«Ο τουρισμός είναι ο πρώτος που πλήττεται και ο τελευταίος που ανακάμπτει», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, αναφέροντας μάλιστα εντελώς ξεκάθαρα ότι «αν δεν βρεθεί το φάρμακο καταπολέμησης του κορωνοϊού, η τουριστική σεζόν δεν θα ανοίξει».
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό του 2020, στην περίπτωση που στο επόμενο δίμηνο δεν βρεθεί το φάρμακο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και η επιδημική έξαρση επιμηκυνθεί πέραν του Ιουνίου, έκανε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Μπερέτης, αναφέροντας ότι «πλέουμε σε «αχαρτογράφητα νερά», αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αυτό που έρχεται.
Αναφερόμενος στις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες και τους tour operators είπε ότι έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα τους 17 Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι «στην αρχή είχαν πει για τέλη Μαΐου, μετά αρχές Ιουνίου και τώρα αυτό έγινε 17 Ιουνίου. «Αυτό που μπορούμε να πάρουμε ως δεδομένο είναι ότι στις 17 Ιουνίου θα ξεκινήσει - αν ξεκινήσει – κάτι».
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ακόμα κι αν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν τον Ιούλιο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα έχουν ικανοποιητικές πληρότητες. «Εξαρτάται από τη ζήτηση» είπε ο ίδιος, «όπως ξέρετε σε όλη την Ευρώπη ο κόσμος κάθεται και δεν δουλεύει. Επομένως όταν θα λήξει αυτή η ιστορία, ο κόσμος θα πάει στις δουλειές του, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη».
Στην ερώτηση αν τελικά θα υπάρξει τουριστική σεζόν ο κ. Μπερέτης απάντησε: «Μόνο αν βρεθεί θεραπεία, έχουμε κάποια ελπίδα να ξεκινήσουμε τον Ιούλιο. Κι αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Το χειρότερο σενάριο που όμως είναι ρεαλιστικό, είναι να μην έχουμε φέτος καθόλου τουριστική σεζόν».
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε για το πώς θα μπορούσαν ν’ ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας σε πληθυσμούς που πλήττονται πολύ βαριά από τον κορωνοϊο: «Η Κρήτη λόγω χαμηλών κρουσμάτων είναι σε καλύτερη μοίρα από πάρα πολλούς άλλους προορισμούς. Όμως, την ώρα που εμείς κρατάμε τα κρούσματα χαμηλά, πράγμα που σημαίνει ότι ο δικός μας πληθυσμός δεν έχει ανοσία, θα ανοίξουμε τα σύνορα να έρθουν από Αγγλία ή Σουηδία;»
Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται είπε: «Η οικονομική καταστροφή που παθαίνουν και τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία τα οποία και εκπροσωπώ είναι τεράστια. Πώς μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό αν δεν έχει δουλειά; Πλέον υπάρχει θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων. Φανταστείτε κάποιο ξενοδοχείο που είχε κάνει μια τεράστια ανακαίνιση, ή είχε χρέη ή ήταν απλά «ανοιχτό» στη αγορά και δεν έχει αποθεματικά. Αν δεν πάρει κρατική επιδότηση, βοήθεια ή δάνειο, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».
Για δε τον εσωτερικό τουρισμό στον οποίο κάποιοι στηρίζονται υπογράμμισε: «Σε μια καθημαγμένη οικονομία, με 2,5 μήνες να καθόμαστε όλοι, τί διακοπές θα πάει ο κόσμος; Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όταν υπήρξε ο SARS στην Κίνα, ο τουρισμός ισορρόπησε μετά από 7-8 μήνες.
Καταλήγοντας πάντως υπογράμμισε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει δειλά - δειλά ο τουρισμός, είναι μέσα στο δίμηνο να βρεθεί η θεραπεία, διαφορετικά λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν βλέπω τουρισμό».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
«Την Τρίτη 14-04 η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού Τουρισμού Ρεθύμνου με ολιγομελή αντιπροσωπεία κατέθεσε υπόμνημα αιτημάτων στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ. Το Υπόμνημα υπογράφεται από 43 τοπικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και αφορά την κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτιστικό τομέα και τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Σε συνέχεια της δράσης που είχε αναπτύξει η Επιτροπή Αγώνα το τελευταίο διάστημα με προώθηση επιστολών εργαζομένων που αποκλείονται από οποιαδήποτε επιδότηση, κλιμακώνει την δράση της σήμερα με την συμβολική αυτή κινητοποίηση.
