 

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο σχεδιασμός για το νέο σχολικό συγκρότημα είναι να κτιστεί στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, όπου έχει εξασφαλιστεί οικόπεδο ενώ πρόσφατα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, είχε πει πως τα σχετικά κονδύλια ευελπιστεί να εξασφαλίστούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όμως, διαφαίνεται πως όπως είχε γίνει με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», έτσι και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δεν διαφαίνεται να υπάρχει λύση, με αποτέλεσμα γονείς και εκπαιδευτικοί, να ζητούν την συνολική παρέμβαση των τοπικών Αρχών για την επίλυση του προβλήματος.

Οι δύο επιστολές έχουν αποδέκτες  τους κ.κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Ν. Ρεθύμνου, τον κ. Ανδρέα Ξανθό, Βουλευτής Ν. Ρεθύμνου, τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχης Κρήτης, τον κ. Γιώργη Μαρινάκη, Δήμαρχος Ρεθύμνης, την κ. Ελευθεριάδου Γκίκα, Αντιδήμαρχος Δ. Ρεθύμνης, τον κ. Λάμπρο Καρβούνη, Δ/ντής Δ.Π.Ε.Ν. Ρεθύμνης και τον Σύλλογο Εκπ/κών Π.Ε. Ν. Ρεθύμνης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ

Στην επιστολή της η δασκάλα του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου κ. Δέσποινα Μαυράκη αναφέρει τα εξής:

«Με μεγάλο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη ακόμα αγωνία παρακολουθώ τα γεγονότα σχετικά με την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, του νέου 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

Από το 1994 που λειτούργησε το σχολείο σε λυόμενες αίθουσες ως μία προσωρινή λύση, συνεχίζει ακόμα και σήμερα εν έτη 2020 να λειτουργεί ως μία ακόμα ¨προσωρινή λύση¨!

Τα τελευταία 10 χρόνια που έχω την τιμή να υπηρετώ στο σχολείο με την ιδιότητα της δασκάλας αλλά και στο παρελθόν από τη θέση της Προέδρου του Συλλόγου των Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου,  ζητούσα μαζί με τα μαθητούδια μας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τα αυτονόητα. Ένα σχολείο δηλαδή που να είναι νόμιμο και με τις σωστές υποδομές για να στεγάσουμε με ασφάλεια τα μαθητούδια μας, τα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες μας! Προσπάθειες χρόνων μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους τοπικούς παράγοντες.  

Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας είναι η μοναδική προτεραιότητά μας!

Σε αυτό το σχολείο λοιπόν μάθαμε να είμαστε «υπεράνθρωποι», να είμαστε δεμένοι -δάσκαλοι, μαθητές και γονείς- και πάντα μα πάντα να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με μοναδικό γνώμονα την αρτιότερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Εκεί μάθαμε να δημιουργούμε εμπειρίες, εκεί δώσαμε πολύτιμα εφόδια στους μαθητές μας, εκεί αναβαπτισθήκαμε κι εμείς οι δάσκαλοι καθημερινά στη ζωντάνια και στο ανατρεπτικό τους πνεύμα! Εκεί όμως είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε πολλές ώρες της ημέρας κάτω από αντίξοες συνθήκες, μιας και το κτίριο δεν αντέχει πλέον καμία άλλη παρέμβαση μετά από 26 χρόνια λειτουργίας!

΄Επειτα από συλλογικές ενέργειες χρόνων της Σχολικής Κοινότητας, ο Δήμος Ρεθύμνης, ανταποκρινόμενος στα αιτήματά μας, αγόρασε  οικόπεδο για να οικοδομήσει το νέο σχολείο. Στη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών  (65574/19‐11‐2018),  κατατέθηκε   ολοκληρωμένη πρόταση ένταξης του σχολείου  για χρηματοδότηση από το Φιλόδημο,  σε πλήρη φάκελο, στον οποίο περιλαμβάνονταν τα προβλεπόμενα  δικαιολογητικά (άδεια δόμησης  του σχολείου, τεχνικά σχέδια κατασκευής του κλπ) όπου προβλέπεται η ανέγερση  διώροφου κτιρίου,  με υπόγειο, με βάση όλες τις νόμιμες και σύγχρονες προδιαγραφές και  με έμφαση στη διασφάλιση και προστασία του περιβάλλοντος, τη βέλτιστη ενεργειακά απόδοσή του κτιρίου και την πλήρωση όλων των   κριτηρίων  προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία…ένα ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΉ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ!

Από την 1/11/2019 όπου και ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, κ. Γιώργη Μαρινάκη για τη θετική εξέλιξη του αιτήματος από τον Υπουργό Εσωτερικών μέχρι και σήμερα,  διαπιστώνω και συνάμα εκφράζω την αγανάκτησή μου μιας και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση του ζητήματος της κατασκευής του νέου διδακτηρίου.  

Οι ώριμοι φάκελοι ακόμα δεν έχουν πάρει την εντολή για δημοπρασίες…

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για το μέλλον αυτού του σχολείου μιας κι όπως γνωρίζετε, το σχολείο αυτό αποτελείται από κοντέινερ που δε σηκώνει άλλες παρεμβάσεις!

Σημαντικό είναι να γίνει ταχύτατα η διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων της νέας σχολικής στέγης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

Η ανάθεση έργου και η διαδικασία εξεύρεσης επαρκούς χρηματοδότησης για την ανέγερση του νέου σχολείου πρέπει να μπει σε άμεση προτεραιότητα καθώς καθυστερήσεις δημιουργούν κινδύνους για τη σχολική κοινότητα! 

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ώστε σύντομα το ΟΝΕΙΡΟ να γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και να χτιστεί το ΝΕΟ 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.»

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

16ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ & 10ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στην δική τους επιστολή οι γονείς αναφέρουν τα εξής:

«Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου λειτουργεί σε κτίριο, το οποίο έχει κατασκευαστεί ως λυόμενο το 1993, προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες το πολύ για μια δεκαετία. Όπως καταλαβαίνετε, αναφερόμαστε σε κτιριακές εγκαταστάσεις με πάρα πολλά προβλήματα, οι οποίες φιλοξενούν 135 μαθητές.

Εδώ και περίπου μια εικοσαετία  έχουν γίνει συστηματικές εργασίες και προσπάθειες για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου, από φορείς όπως η Δημοτική αρχή και η τεχνική υπηρεσία, σύλλογος γονέων σχολείου (αναζήτηση οικοπέδου, αποχαρακτηρισμοί, αγορά οικοπέδου, σχέδια, ρυμοτομικά, άδειες, υποθηκοφυλακείο, υπουργείο). Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για τη δημοπράτηση του έργου και την έναρξη των εργασιών, η διαδικασία πάγωσε. Κανείς δε μπορεί να μας ενημερώσει με βεβαιότητα για το λόγο για τον οποίο συνέβη κάτι τέτοιο, γιατί σταμάτησε η υλοποίηση ενός Δημοτικού Σχολείου της πόλης, που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να μεταστεγαστεί, τη στιγμή που τουλάχιστον άλλα τρία κτιριακά συγκροτήματα σχολείων στο νομό έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί χωρίς κανένα πρόβλημα εντός της τελευταίας πενταετίας.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί αφού έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος του έργου και με την τελευταία υπογραφή του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Παιδείας, δεν δίδεται η έγκριση για την έναρξη της ανέγερσης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα περιμένουμε την ανάθεση του έργου και τη διαδικασία χρηματοδότησής του. Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την πολύ μεγάλη πλέον καθυστέρηση στο ζήτημα της κατασκευής του νέου διδακτηρίου του σχολείου των παιδιών μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής και καθυστέρησης του νέου 16ου Δημοτικού σχολείου, καθώς περαιτέρω καθυστερήσεις δημιουργούν κινδύνους για τη σχολική κοινότητα.

Προειδοποιούμε ότι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για το μέλλον αυτού του σχολείου, μια και στο κτίριο είναι έντονα τα σημάδια φθοράς και διάβρωσης, ο αριθμός των μαθητών συνεχώς αυξάνεται και δυστυχώς δεν σηκώνει άλλες παρεμβάσεις.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