Το υπόμνημα αναφέρει ενδεικτικά αναφέρει: «Οι εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, συνολικά και κατά κλάδο, είναι για τους εργαζόμενους ψίχουλα και για τη μεγαλοεργοδοσία παντεσπάνι.
Για περιπτώσεις όπως αυτή των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον τουρισμό-επισιτισμό, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.
Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες αφορά μόνο τους εποχικούς εργαζόμενους, των οποίων η επιδότηση έληξε τους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Πολλοί συνάδελφοι είναι αυτοί που δεν θα πάρουν ούτε αυτά τα 400 ευρώ το μήνα, είτε γιατί δεν είχαν συμπληρώσει την προηγούμενη σεζόν τις 101 ασφαλιστικές ημέρες, είτε γιατί η επιδότησή τους έληξε πριν τον Γενάρη. Αντίστοιχα χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενοι συνάδελφοι στον κλάδο ούτε έλαβαν, ούτε θα λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.
Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων, διακηρύσσουν ότι δεν θα ανοίξουν μετά την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, ή στην καλύτερη περίπτωση πως δεν θα επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους.
Η καραμέλα που αναμασούν οι εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου για την καταστροφή στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να πείθει κανέναν ξενοδοχοϋπάλληλο, κανέναν εργαζόμενο σε επισιτιστικά μαγαζιά.
Μετά από 7 χρόνια ασύλληπτων εσόδων και κερδών, δεν θέλουν να χάσουν ούτε δεκάρα από τα δισεκατομμύρια που μάζεψαν από την εξοντωτική δουλειά των εργαζομένων.
Τα σωματεία του κλάδου οργανώνουν από τώρα τον αγώνα, ώστε να μην φορτώσουν στην πλάτη μας την κρίση της πανδημίας.
Έχουμε ήδη διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, το οποίο αποτελεί απόφαση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα περιθώριο να μας ρίξουν στα αζήτητα, μέχρι να πάρει μπροστά η μηχανή του πανάκριβου εμπορεύματος που λέγεται τουρισμός, από τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, είναι αποκλεισμένη η πλειοψηφία του λαού»
Ο Ανδρέας Βρακίδης μέλος της Επιτροπής Αγώνα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών επαγγελμάτων Ρεθύμνου κατά την διάρκεια της κινητοποίησης δήλωσε: «Απαιτούμε να συμπεριληφθούν όλοι οι συνάδελφοι στο επίδομα ανεργίας μέχρις ότου ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις που εργάζονται, να συνεχιστεί η επιδότηση τους αν συνεχιστεί η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που εργάζονται και να εξασφαλιστούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Συγχρόνως οι επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν με δική τους ευθύνη μετά το τέλος της αναστολής να αποζημιώσουν τους εργαζομένους τους με βάση τον νόμο για τις επαναπροσλήψεις»
Ο Κωστής Τριπολιτάκης μέλος της Επιτροπής Αγώνα και εργαζόμενος του κλάδου «Ζητάμε την εφαρμογή της ΣΣΕ στον Επισιτισμό ώστε να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό σε αυτά που προβλέπει ο νόμος για την επαναπρόσληψη. Το κράτος να διασφαλίσει την ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων με ότι μορφή και αν εργάζονται»
Να σημειωθεί ότι έλαμψε άλλη μια φορά δια της απουσίας της η πλειοψηφία της Διοίκησης του σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων και συναφών επαγγελμάτων Ρεθύμνου όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα ακολουθώντας την γραμμή υπεράσπισης της εργοδοσίας της πλειοψηφίας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας του Κλάδου.
Στέλνουμε μήνυμα στους εργαζόμενους και ανέργους του Κλάδου μας ότι θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο και τρόπο σε αυτές τις συνθήκες να προβάλουμε διεκδικητικά τα αιτήματα μας. Επισυνάπτεται ολόκληρο το υπόμνημα των 43 σωματείων».
